Και μαζί και χώρια η κεντροαριστερά στην εκλογή ΠτΔ
Διαβάζεται σε 4'Κοινή η κριτική ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς στο Μαξίμου για την υποψηφιότητα Τασούλα, διαφορετική η στάση στους στην κάλπη.
- 17 Ιανουαρίου 2025 06:03
«Μαζί» στην κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου για την «κομματική» -όπως την χαρακτηρίζουν- επιλογή Τασούλα αλλά «χώρια» στις απανωτές κοινοβουλευτικές κάλπες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα βρεθούν τα κόμματα που λογίζονται στον χώρο της «κεντροαριστεράς». Είναι μάλιστα πιθανό ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά να ψηφίσουν διαφορετικά, πράγμα που θα εξαρτηθεί από την στάση που θα τηρήσουν οι τελευταίοι.
Με την χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ υπέρ της υποψηφιότητας του Τάσου Γιαννίτση, ολοκληρώθηκε η εικόνα των προτάσεων των τριών κομμάτων, που αντίστοιχα εκφράζουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους στο συγκεκριμένο θέμα. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει την πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, ενώ πριν από όλους, τον Δεκέμβριο, η Νέα Αριστερά κατάθεσε την θέση της για κοινή στήριξη στον Χρήστο Ράμμο δίχως όμως ανταπόκριση ενώ ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ δεν θα είναι υποψήφιος.
Κριτική
Πάντως όπως προαναφέραμε για τα τρία αυτά κόμματα κοινός τόπος είναι η αποδοκιμασία τους στην τακτική που ακολούθησε το Μέγαρο Μαξίμου. Διαλέγοντας ως υποψήφιο τον μέχρι και χθες Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα που θα τον διαδεχθεί ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Στην χθεσινή ομιλία του στην Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως «η επιλογή του κ. Τασούλα είναι μια μονοκομματική επιλογή. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη του νομίσματος και πιο επικίνδυνη, είναι η αυτοκρατορική συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη, που περιφρονεί τους θεσμούς και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού». Επισήμανε μάλιστα ότι πως η παράδοση της συναίνεσης αφορά στο κόμμα που κυβερνά τονίζοντας και «δεν είναι η αντιπολίτευση να προτείνει πρόσωπο από την κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση να προτείνει πρόσωπο που δεν αφορά στο κομματικό της στρατόπεδο, αλλά τον χώρο της αντιπολίτευσης ή ευρύτερους συμβολισμούς». Στην ίδια ομιλία πάντως άφησε και μια αιχμή για τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι έχει τους ορθούς συμβολισμούς η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη θυμίζοντας όμως πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψήφισε τον νόμο για την προστασία της α’ κατοικίας πιο γνωστό ώς «Νόμο Κατσέλη».
Την κατηγορία έσπευσε να απαντήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς λέγοντας πως η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 δεν παρέλαβε νομοθεσία προστασίας της α’ κατοικίας, ενώ στην συνέχει διεύρυνε νομοθετικά τον «νόμο Κατσέλη». Νωρίτερα ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «επέλεξε να καταθέσει μία πρόταση για έναν εν ενεργεία βουλευτή του, σε αντίθεση με το πνεύμα του Συντάγματος και σε αντίθεση με τις επιλογές οι οποίες έχουν γίνει μέχρι τώρα στη μεταπολιτευτική ελληνική Δημοκρατία. Η πρόταση του κυρίου Μητσοτάκη δεν είναι απλά στενά κομματική, αλλά αποδεικνύει ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι δέσμιος των κομματικών του προβλημάτων, που τον υποχρέωσαν να υποτάξει σε αυτά την επιλογή υποψηφίου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα».
Θυμίζουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές ότι η υποψηφιότητα Κατσέλη εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του για την ενιαία πολιτική δράση του χώρου του κέντρου και της αριστεράς.
Η κάλπη
Όσον αφορά τις επιδόσεις στην κάλπη η κατάταξη των υποψηφίων θα καθορισθεί πιθανότατα από την στάση που θα τηρήσει η Νέα Αριστερά. Το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση δεν πρόκειται να στηρίξει την υποψηφιότητα του Τάσσου Γιαννίτση για την οποία θεωρεί πως έχει «δεξιό» πρόσημο ιδίως λόγω της πρότασής του για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα το 2001.
Τις επόμενες ημέρες όμως θα αποφασίσει το αν θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη. Επ’ αυτού καταγράφονται δύο προσεγγίσεις με την πρώτη να «κλίνει» προς το «ναι» λόγω της προηγούμενης συμπόρευσης όταν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η δεύτερη επισημαίνει τον κίνδυνο να καταγραφεί η Νέα Αριστερά ώς «παρακολούθημα» του κόμματος από το οποίο προέρχεται. Σε περίπτωση που η Νέα Αριστερά υπερψηφίσει την πρόταση για την Λούκα Κατσέλη τότε αυτή θα λάβει 37 ψήφους έναντι 31ενός αυτής του ΠΑΣΟΚ.
Το ενδεχόμενο αυτό πάντως δεν «αγγίζει» την Χαριλάου Τρικούπη, αφού στο ΠΑΣΟΚ έχουν εδώ και μέρες ξεκαθαρίσει πως η πρόταση τους δεν κατατίθεται με κριτήρια «καταγραφής» στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Αντιθέτως αποτελεί υπόδειγμα μίας θεσμικής συμπεριφοράς απέναντι στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας με σαφές συναινετικό πνεύμα. Μάλιστα επισημαίνουν πως αυτό είναι και το μόνο επίδικο σε αυτή την υπόθεση μια και το ποια υποψηφιότητα πράγματι θα επικρατήσει καθορίζεται ουσιαστικά από την κυβερνητική πλειοψηφία.