“Σύννεφα” στην εκεχειρία Ισραήλ – Χαμάς: Αναβάλλει το υπουργικό ο Νετανιάχου
Διαβάζεται σε 6'Την συνεδρίαση του υπουργικού που θα ψήφιζε για την εκεχειρία με την Χαμάς ανέβαλε ο Νετανιάχου υποστηρίζοντας πως η παλαιστινιακή οργάνωση υπαναχώρησε σε σημεία της συμφωνίας
- 16 Ιανουαρίου 2025 11:47
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε σήμερα τη Χαμάς ότι υπαναχωρεί από κάποια σημεία της συμφωνίας εκεχειρίας και πρόσθεσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα αναβάλει την έγκρισή της.
“Η Χαμάς υπαναχωρεί από σημεία της συμφωνίας που επετεύχθη με τους μεσολαβητές και το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να πετύχει παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής“, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου.
“Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο δεν θα συνεδριάσει μέχρις ότου οι μεσολαβητές ενημερώσουν το Ισραήλ ότι η Χαμάς έχει δεχθεί όλους τους όρους της συμφωνίας”, πρόσθεσε.
Η συνάντηση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 11 π.μ. Νωρίτερα, η Jerusalem Post είχε αναφέρει ότι η καθυστέρηση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας προκλήθηκε επειδή «η αντιπροσωπεία για τη συμφωνία ομήρων δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της στο Κατάρ και δεν έχει επιστρέψει στο Ισραήλ».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «όταν η αντιπροσωπεία επιστρέψει, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα συνεδριάσει».
Η Χαμάς επιμένει ότι δεσμεύεται από τη συμφωνία
Από την πλευρά της η Χαμάς δήλωσε ότι συνεχίζει να δεσμεύεται από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε την Τετάρτη.
Το Reuters επικαλείται δήλωση του ανώτερου αξιωματούχου της οργάνωσης, Ιζάτ Ελ-Ρεσίκ, που έγινε το πρωί της Πέμπτης.
Τριγμοί στην κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου
Παράλληλα, η Haaretz ανέφερε ότι ο βουλευτής Ζβι Σουκότ, εκπρόσωπος του ακροδεξιού κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός, που ηγείται ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, δήλωσε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» το κόμμα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνασπισμού του Μπενιαμίν Νετανιάχου εάν εγκριθεί συμφωνία με τη Χαμάς.
Η εφημερίδα παραθέτει τη δήλωσή του στο δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ:
«Εάν η συμφωνία οδηγήσει στη διακοπή του πολέμου χωρίς την επίτευξη των στόχων του, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στην κυβέρνηση.
Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τον πρωθυπουργό για να εξασφαλίσουμε εγγυήσεις ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.
Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούμε να δεχθούμε – ούτε προϋπολογισμοί, ούτε θέσεις, ούτε καν αλλαγές στη Δυτική Όχθη, όπου αποδομούμε το παλαιστινιακό κράτος – που να υπερβαίνει αυτό το ζήτημα».
Και ο ίδιος ο Σμότριτς, σύμφωνα με το Al Jazeera, προειδοποίησε για κίνδυνο «εμφυλίου πολέμου» λόγω της εκεχειρίας.
Ο ακροδεξιός Ισραηλινός Υπουργός Οικονομικών, ένθερμος αντίπαλος της συμφωνίας εκεχειρίας, προχώρησε σε δήλωση σχετικά με τις επιπτώσεις της για την ισραηλινή κοινωνία.
«Βρισκόμαστε εν μέσω κρίσιμων ημερών, αντιμετωπίζοντας ένα σπαρακτικό δίλημμα μεταξύ της επιθυμίας να δούμε όλους τους ομήρους να επιστρέφουν σε εμάς και του φόβου για το βαρύ τίμημα της συμφωνίας και τις επιπτώσεις της για το μέλλον του Ισραήλ», έγραψε ο Σμοτρίτς σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η πλειονότητα του κοινού απορρίπτει τις προσπάθειες να μετατραπεί αυτή η συζήτηση σε εμφύλιο πόλεμο γεμάτο μίσος και διχασμό».
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι αντίπαλοι της συμφωνίας θέλουν να δουν τους ομήρους να επιστρέφουν σπίτι και να διαφυλαχθεί η ασφάλεια του Ισραήλ», πρόσθεσε.
Τι συμβαίνει με τη συμφωνία – Τα τρία στάδια
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς πρόκειται να εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα διαρκέσει 42 ημέρες και θα ξεκινήσει από την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με αυτή, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά από τις κεντρικές περιοχές του θύλακα και οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το από που θα περάσουν τα ισραηλινά στρατεύματα κατά την αποχώρησή τους, καθώς το Ισραήλ δεν έχει δώσει τους χάρτες.
Σε αυτήν την πρώτη φάση θα απελευθερώνονται τουλάχιστον 3 όμηροι κάθε εβδομάδα και συνολικά θα απελευθερωθούν 33, στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες (και εκείνες που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό), τα παιδιά και οι άνδρες άνω των 50 ετών.
Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών και θα ακολουθήσουν οι άνδρες άνω των 50.
Πρώτα θα απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή και στη συνέχεια θα παραδοθούν τα λείψανα των υπολοίπων.
Παράλληλα, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους κρατουμένους για κάθε πολίτη όμηρο και 50 για κάθε γυναίκα στρατιώτη. Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, το Ισραήλ θα απελευθερώσει επίσης όλες τις Παλαιστίνιες και τους ανήλικους κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.
Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει η Χαμάς. Μπορεί να κυμαίνεται από 990 έως και 1.650.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.
Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων (περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί στρατιώτες), τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.
Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.
Σημειώνεται ότι για να προχωρήσει η δεύτερη φάση και να καθοριστούν οι λεπτομέρειές της, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη.
Όπως έγραψαν οι Times of Israel, στόχος του Ισραήλ ήταν να δοθεί προτεραιότητα στην πρώτη φάση, ώστε το Ισραήλ να μπορέσει να συνεχίσει τις μάχες στη Γάζα αμέσως μετά.
Ο Νετανιάχου ήταν πάντα κάθετος πως δεν θα τελειώσει ο πόλεμος εάν δεν ολοκληρωθούν οι στόχοι του πολέμου, που είχε ταυτίσει με την “εξάλειψη” της Χαμάς.
Οι Άραβες αποκάλυψαν επίσης ότι ο Ουίτκοφ ενθάρρυνε -έσπρωξε- τον Νετανιάχου να κάνει πίσω σε σημεία κλειδιά της συμφωνία των τριών σταδίων, με τους όρους της δεύτερης να συζητούνται αφού είναι σε εξέλιξη η πρώτη φάση.