Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν καταλαβαίνει γιατί εκνευρίστηκαν οι Γροιλανδοί που θέλει να τους αγοράσει
Διαβάζεται σε 6'Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν καταλαβαίνει γιατί οι Δανοί εκνευρίστηκαν που πρότεινε να αγοράσει τη Γροιλανδία. Τι τη θέλει. Τι θέλουν οι Γροιλανδοί.
- 24 Δεκεμβρίου 2024 16:21
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διακρίνεται για το χιούμορ του. Κατάφερε ωστόσο, να διασκεδάσει όλον τον πολιτικό κόσμο του πλανήτη, με την τελευταία έμπνευση που είχε: έκανε προσφορά αγοράς της Γροιλανδίας, όπως εμείς όταν παίζουμε το γνωστό επιτραπέζιο της αγοράς κτηματομεσιτικών, στο πλαίσιο της απόφασής του για επεκτατική πολιτική.
Ξεκαθάρισε ότι επί των ημερών του οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τα εδάφη τους, για λόγους ασφαλείας και εμπορικών συμφερόντων. Για αυτό και θέλει να κάνει δικά του την Διώρυγα του Σουέζ και τη Γροιλανδία –κατά του ιδίου το ρηθέν.
Πολλοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για αστείο. Στη λίστα αυτήν δεν ανήκε η Δανία που έχει τον έλεγχο της Γροιλανδίας, με την πρωθυπουργό της χώρας, Μέτε Φεντέρικσεν να δηλώνει προσβεβλημένη και οργισμένη.
Ο Τραμπ σχολίασε πως «η δήλωσή της ήταν ελεεινή. Θα μπορούσε να πει ‘προτιμούμε να μην το κάνουμε’. Δεν μπορεί να λέει ότι είναι παράλογη η προσφορά μου».
Αφότου γνώρισε το χλευασμό, ο εκλεγμένος πρόεδρος δικαιολογήθηκε λέγοντας πως έκανε ό,τι είχε κάνει και ο Χάρι Σ. Τρούμαν.
Κάτι που δεν είναι ψέματα. Δεν είναι όμως, και η απόλυτη αλήθεια.
Ο ΤΡΟΥΜΑΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΣΕ ΧΡΥΣΟ
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Τρούμαν είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του να αγοράσει τη Γροιλανδία, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής των ΗΠΑ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ζητούμενο ήταν η εξάλειψη των σοβιετικών δυνάμεων.
Αντιπροσωπεία της κυβέρνησης, είχε κάνει μάλιστα παρουσίαση της ιδέας (πρόταση για αγορά) στην Κοπεγχάγη το 1946, η οποία κατεγράφη στα Διεθνή Αρχεία. Βάσει αυτών, όλα άρχισαν για το δικαίωμα χρήσης του ‘μεγαλύτερου νησιού του κόσμου’ (η Αυστραλία είναι το ηπειρωτικό τμήμα της Ωκεανίας), πριν η αμερικανική πλευρά προτείνει την αγορά για 100 εκατομμύρια δολάρια (σημερινά 1.617.912.820) σε χρυσό και τα δικαιώματα ενός μέρους από το πετρέλαιο της Αλάσκας.
Όταν τα έγγραφα αποχαρακτηρίστηκαν, έγινε γνωστή η απόρριψη, αλλά και το πλάνο του Τρούμαν: είχε επισημάνει τη γεωγραφική θέση της Γροιλανδίας (νοτιοανατολικά βρίσκονται ο Ατλαντικός Ωκεανός και η Ισλανδία, ανατολικά η Γροιλανδική Θάλασσα, βόρεια ο Αρκτικός Ωκεανός και δυτικά ο Κόλπος Μπάφιν και ο Καναδά), ως ‘πλεονέκτημα’ έναντι των σοβιετικών βομβαρδιστικών που θα μπορούσαν να πετάξουν πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο προς στόχους στη Βόρεια Αμερική.
Κρατήστε πως για δεκαετίες ουδείς ήξερε για αυτήν την κίνηση που αποδόθηκε σε λόγους εθνικής ασφαλείας. Αυτούς χρησιμοποίησε και ο Τραμπ, του οποίου η πρόταση και η απόρριψη έγιναν γνωστές σε μηδενικό χρόνο.
Και δεν βοήθησε το «μα το ‘χε κάνει και ο Τρούμαν» ή το «χρειαζόμαστε την Γροιλανδία, ώστε να ανταγωνιστούμε την Κίνα και τη Ρωσία ως προς τον έλεγχο των ‘διαδρόμων’ που υπάρχουν στην Αρκτική για τη διέλευση πλοίων (εμπορικών και μη)».
ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΣΤΗ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΟΙ ΗΠΑ
Ο Τρούμαν μπορεί να μην αγόρασε τη Γροιλανδία, αλλά συμφωνήθηκαν άλλοι τρόποι συνεργασίας των ΗΠΑ με τη Δανία, επί της Γροιλανδίας. Έτσι το ‘60 ο αμερικανικός στρατός έχτισε μυστική πυρηνική βάση που εγκαταλείφθηκε και βυθίστηκε πριν αποκαλυφθεί.
Κατά το NPR η βάση Thule χρησιμοποιήθηκε ως φυλάκιο στη μάχη με τους Σοβιετικούς (φιλοξενήθηκαν εκεί και στρατηγικά βομβαρδιστικά με πυρηνικά όπλα, με οπλισμένα αεροσκάφη να πετούν διαρκώς σε κοντινή τροχιά).
Το 1968 ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος που έλεγχε την περιοχή έπιασε φωτιά, έπεσε στους παγετώνες της Αρκτικής και γέμισε τα νερά με το ραδιενεργό υλικό των όπλων που μετέφερε. Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι πλήρωσαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τη μόλυνση. Έκτοτε έφυγαν τα πυρηνικά από τη βάση που παρέμεινε σημαντική για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.
Τη σήμερον ημέρα, είναι η έδρα βαλλιστικών πυραύλων και αισθητήρων διαστημικής προειδοποίησης, όπως και το βορειότερο λιμάνι βαθέων υδάτων στον κόσμο.
ΠΟΣΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ
Οι ΗΠΑ έκαναν δική τους την Αλάσκα, ενώ ήταν αυτοί που έχτισαν τη Διώρυγα του Παναμά. Γιατί λοιπόν, να μην βάλουν στις ‘ιδιοκτησίες’ και τη Γροιλανδία, από την στιγμή που τη θέλει και η Κίνα; Aυτά τουλάχιστον λένε οι υποστηρικτές του Τραμπ.
Βέβαιο είναι πως το 2018 οι Κινέζοι είχαν παρουσιάσει σχέδια για δημιουργία υποδομών και ανάπτυξη ναυτιλιακών λωρίδων που πρέπει να ανοίξουν, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Έκτοτε οι Αμερικανοί προσπαθούν να βρουν τρόπους να εμποδίσουν την ανάπτυξη ισχυρής παρουσίας της Κίνας.
Κατά τους ειδικούς, οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να εμποδίζουν τους Κινέζους από την εδραίωση και οι Κινέζοι θα πιέζουν για αυτήν, έχοντας ως πλεονέκτημα την καλύτερη δυνατότητα (σε σύγκριση με τις ΗΠΑ) στην εξόρυξη και επεξεργασία ορυκτών. Στο τέλος της ημέρας οι Γροιλανδοί πρέπει να αποφασίσουν για τη μοίρα τους.
ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΓΡΟΙΛΑΝΔΟΙ
Η Γροιλανδία, χώρα που εκτείνεται σε 2.166.086 τετραγωνικά χιλιόμετρα (η Ελλάδα εκτείνεται σε 132.049) στα οποία ζουν περί τους 56.000 ανθρώπους αναφέρεται ως μια από τις δυο αυτόνομες περιοχές του Βασιλείου της Δανίας. Η άλλη είναι τα Νησιά Φερόε.
Απέκτησε το δικαίωμα να κηρύξει την ανεξαρτησία της το 2009. Δεν το έκανε έως τώρα, καθώς εξακολουθεί να εξαρτάται πολύ από τη Δανία και στο διεθνές δίκαιο εξακολουθεί να είναι μέρος της.
Δεν αποκλείεται λοιπόν, οι αξιωματούχοι της περιοχής να χρησιμοποιήσουν το ενδιαφέρον του Τραμπ για να ενισχύσουν τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, μέσω και περισσότερων επενδύσεων σε τουρισμό ή εξόρυξη σπάνιων γαιών.
Aυτά ανήκουν στον Μαρκ Γιάκομπσεν, αναπληρωτή καθηγητής στο Royal Danish Defense College, με εξειδίκευση στην ασφάλεια της Αρκτικής. Στον ίδιο ανήκει και η απορία αν οι Γροιλανδοί θέλουν να εκμεταλλευτούν ή όχι τα ορυκτά τους. Πράγμα που θα κρίνει και τις εξελίξεις.