Γιατί έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία με ασθενείς με γρίπη

Διαβάζεται σε 4'
Γιατί έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία με ασθενείς με γρίπη
ISTOCK

Μεγάλη αύξηση των περιστατικών γρίπης, και μάλιστα με βαριά συμπτώματα, παρατηρούν οι γιατροί φέτος. Τι συμβουλεύουν.

Εξαιρετικά αυξημένα, σε σχέση με πέρυσι, είναι τα περιστατικά γρίπης στην κοινότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ ειδικά μετά τις γιορτές, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία πλημμυρίζουν καθημερινά με ασθενείς που εκδηλώνουν βαριά συμπτώματα.

Μάλιστα, η γρίπη δεν χτυπά βαριά μόνο τα άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και νέους, καθώς στο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ την περασμένη εβδομάδα υπήρχε άτομο 19 ετών με γρίπη το οποίο είχε διασωληνωθεί, φαινόμενο που είναι εξαιρετικά σπάνιο.

«Πέρυσι είχαμε πιο ήπια γρίπη, από ότι φέτος. Το κύμα είχε μεγαλύτερη διάρκεια, καθώς είχε ξεκινήσει από αρχές τις Δεκεμβρίου και είχε διαρκέσει μέχρι αρχές Φεβρουαρίου. Επίσης είχαμε μόνο γρίπη τύπου Α, δεν είχαμε, τουλάχιστον στο δικό μας το νοσοκομείο, γρίπη Β. Φέτος έχουμε τη γρίπη στην κανονική χρονική της θέση, δηλαδή εμφανίστηκε μετά τις γιορτές, και στο νοσοκομείο βλέπουμε περισσότερα και βαρύτερα περιστατικά. Μάλιστα, ακόμα και άτομα νεαρής ηλικίας εκδηλώνουν βαριά συμπτώματα, ενώ παράλληλα και η γρίπη Β έχει κάνει την εμφάνισή της», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Κώνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Το ότι τα περιστατικά εμφανίστηκαν πιο «απότομα» σε  σχέση με πέρυσι και είναι σε αριθμό περισσότερα (διασπορά), ίσως είναι ένας από τους λόγους που εξηγεί γιατί υπάρχουν και αρκετοί ασθενείς με βαριά συμπτώματα.

«Πιθανόν έχουμε μεγαλύτερη έξαρση σε αριθμό κρουσμάτων. Είναι διαφορετικό να μολυνθούν 5 και διαφορετικό να νοσήσουν 1.000 άτομα συγχρόνως. Οπότε, κατά πάσα πιθανότητα, το ότι σε κάποια νοσοκομεία υπάρχουν περισσότερα κρούσματα, είναι θέμα διασποράς και όχι βαρύτητας της νόσου», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ειδικός κλινικός ιολόγος.

Μειώθηκαν 40% οι εμβολιασμοί σε σχέση με πέρυσι

Την ίδια στιγμή, ακόμη ένας λόγος για τον οποίο υπάρχουν βαριά κρούσματα της γρίπης, ενδέχεται να είναι η σημαντική μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Δεδομένα του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), δείχνουν ότι σε σχέση με πέρυσι, έχουν εμβολιαστεί 40% λιγότεροι ασφαλισμένοι.

«Με αφορμή τη σταθερή αυξητική τάση των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής τις τελευταίες εβδομάδες και τη διαπίστωση ότι τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν μειωμένο κατά 40% τον αριθμό των εμβολιασθέντων έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ο ΕΔΟΕΑΠ προτρέπει τους ασφαλισμένους και ιδιαίτερα  τα άτομα υψηλού κινδύνου, να προβούν το ταχύτερο σε εμβολιασμό έναντι της γρίπης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΔΟΕΑΠ.

Αναμένεται νέα αύξηση των κρουσμάτων γρίπης – Πώς θα προφυλαχτούμε

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της περιόδου που εκδηλώνεται η γρίπη, «αναμένουμε να δούμε και περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου», κάτι που σημαίνει ότι για ακόμα ένα μήνα η νόσος θα βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση, θα ταλαιπωρεί τους πολίτες και θα γεμίζει τα νοσοκομεία.

Γι’ αυτό και ειδικοί συνιστούν σε όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο της γρίπης και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για βαριά νόσηση και θάνατο (άτομα άνω των 60 ετών και ασθενείς με υποκείμενα και χρόνια νοσήματα) καλό θα ήταν να το κάνουν.

«Επίσης, με τα πρώτα συμπτώματα που θα εκδηλωθούν τα άτομα αυτά, καλό θα είναι να κάνουν τεστ για γρίπη, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα θεραπεία, ώστε να μην εκδηλώσουν βαριά συμπτώματα», συμβουλεύει ο κ. Μαγιορκίνης.

Πάντως, όσον αφορά το Tamiflu, δηλαδή το αντιικό φάρμακο που χορηγείται για τη γρίπη, η αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται να αδειάζει τα ράφια των φαρμακείων και αρκετοί ασθενείς να ταλαιπωρούνται για να βρουν τη θεραπεία, ενώ φαρμακοποιοί εκφράζουν φόβους ότι τα αποθέματα σύντομα θα τελειώσουν και γι’ αυτό θα πρέπει άμεσα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) να απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές του εν λόγω φαρμάκου.

Τα συμπτώματα της γρίπης

Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό, ο οποίος συνήθως είναι υψηλός και εμφανίζεται απότομα
  • Ρίγη και εφίδρωση
  • Πόνοι στο σώμα: Μυϊκοί πόνοι και αίσθημα κούρασης
  • Πονοκέφαλο
  • Κόπωση, δηλαδή αίσθημα έντονης εξάντλησης που μπορεί να διαρκέσει για αρκετές μέρες
  • Ξηρό βήχα, συνήθως επίμονο
  • Πονόλαιμο
  • Ρινική συμφόρηση ή καταρροή
  • Πόνο στα μάτια ή ευαισθησία στο φως και
  • Ναυτία και έμετο, κυρίως σε παιδιά, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font