“Εμπόλεμη ζώνη” με πολύωρες αναμονές τα Επείγοντα των νοσοκομείων

Διαβάζεται σε 3'
Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (φωτογραφία αρχείου)
Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Μεγάλη είναι η προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία με συμπτώματα ιώσεων, με αποτέλεσμα οι αναμονές ξεπερνούν τις 8 ώρες.

Στα όρια των αντοχών του βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), λόγω της απότομης και μεγάλης αύξηση των αναπνευστικών ιώσεων που καταγράφεται μετά τις γιορτές, τόσο σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όσο και στην περιφέρεια, όπου τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στις εφημερίες γεμίζουν καθημερινά από παθολογικά περιστατικά.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τις τελευταίες ημέρες προσέρχονται περισσότεροι ασθενείς με γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Λιγότεροι, όμως, είναι οι ασθενείς με Covid.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως η κορύφωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες έως αρχές Μαρτίου, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

«Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θυμίζουν ήδη εμπόλεμη ζώνη», σχολιάζει ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα πως το αδιαχώρητο επικρατεί στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Όπως αναφέρει, η καθυστέρηση για εξέταση υπερβαίνει πια τις 8 ώρες.

Ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια των αντοχών του, λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.

«Από το τέλος της πανδημίας έως σήμερα, το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων είναι μείον 4.000 υγειονομικοί με βάση τα στοιχεία του ψηφισθέντος προϋπολογισμού (2.500 μόνιμοι και 1.500 συμβασιούχοι), αν και ολοκληρώθηκε μετά 5 χρόνια (!) η προκήρυξη 7κ για πρόσληψη 4.000 μόνιμων υπαλλήλων», σημειώνει.

Ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει πως υπολειτουργούν οι πρωτοβάθμιες μονάδες Υγείας και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι ανύπαρκτος.

Την ίδια ώρα, πολλά περιφερειακά νοσοκομεία δεν μπορούν να συγκρατήσουν τους ασθενείς της περιοχής λόγω σοβαρών ελλείψεων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων.

1.000 ασθενείς καθημερινά σε κάθε νοσοκομείο λόγω ιώσεων

Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που εφημερεύουν εναλλάξ τα επισκέπτονται στα επείγοντα 1.000 ασθενείς. Τελικά, εισάγονται λιγότεροι των 200 ασθενών.

Το 70% από όσους συνολικά προσέρχονται στα Επείγοντα των νοσοκομείων θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στη πρωτοβάθμια περίθαλψη και όχι στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το 55% των ασθενών που προσέρχονται και εισάγονται στο «Αττικόν» προέρχονται από την περιφέρεια και αυτός είναι ένας από τους λόγους που αναπτύσσονται ράντζα και υπάρχει πολύωρη αναμονή στα Επείγοντα.

Αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ανακοινώνει σήμερα το υπουργείο Υγείας, με στόχο τη μείωση των πολύωρων αναμονών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα