“Με το δεξί” μπαίνει η τουριστική σεζόν του 2025 – Σταθερή η ζήτηση για τη χώρα μας

Διαβάζεται σε 5'
“Με το δεξί” μπαίνει η τουριστική σεζόν του 2025 – Σταθερή η ζήτηση για τη χώρα μας
Τουρίστες ISTOCK

Αισιοδοξία εκφράζει ο πρόεδρος του ΞΕΕ για την φετινή τουριστική περίοδο, χρονιά που το Επιμελητήριο γιορτάζει τα 90 του χρόνια και ξεκινά πρότυπο σύστημα «πράσινης» κατάταξης για τα ξενοδοχεία.

Η τουριστική σεζόν του 2025 φαίνεται να εξελίσσεται με θετικό πρόσημο, παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις όπως η οικονομική ύφεση σε βασικές αγορές και οι γεωπολιτικές εντάσεις, με τη ζήτηση για την Ελλάδα να παραμένει σταθερή.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά την παρουσίαση των δράσεων για τον εορτασμό της ίδρυσης του Επιμελητηρίου πριν από 90 χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, τα μέχρι στιγμής στοιχεία από προκρατήσεις και διαθέσιμα slots στα αεροδρόμια δεν δείχνουν ανησυχητικές ενδείξεις. «Αυτό που παρατηρούμε είναι μια ανθεκτικότητα στη ζήτηση, λόγω της αλλαγής στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Παράγοντες όπως η ευέλικτη εργασία και οι διαφορετικές προτεραιότητες των νέων γενεών ενισχύουν τη διάθεση για ταξίδια», τόνισε.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι είναι νωρίς για να προβλεφθεί η διάρκεια αυτής της θετικής τάσης, δεδομένων των «σκαμπανεβασμάτων» που ενδέχεται να φέρουν οι παγκόσμιες εξελίξεις. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ενσωμάτωση νέων Ευρωπαϊκών κανονισμών για τα τουριστικά πακέτα, που μπορεί να ανατρέψουν τις ισορροπίες σε πολλούς προορισμούς.

Στιγμιότυπο από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης Eurokinissi

Το 2025 αποτελεί έτος-ορόσημο για τον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα, καθώς σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του ΞΕΕ. Οι εορτασμοί θα πλαισιωθούν από την πρωτοβουλία “Φιλοξενία με Αξία για Όλους”. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δράσεων που στοχεύει να αναδείξει τον ρόλο της φιλοξενίας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, μέσα από τέσσερις βασικούς άξονες: την κοινωνική συνοχή, τις αρχές μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας, τη βιωσιμότητα και την υποστήριξη της απασχόλησης.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν τη διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων σε διάφορες Περιφέρειες, την παραγωγή τηλεοπτικού σποτ με κοινωνικό μήνυμα, τη δημιουργία λευκώματος με απόψεις πολιτικών και φορέων, και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων για την επικοινωνία της πρωτοβουλίας.

Παγκόσμια καινοτόμο «πράσινο» σύστημα κατάταξης ξενοδοχείων

Το ΞΕΕ εισάγει επίσης το πρώτο παγκοσμίως κρατικό σύστημα περιβαλλοντικής κατάταξης ξενοδοχείων. Πρόκειται σύστημα «πράσινης» κατάταξης ξενοδοχείων, βασισμένο σε περιβαλλοντικά κριτήρια, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη βιωσιμότητα στον κλάδο της φιλοξενίας.

Η πρωτοβουλία αυτή καθιστά την Ελλάδα την πρώτη χώρα παγκοσμίως που εφαρμόζει μια επίσημη κρατική κατάταξη ξενοδοχείων με γνώμονα τη βιωσιμότητα.

Το νέο σύστημα δίνει έμφαση στην ανταποδοτικότητα, ενισχύοντας τη σύνδεση της περιβαλλοντικής απόδοσης με τα τοπικά δημοτικά τέλη. Ένα ξενοδοχείο με υψηλότερη κατάταξη στην «πράσινη» κλίμακα θα καταβάλλει μειωμένα τέλη, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στη βιωσιμότητα. Παράλληλα, η κατάταξη θα ανανεώνεται περιοδικά ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις κλιματικές απαιτήσεις.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, ανέφερε ότι το έργο αυτό στοχεύει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ξενοδοχειακού κλάδου, προσφέροντας σαφή και ρεαλιστικά κριτήρια βελτίωσης για όλους τους εμπλεκόμενους. Δεν πρόκειται για ένα απλό «σήμα» αλλά για μια κρατική κατάταξη που καθορίζει πρότυπα και ενισχύει την περιβαλλοντική συνείδηση.

Σύνδεση με χρηματοδοτικά εργαλεία

Μια ακόμη καινοτομία είναι η σύνδεση της κατάταξης με τις χρηματοδοτήσεις. Ο κ. Βασιλικός είπε ότι οι συζητήσεις με το τραπεζικό σύστημα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ σχεδιάζεται η θεσμική ένταξη της περιβαλλοντικής βαθμολογίας ως προαπαιτούμενο για πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αυτό το βήμα θα ενισχύσει τη δυνατότητα των ξενοδόχων να επενδύσουν στη βιωσιμότητα, αναδεικνύοντας την περιβαλλοντική διάσταση ως κεντρικό στοιχείο της ανάπτυξής τους.

Τα κριτήρια και οι πρώτες ανακοινώσεις

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί το Μάρτιο, θα περιλαμβάνει τέσσερα βασικά κριτήρια: Τη διαχείριση υδάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων και την εκπαίδευση προσωπικού και ιδιοκτητών σε θέματα βιωσιμότητας.

Τουρίστες στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος"
Τουρίστες στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" SOOC Konstantinos Tsakalidis

Οι επιτόπιοι έλεγχοι και οι επανέλεγχοι θα διασφαλίζουν την αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών. Τα πρώτα αποτελέσματα της δοκιμαστικής φάσης θα παρουσιαστούν τον Μάρτιο, προσφέροντας λεπτομέρειες για την τελική μορφή της πρωτοβουλίας.

Υποστήριξη για μικρές ξενοδοχειακές μονάδες

Το 80% των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων είναι οικογενειακές, μικρής κλίμακας, και αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες καθοδήγησης. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες αυτών των επιχειρήσεων, παρέχοντας εργαλεία και κίνητρα ώστε να πληρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Με αυτή την πρωτοβουλία, η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωτοπόρος στον βιώσιμο τουρισμό, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες.

Αντίκτυπος της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας στα τουριστικά πακέτα

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή οδηγία για τα πακέτα διακοπών, ο πρόεδρος του ΞΕΕ και ως πρόεδρος της HOTREC, εξέφρασε την ανησυχία του για τις προτεινόμενες αλλαγές, όπως η μείωση των προκαταβολών και οι ευέλικτες ακυρώσεις. Επισήμανε ότι τέτοιες ρυθμίσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική βιωσιμότητα πολλών ξενοδοχείων, ειδικά σε περιοχές που βασίζονται στα early booking μοντέλα.

Ο κ. Βασιλικός κατέληξε: «Είναι καθήκον μας να ενισχύσουμε τη φιλοξενία, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και σημείο υπεροχής της χώρας μας. Η φιλοξενία αυτή είναι η ταυτότητα της Ελλάδας και το μέλλον της.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα