Θεραπεία με ελληνική υπογραφή αλλάζει το παιχνίδι στη “μάχη” με τον καρκίνο

Διαβάζεται σε 4'
Θεραπεία με ελληνική υπογραφή αλλάζει το παιχνίδι στη “μάχη” με τον καρκίνο
Ερευνητές δοκίμασαν σε καρκίνο προχωρημένου σταδίου φωτοθεραπείας και χημειοθεραπεία, μαζί. iStock

Με τη χρηματοδότηση δυο ελληνικών Ιδρυμάτων και Ελληνίδα ερευνήτρια στην πενταμελή ομάδα, δημιουργήθηκε διπλή θεραπεία καρκίνου σε προχωρημένο στάδιο.

Έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Ωνάση, την Επιτροπή Υποτροφιών Mazumdar-Shaw International Oncology, του National Cancer Institute των ΗΠΑ και του Koch Institute for Integrative Cancer Research at MIT οδήγησε σε διπλή θεραπεία καρκίνου που αλλάζει το παιχνίδι, εξαφανίζοντας πλήρως τους όγκους χωρίς ‘βαριές’ παρενέργειες.

Όπως έγραψε η Anne Trafton του Massachusetts Institute of Technology πρόκειται για συνδυασμό φωτοθεραπείας με χημειοθεραπεία που προσφέρει μια πιο ισχυρή προσέγγιση ως προς την αποτελεσματική καταπολέμηση των επιθετικών όγκων.

Αυτό συνέβη στην πρώτη φάση των δοκιμών που έγινε σε ποντίκια. «Στα περισσότερα τρωκτικά εξαλείφθηκαν πλήρως οι όγκοι και παρατάθηκε σημαντικά η επιβίωσή τους».

Η κύρια ερευνήτρια του Koch Institute for Integrative Cancer Research (με ειδίκευση στα φάρμακα για τον καρκίνο, τα εμβόλια και τα βιοϋλικά), Ana Jaklenec δήλωσε ότι «ένα από τα παραδείγματα όπου αυτή η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, είναι η προσπάθεια ελέγχου της ανάπτυξης πραγματικά ταχέως αναπτυσσόμενων όγκων.

Ο στόχος θα ήταν να αποκτήσουμε κάποιο έλεγχο αυτών των όγκων για ασθενείς που δεν έχουν πραγματικά πολλές επιλογές. Αυτό θα μπορούσε είτε να παρατείνει τη ζωή τους, είτε τουλάχιστον να τους επιτρέψει να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Πώς λειτουργεί η πρωτοποριακή συνδυαστική θεραπεία

Οι ασθενείς με προχωρημένους όγκους συνήθως υποβάλλονται σε συνδυασμό θεραπειών, όπως χημειοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση και ακτινοβολία που μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες και δεν βοηθούν πάντα.

«Η φωτοθεραπεία είναι μια νεότερη θεραπεία που περιλαμβάνει την εμφύτευση ή την έγχυση σωματιδίων που θερμαίνονται με εξωτερικό λέιζερ, αυξάνοντας τη θερμοκρασία τους αρκετά ώστε να σκοτώσουν τα κοντινά καρκινικά κύτταρα χωρίς να καταστρέψουν άλλους ιστούς.

Οι σύγχρονες προσεγγίσεις στη φωτοθεραπεία σε κλινικές δοκιμές χρησιμοποιούν νανοσωματίδια χρυσού, τα οποία εκπέμπουν θερμότητα όταν εκτίθενται σε εγγύς υπέρυθρο φως».

Στη δημοσίευση της μελέτης αναφέρεται ότι «με την ελπίδα πως θα επεκταθούν οι επιλογές θεραπείας, οι ερευνητές του MIT σχεδίασαν μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να εμφυτευτούν σε μια περιοχή όγκου και χορηγούν δυο τύπους θεραπείας: τη φωτοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία.

Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να βοηθήσει τον ασθενή να αποφύγει τις παρενέργειες που εμφανίζονται συχνά όταν η χημειοθεραπεία χορηγείται ενδοφλεβίως, και να έχει συνδυαστικό αποτέλεσμα.

Η συνδυαστική επίδραση των δύο θεραπειών μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ασθενούς περισσότερο από τη χορήγηση μιας θεραπείας τη φορά».

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙ ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ

Για να βελτιστοποιήσουν το πρωτόκολλο θεραπείας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, ώστε να υπολογίσουν την ισχύ λέιζερ, τον χρόνο ακτινοβολίας και τη συγκέντρωση του φωτοθεραπευτικού παράγοντα που θα οδηγούσε στα καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτό τους οδήγησε να σχεδιάσουν «έναν κύκλο θεραπείας με λέιζερ που διαρκεί περίπου τρία λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων τα σωματίδια θερμαίνονται στους περίπου 50 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που είναι αρκετά ζεστή για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και να αρχίζει να λιώνει η πολυμερής μήτρα εντός των σωματιδίων, απελευθερώνοντας μέρος του φαρμάκου χημειοθεραπείας».

Ο δεύτερος συγγραφέας της εργασίας, Neelkanth Bardhan διευκρίνισε πως «αυτό το σύστημα λέιζερ, βελτιστοποιημένο μέσω της μηχανικής μάθησης, μας επιτρέπει πραγματικά να εφαρμόζουμε χαμηλή δόση και τοπική χημειοθεραπεία, αξιοποιώντας τη βαθιά διείσδυση στους ιστούς του κοντινού υπέρυθρου φωτός για παλμική φωτοθερμική θεραπεία κατά παραγγελία.

Αυτό το συνδυαστικό αποτέλεσμα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλή συστηματική τοξικότητα σε σύγκριση με τα συμβατικά σχήματα χημειοθεραπείας».

Στην ομάδα των πέντε επιστημόνων που έκαναν τη μελέτη ανήκει και η Μαρία Κανέλλη, πρώην μεταδιδάκτορας του MIT, που ασχολείται με την ανάπτυξη συστημάτων και πλατφορμών χορήγησης εμβολίων με αντικαρκινικές ιδιότητες, που χρησιμεύουν ως θεραπευτικοί παράγοντες και αποτελεσματικό φάρμακο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα