Γιατί ο Μητσοτάκης πρότεινε τελικά τον Τασούλα για Πρόεδρο Δημοκρατίας
Διαβάζεται σε 7'Επιλογή συσπείρωσης των βουλευτών και της βάσης της ΝΔ αποτελεί η πρόταση του πρωθυπουργού για τον Κώστα Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
- 15 Ιανουαρίου 2025 13:00
Το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για έναν δεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας ικανοποίησε, προτείνοντας τον Κώστα Τασουλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός βέβαια στη δήλωσή του επικαλέστηκε τις διεθνείς εξελίξεις και εμμέσως τα ελληνοτουρκικά για να αιτιολογήσει γιατί δεν προτείνει ξανά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αν και έκανε θετικό απολογισμό της θητείας της.
“Κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά”, είπε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.
Έσπευσε δε να απορρίψει την άποψη του ΠΑΣΟΚ πως ο Πρόεδρος Δημοκρατίας θα έπρεπε να προέρχεται από τον αντίθετο πολιτικό χώρο από αυτόν στον οποίο ανήκει η κυβέρνηση.
“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διαθέτει υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή και, ασφαλώς, εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς. Η ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο, δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει”, είπε ο πρωθυπουργός.
Υποστήριξε, επίσης, πως: “Ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και Πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία, ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο.” Αλλά και ότι: “Το Σύνταγμά μας παρέχει όλες τις εγγυήσεις, ενώ και η Ιστορία δείχνει ότι τα πρόσωπα είναι εκείνα που τελικά δίνουν αξία στους θεσμούς.”
Ο κ. Μητσοτάκης έπλεξε το εγκώμιο του κ.Τασούλα, υπενθυμίζοντας με νόημα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους.
Φαίνεται όμως ότι ο κ.Τασουλας δεν θα έχει την ίδια διακομματική αποδοχή και για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ο στόχος της συναίνεσης, όμως, έχει ήδη εγκαταλειφθεί με την πρόταση αυτή, χάριν της εσωκομματικής ηρεμίας και συσπείρωσης της ΝΔ.
Η γαλάζια γκρίνια και τα ΠΑΣΟΚκικά σενάρια που δεν περπάτησαν
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 η γαλάζια δυσαρέσκεια που υπέβοσκε προ πολλού για την κ.Σακελλαροπούλου άρχισε να εκδηλώνεται δημοσίως.
Το 28% θορύβησε τους βουλευτές της ΝΔ που αγωνιούν για την επανεκλογή τους και ο ένας μετά τον άλλο άρχισαν να ζητούν ένα Πρόεδρο Δημοκρατίας πολιτικό πρόσωπο από το χώρο της κεντροδεξιάς.
Παρότι δε μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά οι τόνοι δημοσίως έπεσαν στο γαλάζιο στρατόπεδο, το βέτο στην κ.Σακελλαροπούλου εξακολουθούσε να ισχύει για τους αντιδρώντες. Ενώ ακόμη και μητσοτακικοί ή “νομοταγείς” βουλευτές θα την ψήφιζαν με βαριά καρδιά, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής στην εκλογική βάση της ΝΔ.
Εν τω μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε και η ιδέα να πρότεινε ο κ.Μητσοτάκης Πρόεδρο Δημοκρατίας προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά από την εποχή της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ. Το σκεπτικό ήταν πως έτσι το ΠΑΣΟΚ θα συρόταν σε συναίνεση, ενώ και οι βουλευτές της ΝΔ θα αναγκαζόταν να ψηφίσουν θέλοντας και μη.
Οι δυο βασικοί δυνητικοί υποψήφιοι σε αυτό το πλαίσιο ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος (τον οποίο θα αναγκαζόταν να ψηφίσει ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς) ή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.
Ο πρώτος όμως είναι ένα πρόσωπο με πολιτική βαρύτητα, άποψη που δε θα διστάζει να την εκφράζει και η οποία σίγουρα θα γινόταν είδηση κάθε φορά. Ο δεύτερος είναι πολιτικά πιο διαχειρίσιμος, αλλά και το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να βρει αφορμή να μην ψηφίσει και οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα ήταν διόλου ενθουσιώδεις.
Πώς προέκυψε η αναγκαία λύση Τασούλα
Το όνομα του κ.Τασούλα είχε πέσει όμως στο τραπέζι ήδη από τον Ιούνιο, καθώς αμέσως μετά τις ευρωεκλογές είχαν αρχίσει και οι πρώτες δηλώσεις κατά της κ.Σακελλαροπούλου και υπέρ δεξιού Προέδρου Δημοκρατίας.
Οι βουλευτές που ζητούσαν δεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας βέβαια είχαν στο νου τους κατά κύριο λόγο τον Κώστα Καραμανλή και ορισμένοι τον Αντώνη Σαμαρά. Εν τω μεταξύ βέβαια ο κ.Σαμαράς διεγράφη από τον κ. Μητσοτάκη και ο κ.Καραμανλής δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο κ. Καραμανλής βέβαια στην πραγματικότητα βασικά δεν ενδιαφερόταν εφόσον το αξίωμα παρέμεινε χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και εφόσον δεν είχε αλλάξει ο τρόπος εκλογής ώστε ο Πρόεδρος Δημοκρατίας να αναδεικνύεται απευθείας από τους πολίτες. Αλλά και ο κ. Μητσοτάκης ξεκάθαρα δεν ήθελε Πρόεδρο Δημοκρατίας με ειδικό πολιτικό βάρος.
Ο κ. Τασούλας αναδείχθηκε ως μία δεξιά αλλά όχι “επικίνδυνη λύση” καθώς είναι άλλωστε “καθαρόαιμος δεξιός” και πολιτικός “γιος του Αβέρωφ”. Η Τατιάνα Αβέρωφ είχε γράψει ειδικότερα σε έκδοση της Βουλής ότι: “Ο Κώστας Τασούλας υπήρξε για τον πατέρα μου ο πολυπόθητος γιος που ποτέ δεν απέκτησε”. Ο δε κ.Σαμαράς δήλωνε ότι με τον κ.Τασούλα είναι αδέρφια, αν και πλέον είναι αμφίβολο ότι θα τον ψήφιζε.
Ταυτόχρονα η θητεία του κ. Τασούλα στην Προεδρία της Βουλής, αξίωμα στο οποίο εξελέγη με διακομματική συναίνεση άνευ προηγούμενου, επιτρέπει στον κ. Μητσοτάκη να επικαλείται (για τους τύπους) ότι η πρόταση για Τασούλα έχει και ευρύτερα, ενωτικά, χαρακτηριστικά.
Σημειωτέον ότι ο κ. Τασούλας σε εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 25 Σεπτεμβρίου, στην οποία είχε δώσει το παρών η “όλη ΝΔ” (πριν τη διαγραφή Σαμαρά), είχε πραγματοποιήσει μία ομιλία που χαρακτηρίστηκε ως… πρόβα τζενεράλε για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Είχε κλείσει δε την τοποθέτηση του λέγοντας: “Όπως λέει ο κ.Μητσοτάκης, στη ΝΔ είμαστε όλοι καραμανλικοί”.
Προφανώς, λοιπόν, αναμένεται να τον ψηφίσουν και οι 156 βουλευτές της ΝΔ. Ωστόσο δεν αναμένεται να εκλεγεί στις πρώτες τρεις ψηφοφορίες όπου απαιτούνται αρχικά 200 και τελικά 180 ψήφοι, αφού δεν θα τον στηρίξει το ΠΑΣΟΚ και βέβαια ούτε τα υπόλοιπα κόμματα της κεντροαριστεράς και αριστεράς. Δεν φαίνεται, όμως, παρά τις αρχικές προσδοκίες πιθανό να τον ψηφίσει ούτε η Ελληνική Λύση.
Ενδεχομένως όμως να ψηφίσουν τον κ.Τασούλα ορισμένοι από τους 23 συνολικά ανεξάρτητους βουλευτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από την (άκρα) δεξιά. Υπενθυμίζεται ότι τον προϋπολογισμό είχαν ψηφίσει – εκτός από τους βουλευτές της ΝΔ και το Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος εν τω μεταξύ επέστρεψε κιόλας στη γαλάζια ΚΟ- και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Κατσιβαρδάς, Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης, προερχόμενοι όλοι από τους Σπαρτιάτες.