Τραμπ: Μετά τον Μασκ τον “αγάπησε” και ο Ζούκερμπεργκ – Τι ζητά από τον πρόεδρο ο Mr Meta
Διαβάζεται σε 3'Ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ έχει παράπονα από την αντιμετώπιση της Ευρώπης στις εταιρίες του και ευελπιστεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, που “αγαπά την Αμερική”, θα τον βοηθήσει έτσι ώστε η κατάσταση να αλλάξει.
- 12 Ιανουαρίου 2025 14:35
Μέχρι στιγμής ξέραμε ότι τη μεγάλη αδυναμία στον Ντόναλντ Τραμπ και την πολιτική του αισθητική την είχε ο Ιλον Μασκ. Από την προεκλογική κιόλας εκστρατεία του πρώην προέδρου, ο Mr Tesla είχε δείξει ότι θα αποτελεί το δεξί χέρι του Τραμπ στη μετά Μπάιντεν εποχή (η οποία αρχίζει με την ορκωμοσία του νέου προέδρου στις 20 Ιανουαρίου).
Ομως και ο έτερος των Αμερικανών μεγιστάνων της επικοινωνίας δείχνει να…συμπαθεί ιδιαίτερα το νέο πρόεδρο τον οποίο μάλιστα καλεί να λυτρώει τις αμερικανικές εταιρίες από τα “εξοντωτικά” πρόστιμα που τους επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές αρχές για παραβάσεις των κανονισμών περί ανταγωνισμού.
Ο λόγος γίνεται βέβαια για τον ιδιοκτήτη της ΜΕΤΑ, Μαρκ Ζούκερμπεργκ ο οποίος μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας (τουλάχιστον όπως αυτός την αντιλαμβάνεται): “Πιστεύω ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείας είναι στρατηγικό πλεονέκτημα ότι έχουμε πολλές εταιρίες, για την ακρίβεια τις ισχυρότερες, και νομίζω ότι στο πλαίσιο της στρατηγική μας πρέπει αυτό το πλεονέκτημα να το υπερασπιστούμε” τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΤΑ.
Πώς εννοεί την… υπεράσπιση του πλεονεκτήματος ο Ζούκερμπεργκ; Τη δραστική παρέμβαση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Τραμπ έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιβάλλει πρόστιμα για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία: “Είναι από τα πράγματα για την οποία είμαι αισιόδοξος για τον Πρόεδρο Τραμπ. Απλά θέλει να κερδίσει η Αμερική”.
Γιατί όμως ο Ζούκερμπεργκ ανησυχεί τόσο πολύ για τα πρόστιμα; Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ο όμιλος ΜΕΤΑ κλήθηκε να πληρώσει στις ευρωπαϊκές αρχές 797 εκατομμύρια δολάρια διότι “συνελήφθη” να επιβάλλει αθέμιτους όρους συναλλαγών στους παρόχους διαφημιστικών υπηρεσιών. Αυτό, όπως γίνεται κατανοητό, δεν άρεσε. Σε κανένα μεγιστάν δεν αρέσει να πληρώνει.
“Τα πρόστιμα αυτά είναν σαν δασμός” τόνισε ο Aμερικανός επιχειρηματίας ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μπάιντεν. “Η αμερικανική κυβέρνηση το επέτρεψε αυτό. Θα έλεγα ότι ηγήθηκε. Και εν συνεχεία ακολούθησαν οι Ευρωπαίοι, δόθηκε το μήνυμα ότι μπορεί να κανείς να κάνει ότι θέλει με τις αμερικανικές εταιρίες”.
Κατά τον Ζούκερμπεργκ που έχει κάνει τους σχετικούς υπολογισμούς οι εταιρίες τεχνολογίας των ΗΠΑ έχουν πληρώσει σε πρόστιμα 30 δις δολάρια τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Ισως γι’ αυτό η Meta ανακοίνωσε πρόσφατα τον τερματισμό του προγράμματος ελέγχου γεγονότων (fact-checking) στις πλατφόρμες της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θυμίζουμε ότι ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι η εταιρεία θα αντικαταστήσει τους εξωτερικούς ελεγκτές με ένα σύστημα «σημειώσεων από την κοινότητα» (community notes), παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα X (πρώην Twitter) του Έλον Μασκ.
Ο Ζούκερμπεργκ μίλησε για «αποκατάσταση της ελεύθερης έκφρασης» στις πλατφόρμες της Meta, υποστηρίζοντας ότι τα προηγούμενα προγράμματα ελέγχου γεγονότων ήταν «υπερβολικά πολιτικά κατευθυνόμενα». Αν διακρίνατε κλείσιμο του ματιού στα ακροδεξιά fake news, στα οποία αρέσκεται ο Τραμπ, μάλλον δεν είστε πολύ μακριά από την πραγματικότητα.