Κίνα: Πώς ο θάνατος ενός 17χρονου μαθητή οδήγησε σε βίαιες διαμαρτυρίες

Διαβάζεται σε 4'
Τραυματισμένος διαδηλωτής
Τραυματισμένος διαδηλωτής Printscreen X@AlexandruC4

Βίαιες διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει στην Κίνα μετά τον θάνατο μαθητή στον κοιτώνα του σχολείου του. Οι ισχυρισμοί για συγκάλυψη και το “ατύχημα”.

Ο θάνατος ενός έφηβου αγοριού πυροδότησε βίαιες διαμαρτυρίες σε πόλη της βορειοδυτικής Κίνας.

Σε επαληθευμένα βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιβεβαίωσε το BBC, διαδηλωτές φαίνονται να πετούν αντικείμενα προς την αστυνομία, ενώ οι αστυνομικοί χτυπούν κάποιους από τους διαδηλωτές στην πόλη Πουτσένγκ, στην επαρχία Σαανσί.

Οι αρχές ανέφεραν ότι ο 17χρονος σκοτώθηκε στις 2 Ιανουαρίου σε ένα “ατύχημα” στον κοιτώνα του σχολείου του. Ωστόσο, μετά τον θάνατό του, άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρισμοί για συγκάλυψη της υπόθεσης.

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν λίγο αργότερα και διήρκεσαν για ημέρες, προτού φαινομενικά κατασταλούν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι δημόσιες διαδηλώσεις δεν είναι σπάνιες στην Κίνα, αλλά οι αρχές εμφανίζονται ιδιαίτερα ευαίσθητες απέναντί τους μετά τις διαμαρτυρίες για τα μέτρα Covid το 2022, γνωστές και ως “Λευκές Διαδηλώσεις”, οι οποίες περιλάμβαναν σπάνια κριτική προς το Κομμουνιστικό Κόμμα και τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τηρούν σιγή ιχθύος για τις διαμαρτυρίες στην Πουτσένγκ, ενώ οποιαδήποτε βίντεο ή αναφορές για τις διαδηλώσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό λογοκριθεί στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως συνηθίζεται σε περιστατικά που θεωρούνται ευαίσθητα από τις αρχές.

Ωστόσο, αρκετά βίντεο διέρρευσαν εκτός Κίνας και δημοσιεύτηκαν στο X, με το BBC να επιβεβαιώνει ότι τα βίντεο έχουν τραβηχτεί στο Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Πουτσένγκ.

Όταν το BBC επικοινώνησε με εκπρόσωπο του τμήματος δημοσιότητας της κυβέρνησης της Πουτσένγκ, εκείνος αρνήθηκε την ύπαρξη διαμαρτυριών. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο για τα μέσα ενημέρωσης, δεν δόθηκε καμία απάντηση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι ο έφηβος με το επώνυμο Ντανγκ ήταν μαθητής του τρίτου έτους στο εκπαιδευτικό κέντρο στην Πουτσένγκ.

Σύμφωνα με τη δήλωση, πριν από τον θάνατό του, ο Ντανγκ ξύπνησε τη νύχτα λόγω συνομιλιών άλλων μαθητών στον κοιτώνα του. Ακολούθησε καβγάς με έναν άλλο μαθητή, ο οποίος έληξε από έναν υπεύθυνο του σχολείου. Αργότερα εκείνο το βράδυ, το σώμα του Ντανγκ βρέθηκε από έναν άλλο φοιτητή στη βάση στο κάτω μέρος του κοιτώνα.

Η δήλωση περιγράφει το περιστατικό ως “ατύχημα, κατά το οποίο μαθητής έπεσε από ύψος στο σχολείο” και προσθέτει ότι η αστυνομία διεξήγαγε έρευνες και νεκροψία, αποκλείοντας την εγκληματική ενέργεια.

Ωστόσο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν εδώ και ημέρες ισχυρισμοί που υποστηρίζουν ότι υπάρχει κάτι περισσότερο στην υπόθεση και ότι το σχολείο και οι αρχές κρύβουν την αλήθεια. Ένας λογαριασμός, χωρίς αποδείξεις, ισχυρίστηκε ότι ο Ντανγκ αυτοκτόνησε αφού εκφοβίστηκε από τον μαθητή με τον οποίο είχε καβγαδίσει νωρίτερα.

Ανεπιβεβαίωτα σχόλια από την οικογένεια του Ντανγκ κάνουν λόγο για τραύματα στο σώμα του που δεν συνάδουν με την εκδοχή των αρχών. Η οικογένεια φέρεται επίσης να ισχυρίζεται ότι δεν τους επιτράπηκε να εξετάσουν τη σορό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ισχυρισμοί αυτοί φαίνεται να εξόργισαν πολλούς στην Πουτσένγκ, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων.

Ο εκφοβισμός έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, με παλαιότερες περιπτώσεις θανάτων μαθητών να έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Τον περασμένο μήνα, ένα κινεζικό δικαστήριο επέβαλε βαριές ποινές φυλάκισης σε δύο έφηβους που δολοφόνησαν συμμαθητή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα