Εστιατόριο χρεώνει 100 λίρες την πίτσα με ανανά

Διαβάζεται σε 4'
Πίτσα με ανανά
Πίτσα με ανανά istock

Εστιατόριο στην Αγγλία χρεώνει 100 λίρες την πίτσα με ανανά, για να αποθαρρύνει τους πελάτες από το να την αγοράσουν.

Τη δεκαετία του 1960 ένας Καναδός σεφ είχε την έμπνευση να προσθέσει ανανά κονσέρβας πάνω σε μια πίτσα με ζαμπόν. Όταν ο Sam Panapoulos δημιούργησε αυτό που ο ίδιος και ο αδερφός του -συνεργός του σε αυτό το εγχείρημα- ονόμασαν “Χαβανέζικη πίτσα” δημιούργησαν όχι μόνο ένα νέο είδος πίτσας αλλά και μια διαμάχη στην ιστορία της γαστρονομίας που κρατά μέχρι και σήμερα.

Περίπου έξι δεκαετίες αργότερα, το ερώτημα αν ο ανανάς έχει θέση στην πίτσα διχάζει έθνη, κοινότητες και ακόμα και οικογένειες. Τώρα, μια πιτσαρία στο Νόριτς της Αγγλίας παίρνει ξεκάθαρη θέση, εντάσσοντας τον ανανά στο μενού της για παραγγελίες μέσω διαδικτύου — αλλά με το εντυπωσιακό αντίτιμο των 100 λιρών (περίπου 122 δολαρίων), αναφέρει το CNN.

«Ναι, για 100 λίρες μπορείτε να το έχετε. Παραγγείλτε και σαμπάνια! Γιατί όχι, τέρατα!», ειρωνεύεται η νέα καταχώρηση στο μενού της Lupa Pizza στην εφαρμογή Deliveroo. Η συγκεκριμένη επιλογή βρίσκεται δίπλα σε κλασικές πίτσες όπως η Napoli, η Meatball και η Pepperoni, που όλες κοστίζουν λιγότερο από 17 δολάρια.

Λέμε «όχι» στον ανανά

«Λέω “όχι” στον ανανά», δηλώνει ο επικεφαλής σεφ της Lupa, Κουίν Τζιανοράν, σε τηλεφωνική συνομιλία με το CNN.

Οι αδερφοί Panapoulos συνδύασαν «κινεζικές γλυκόξινες γεύσεις με ένα παραδοσιακό ιταλικό προϊόν», εξηγεί. «Είναι πολύ αμφιλεγόμενο, γιατί κάποιοι το αγαπούν και κάποιοι το μισούν. Εμείς παίρνουμε θέση.»

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία παραγγελία για την πίτσα των 100 λιρών, επιβεβαίωσε ο Τζιανοράν, αν και η διαδικτυακή αντίδραση έχει προκαλέσει αίσθηση. «Είναι απίστευτο, για να είμαι ειλικρινής», προσθέτει.

Η πιτσαρία έχει υποσχεθεί να προσθέσει τον ανανά στο μηνιαίο ειδικό μενού της, αν τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης στην τοπική εφημερίδα Norwich Evening News είναι υπέρ του φρούτου. Προς το παρόν, ο «κίτρινος αουτσάιντερ» προηγείται με το 62% των ψήφων στο ερώτημα αν ο ανανάς έχει θέση στην πίτσα. Ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν η τιμή των 100 λιρών θα εφαρμοστεί και στο φυσικό κατάστημα.

«Ίσως αλλάξω γνώμη!» γελάει ο Τζιανοράν. «Θα μπορούσε να είναι 200 λίρες, θα μπορούσε να είναι 2 λίρες, ποιος ξέρει.»

Ο ανανάς και οι παραδόσεις της πίτσας

Παρόλο που ο ανανάς παραδοσιακά απορρίπτεται από τους Ιταλούς παρασκευαστές πίτσας, πριν από ένα χρόνο ο Ναπολιτάνος σεφ πίτσας, Τζίνο Σορμπίλο, πρόσθεσε μια πίτσα με ανανά στο μενού του στη Via dei Tribunali, τον πιο γνωστό δρόμο της Νάπολης για πίτσα. Η πρόθεσή του, όπως είπε, ήταν να «καταπολεμήσει τις προκαταλήψεις στο φαγητό».

Η συζήτηση για την πίτσα με ανανά έχει γίνει τόσο έντονη, που σχεδόν προκάλεσε πολιτική κρίση. Το 2017, ο τότε πρόεδρος της Ισλανδίας, Γκούντι Θ. Γιοχάνεσον, χρειάστηκε να διευκρινίσει ότι δεν θα απαγορεύσει την πίτσα με ανανά στη χώρα — και ότι δεν είχε καν την εξουσία να νομοθετήσει κάτι τέτοιο — μετά την αρνητική του στάση απέναντι στον συνδυασμό που έγινε viral.

Ο Τζιανοράν, αν και προτιμά τις παραδοσιακές γεύσεις, παραδέχεται ότι η αγαπημένη του πίτσα είναι τύπου Νέας Υόρκης. «Δεν υπάρχουν πραγματικά όρια στο τι μπορείς να βάλεις πάνω της.»

Μάλιστα, μια πιτσαρία της Νέας Υόρκης ανακηρύχθηκε η καλύτερη στον κόσμο το 2024. Η Una Pizza Napoletana στο Lower East Side του Μανχάταν κατέκτησε την κορυφή στα 50 Top Pizza Awards τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα