Ιταλία: Οι ομοφυλόφιλοι θα μπορούν να εκπαιδεύονται για να γίνουν ιερείς, υπό έναν όρο

Διαβάζεται σε 3'
Καθολικός ιερέας
Καθολικός ιερέας AP PHOTO

Η Ιταλική Επισκοπική Διάσκεψη ανακοίνωσε πως δέχεται στα Ρωμαιοκαθολικά σεμινάρια τους ομοφυλόφιλους άνδρες, διευκρινίζοντας πως είναι υποχρεωμένοι να τηρούν την αγαμία

Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες θα επιτρέπεται να εκπαιδεύονται ως ιερείς σε Ρωμαιοκαθολικά σεμινάρια, εφόσον τηρούν την αγαμία, σύμφωνα με νέες κατευθυντήριες γραμμές που ανακοίνωσε η Ιταλική Επισκοπική Διάσκεψη (CIE).

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη θέση του Πάπα Φραγκίσκου, όπως σημειώνει ο Guardian, ο οποίος θεωρούσε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί στα σεμινάρια, εξαιτίας του κινδύνου να ζουν διπλή ζωή.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, το πιο σημαντικό για τους υποψήφιους ιερείς είναι να επιδεικνύουν «μια τάση προς την αγαμία».

«Στη διαδικασία διαμόρφωσης, όταν γίνεται αναφορά σε ομοφυλοφιλικές τάσεις, είναι σημαντικό να μην περιορίζεται η διάκριση μόνο σε αυτό το στοιχείο», ανέφερε η CIE την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι «ο στόχος της εκπαίδευσης για την ιεροσύνη στον συναισθηματικό-σεξουαλικό τομέα είναι η ικανότητα να αποδεχθεί κανείς την αγνότητα στην αγαμία ως δώρο, να την επιλέξει ελεύθερα και να τη ζήσει με υπευθυνότητα».

Ωστόσο, η Καθολική Εκκλησία επανέλαβε ότι, ενώ «σέβεται βαθιά τα άτομα που εμπλέκονται», οι ομοφυλόφιλοι άνδρες που είναι σεξουαλικά ενεργοί δεν μπορούν να γίνονται δεκτοί σε σεμινάρια ή σε άλλα ιερατικά τάγματα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη τον Μάιο του περασμένου έτους για τη χρήση προσβλητικού όρου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με επισκόπους σχετικά με την αποδοχή ομοφυλόφιλων ανδρών στα σεμινάρια.

Η σπάνια παπική συγγνώμη ήρθε μετά από αναφορές στον ιταλικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες ο Ποντίφικας είχε δηλώσει ότι υπήρχε ήδη υπερβολική «frociaggine» σε ορισμένα σεμινάρια. Ο ιταλικός όρος μεταφράζεται περίπου ως «ομοφυλοφιλικότητα» σε προσβλητικό πλαίσιο. Στη συγγνώμη του, ο Πάπας δήλωσε ότι «ποτέ δεν είχε πρόθεση να προσβάλει ή να εκφραστεί με ομοφοβικούς όρους».

Μετά το περιστατικό, η εφημερίδα Il Messaggero δημοσίευσε μια επιστολή του Λορέντσο Μικέλε Νοέ Καρούζο, ενός 22χρονου που ανέφερε ότι αποκλείστηκε από σεμινάριο επειδή ήταν ομοφυλόφιλος και περιέγραψε μια κουλτούρα «τοξικού και εκλεκτικού κληρικαλισμού». Σύμφωνα με αναφορές, ο Πάπας απάντησε, καλώντας τον νεαρό άνδρα να «προχωρήσει» στην αναζήτηση της κλίσης του.

Από τότε που εκλέχθηκε Πάπας το 2013, ο Φραγκίσκος έχει επιδιώξει να υιοθετήσει έναν πιο συμπεριληπτικό τόνο προς τα LGBTQ+ άτομα στις δημόσιες δηλώσεις του, γεγονός που έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια συντηρητικών καρδιναλίων.

Λίγο μετά την εκλογή του, είχε δηλώσει, απαντώντας σε ερώτηση για ομοφυλόφιλους ιερείς: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;»

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2023, ενέκρινε απόφαση που επιτρέπει στους ιερείς να ευλογούν ανύπαντρα ζευγάρια και ομόφυλα ζευγάρια, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή θέσης για την Καθολική Εκκλησία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα