Ο Μητσοτάκης προειδοποιεί τη Συρία για Τουρκία και ΑΟΖ
Διαβάζεται σε 3'Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος συμμαχούν απέναντι στην Τουρκία και συμφωνούν για την άσκηση κυριαρχίας στη θάλασσα. “Η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου” διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.
- 08 Ιανουαρίου 2025 16:10
Κοινό και αυστηρό μήνυμα στέλνουν Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος προς την Τουρκία, αλλά και το νέο καθεστώς στη Συρία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι στις δηλώσεις τους μετά τη 10η συνεδρίαση της τριμερούς στο Κάιρο, επιβεβαίωσαν τη συμμαχία των τριών χωρών και πήγαν ένα βήμα παραπέρα.
Στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος απορρίπτουν μάλιστα τις παρεμβάσεις και επεμβάσεις κρατών σε άλλα κράτη, κατά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Μήνυμα που αφορά φυσικά την Τουρκία, η οποία απειλεί με νέα επέμβαση κατά των Κούρδων στη Συρία.
Οι τρεις χώρες δηλώνουν επίσης την ξεκάθαρη κοινή προσέγγιση τους όσον αφορά στην ενεργειακή συνεργασία, την άσκηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων των θαλασσίων ζωνών κάθε χώρας και των πόρων σε θάλασσα, καθώς και την προσήλωση τους στη σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, όπως επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Ενώ ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε και το νέο καθεστώς στη Δαμασκό για τις συνέπειες που θα είχε η υπογραφή ενός μνημονίου με την Τουρκία για την ΑΟΖ, σε βάρος της Κύπρου.
“Η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου” διαμήνυσε ο πρωθυπουργός. Υπενθύμισε άλλωστε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν υπογράψει με την Αίγυπτο συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
“Η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο, ότι προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων, ότι θωρακίζει την πολιτιστική κληρονομιά”, δήλωσε επίσης ο κ.Μητσοτάκης.
Δεν έκρυψε δε την ανησυχία του πως ο κίνδυνος αναζωπύρωσης συγκρούσεων στο εσωτερικό της Συρίας ενδέχεται να εμποδίσει την εθελοντική και ασφαλή επιστροφή προσφύγων. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε μάλιστα το ρόλο της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ενώ αναφέρθηκε και στη διμερή συμφωνία για διαύλους νόμιμης μετανάστευσης από την Αίγυπτο στην Ελλάδα.
Τόσο ο κ.Μητσοτάκης όσο και ο κ. Χριστοδουλίδης στάθηκαν στη συμφωνία συνεργασίας ΕΕ – Αιγύπτου, στην οποία Ελλάδα και Κύπρος έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο και της οποίας κρίσιμο κεφάλαιο αποτελεί το μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός έθεσε δε και την ενεργειακή διάσταση, αναφερόμενος στην ηλεκτρική διασύνδεση GREGYS Ελλάδας- Αιγύπτου.
Υπογράμμισε επίσης τον κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην προσπάθεια εκεχειρίας στη Γάζα. Για τη θέση της Αιγύπτου όσον αφορά στη Γάζα ενημέρωσε άλλωστε νωρίτερα τον κ.Μητσοτάκη και τον κ.Χριστοδουλίδη ο Αλ Σίσι, τονίζοντας ότι το Κάιρο δε θα δεχθεί τίποτε λιγότερο από κατάπαυση πυρός. Οι τρεις ηγετες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Λιβύη, συμφωνώντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εκκινήσει ξανά η παγωμένη ειρηνευτική διαδικασία και τρίτες χώρες να αποσύρουν τις δυνάμεις τους, είτε τακτικές είτε μισθοφορικές.
Σημειωτέον ότι κατά τη διμερή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο πρόεδρο νωρίτερα συζητήθηκε και η σύγκληση το επόμενο διάστημα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Αιγύπτου, τη σύσταση του οποίου είχαν αποφασίσει Μητσοτάκης- Αλ Σίσι τον περασμένο Μάρτιο στο Κάιρο.