Η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη Συρία

Διαβάζεται σε 4'
Η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη Συρία
Associated Press

Σε πολύ προχωρημένο στάδιο φέρονται να είναι οι επαφές Τουρκίας – Συρίας για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως προκύπτει τουλάχιστον από δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεταφορών. Οι κινήσεις Αθήνας – Λευκωσίας.

Υπογραφή συμφωνίας με τη Συρία για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) προανήγγειλε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό δίκτυο TGRT, ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου.

«Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας στη Συρία. Θα ενεργοποιήσουμε τα αεροδρόμια» φέρεται να δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δήλωση έγινε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός προέβη και σε σχετική ανάρτηση στο Χ, με αναφορά στην Ελλάδα.

«Η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας θα επηρεάσει όλες τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη Λιβύη και τη Συρία, αναμένεται να συνεχίσουμε με την Αίγυπτο. Όταν υπογραφούν αυτές οι συμφωνίες η Τουρκία θα έρθει στο προσκήνιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι εξελίξεις προκαλούν στην Ελλάδα μεγαλύτερο προβληματισμό».

Η στάση της Αθήνας και της Λευκωσίας

Όπως έγραφε προ ημερών σε ρεπορτάζ το NEWS 24/7, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο και την Αυστρία έχουν ζητήσει με επιστολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στη Συρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, άλλωστε, στη Σύνοδο Κορυφής ότι η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα και να έχει λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Συρία, που θα είναι καθοριστική για την περιοχή και για το προσφυγικό.

Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή θετικά από τις Βρυξέλλες. Απεσταλμένος για τη Συρία επομένως θα οριστεί, αλλά πότε και ποιος μένει να φανεί και σίγουρα μετά τις γιορτές. Διότι κλασικά η ΕΕ κινείται με τους συνήθεις αργούς ρυθμούς της.

Με την επιστολή αυτή, όμως, Αθήνα και Λευκωσία ήθελαν κυρίως να επισημανθεί ότι η ΕΕ έχει κοινά θαλάσσια σύνορα με τη Συρία. Διότι οι ΑΟΖ Κύπρου και Συρίας εφάπτονται και τα σύνορα της Κύπρου είναι σύνορα της ΕΕ. Ο λόγος για τον οποίο Ελλάδα και Κύπρος έσπευσαν να τονίσουν την ανάγκη ένας ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στη Δαμασκό να διασφαλίσει και τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης με τη Συρία έχει βέβαια να κάνει με την ανάγκη να στηθούν “αναχώματα” στα σχέδια της Τουρκίας.

Σχέδια τα οποία αφορούν στη σύναψη μίας συμφωνίας Τουρκίας- Συρίας για την ΑΟΖ. Συμφωνία στα πρότυπα του τουρκολιβυκού μνημονίου, ώστε Άγκυρα και Δαμασκός να μοιράσουν τη θαλάσσια περιοχή όπου βάσει του διεθνούς δικαίου φτάνει η κυπριακή ΑΟΖ και η Τουρκία να αποκτήσει μία θαλάσσια “γλώσσα” ανατολικά της Κύπρου.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους εταίρους για τα σχέδια αυτά στο δείπνο των ηγετών το βράδυ της Πέμπτης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έσπευσε, δε, στη συνέχεια να επισημάνει ότι “όχι μόνο κατά την άποψη της Ελλάδος αλλά και της ΕΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο.”

Βέβαια αυτό δεν έχει εμποδίσει την Άγκυρα να το επικαλείται. Η Τουρκία άλλωστε επιδιώκει νομιμοποίηση των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μέσα από διμερείς συμφωνίες. Διότι πολύ απλά δεν έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της. Εφόσον συνάψει και ένα τουρκοσυριακό μνημόνιο, θα το επικαλείται και αυτό στον ελληνοτουρκικό διάλογο, θέλοντας να αποφύγει τη συζήτηση για καθορισμό ΑΟΖ βάσει του διεθνούς δικαίου εν όψει μίας ενδεχόμενης θεωρητικά προσφυγής στη Χάγη.

Λόγω αυτής της στάσης της Άγκυρας, η οποία επιπλέον επιμένει να βάζει όλες τις παράλογες διεκδικήσεις της στο τραπέζι, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε προσφάτως ότι: “Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω προοπτική για συμφωνία με την Τουρκία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα