Το Tasoulas effect και ο νέος εχθρός του Μητσοτάκη
Διαβάζεται σε 3'Όταν η πρόταση του πρωθυπουργού δημιουργεί ήδη αποτελέσματα και ένας σίγουρα δυσαρεστημένος από τις εξελίξεις
- 17 Ιανουαρίου 2025 06:37
Φάνηκε το πράγμα
Ότι και να πει η κυβέρνηση η υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα έχει ήδη πολιτική λειτουργία και μάλιστα σε συγκεκριμένη κατεύθυνση: Στο «μάζεμα» στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
Ήδη υπέρ της υποψηφιότητάς του έχει ταχθεί ο Αντώνης Σαμαράς όπως και ο Παύλος Σαράκης, ανεξάρτητος από την Ελληνική Λύση.
Επαινετικά λόγια είπε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας. Μια αντίδραση αρκετά περίεργη για τον επικεφαλής ενός κόμματος που η κυβέρνηση με τροπολογία του «έκοψε» πριν από μερικές μέρες την χρηματοδότηση.
Αυτό το τελευταίο κάνει βέβαια ότι μπορεί η κυβέρνηση για να το υποβαθμίσει ή να το αποτρέψει. Η ψηφοφορία όμως που θα γίνει το επόμενο διάστημα δεν θα αφήνει περιθώρια για απορίες και ερμηνείες.
Ζημιά
Από αυτή την ιστορία πάντως ήταν σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έβγαινε χωρίς …ζημιές. Μια εξ αυτών έχει ονοματεπώνυμο: Ευάγγελος Βενιζέλος.
Οι φήμες λένε ότι μέχρι και δύο ημέρες πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Τασούλα στο περιβάλλον του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά πίστευαν ότι η πρόσκληση για το Προεδρικό Μέγαρο … έρχεται. Ακριβώς την προηγούμενη ημέρα ο ενθουσιασμός είχε πέσει αρκετά. Ίσως γιατί λήφθηκαν τα ανάλογα μηνύματα.
Είναι ενδιαφέρον το τι στάση θα κρατήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος εφεξής. Καθότι κανείς δεν ξέρει πως το έχει πάρει το πράγμα. Σίγουρα θα απασχολεί και το Μέγαρο Μαξίμου το ζήτημα. Μια και αν έχει υπόψη του να πάρει καμμιά πρωτοβουλία στα ελληνοτουρκικά είναι σίγουρο πως μία ανεκτική η ακόμη και υποστηρικτική στάση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα ήταν καθοριστική.
Δεν την πείραξε
Καθόλου δεν πείραξε την Ζωή Κωνσταντοπούλου η άρση ασυλίας της χθες Βουλή (αφορούσε μήνυση για δυσφήμιση λόγω της αγόρευσής της στην δίκη Κορκονέα για την δολοφονία του Α.Γρηγορόπουλου). Είναι γνωστό άλλωστε πως η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αισθάνεται πολύ άνετα στις αίθουσες δικαστηρίων. ΄
Άλλωστε η ίδια το ζήτησε. Λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η άρση ασυλίας μου σχετίζεται με την υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μια από τις υποθέσεις που εμπλέκουν κυβερνήσεις, πολιτικά πρόσωπα, μηχανισμούς εξουσίας, δικαστικά πρόσωπα, μηχανισμούς παρακράτους. Η υπόθεση αποκάλυψε τους μηχανισμούς του παρακράτους, αποκάλυψε ότι η αστυνομία προσπάθησε να τρομοκρατήσει».
Δεν ξέρουμε βέβαια αν αντιμετωπίζει με την ίδια άνεση και την φημολογία που υπάρχει τις τελευταίες ώρες για πολιτικό «φλέρτ» ανάμεσα σε δύο (όπως λέγεαι) βουλευτές του κόμματός της και τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ρίσκο
Η επιλογή του Νικήτα Κακλαμάνη για την προεδρία της Βουλής είναι μια λογική κίνηση. Καθότι πρόκειται για ένα από τους πλέον έμπειρους κοινοβουλευτικούς της Κ.Ο της Ν.Δ και ξέρει πολύ καλά τα κατατόπια. (Αν και ίσως χρειάζεται μια εξήγηση το γιατί δεν θεωρήθηκε κατάλληλος για αντιπρόεδρος της Βουλής όταν μοιράζονταν οι σχετικοί θώκοι)
Από την άλλη βέβαια έχει και τα ρίσκα της. Βλέπετε ο πρώην υπουργός έχει αποδείξει πως «δεν κολλάει» να ασκήσει κριτική στην ηγεσία του κόμματός του, αν και διαθέτει παράλληλα ισχυρότατη αίσθηση «κομματικότητας».
Επίσης η πολυετή θητεία του δεν θα του επιτρέψει να είναι ιδιαίτερα δεκτικός σε …διευκολύνσεις προς την κυβέρνηση που θα εκφεύγουν από την σωστή λειτουργία της Βουλής.
Για να δούμε πως θα πάει αυτό…