Γάζα: “Κλείδωσε” η συμφωνία εκεχειρίας – Κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ
Διαβάζεται σε 6'Επιλύθηκαν και τα τελευταία εμπόδια που δημιούργησαν καθυστέρηση στην επικύρωση της συμφωνίας για εκεχειρία στην Γάζα. Αισιοδοξία πως το σχέδιο θα εφαρμοστεί από την Κυριακή.
- 16 Ιανουαρίου 2025 22:10
Τα εμπόδια που καθυστερούσαν την επικύρωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν, σύμφωνα με αναφορές από ισραηλινά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Το υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ πρόκειται να συνεδριάσει από τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής, όπως επιβεβαιώνεται από τις προσκλήσεις που έχουν σταλεί στους υπουργούς από το πρωθυπουργικό γραφείο του Νετανιάχου. Η συνεδρίαση του υπουργικού αναμένεται να είναι εκτενής και κρίσιμη, σύμφωνα με πηγές.
Την ίδια ώρα, διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν πως υπάρχει πιθανότητα οι τελικές υπογραφές να πέσουν ακόμα και μέσα στη νύχτα.
Στο υπουργικό της Παρασκευής θα εξεταστούν λεπτομέρειες της συμφωνίας, παρά τις αντιρρήσεις που καταγράφονται από συντηρητικούς υπουργούς που ζητούν τη συνέχιση των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μορφής.
Αν όλα προχωρήσουν ομαλά, από τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες, ενώ θα παραδοθούν οι τρεις πρώτες γυναίκες όμηροι στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σε μια διαδικασία που θα διεξαχθεί πιθανότατα σε αιγυπτιακό έδαφος, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.
Νωρίτερα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς για υπαναχώρηση σε ορισμένα σημεία της συμφωνίας, γεγονός που οδήγησε στην καθυστέρηση της κυβερνητικής έγκρισης που είχε προγραμματιστεί για σήμερα.
Η καθυστέρηση σχετίζεται με τα ονόματα των Παλαιστίνιων κρατουμένων που η Χαμάς ζητά να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τους ομήρους που κρατά στη Γάζα. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η διαφωνία αναμένεται να διευθετηθεί σύντομα.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς – Οι τρεις φάσεις
Από την Κυριακή 19 Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία πρόκειται να εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα διαρκέσει 42 ημέρες.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για έξι εβδομάδες, κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά από τις κεντρικές περιοχές του θύλακα και οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειές της.
Σε αυτήν την πρώτη φάση θα απελευθερώνονται τουλάχιστον 3 όμηροι κάθε εβδομάδα και συνολικά θα απελευθερωθούν 33, στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες (και εκείνες που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό), τα παιδιά και οι άνδρες άνω των 50 ετών.
Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών και θα ακολουθήσουν οι άνδρες άνω των 50.
Πρώτα θα απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή και στη συνέχεια θα παραδοθούν τα λείψανα των υπολοίπων.
Παράλληλα, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους κρατουμένους για κάθε πολίτη όμηρο και 50 για κάθε στρατιωτίνα. Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, το Ισραήλ θα απελευθερώσει επίσης όλες τις Παλαιστίνιες και τους ανήλικους κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.
Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει η Χαμάς. Μπορεί να κυμαίνεται από 990 έως και 1.650.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.
Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων (περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί στρατιώτες), τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.
Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.
“Ας ελπίσουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία σελίδα του πολέμου“, ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, ο οποίος ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τετάρτης, γιατί επιτεύχθηκε η συμφωνία τώρα και αν ήταν η πίεση του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που οδήγησε στην επίτευξή της, σχολίασε πως το Κατάρ είδε μια δυναμική που άρχισε να αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες και πως αυτό που είδαν από τις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες είναι μια συνεργασία που υπερβαίνει και τις δύο κυβερνήσεις, η οποία, όπως λέει, ήταν μια σαφής δέσμευση για την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Διεθνείς αντιδράσεις για την κατάπαυση του πυρός
Ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν την ελπίδα και την ανακούφισή τους από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας 120 εκατομμυρίων ευρώ για τη Λωρίδα της Γάζας.
«Η Ελλάδα χαιρετίζει με θέρμη την πολυαναμενόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων», ανέφερε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «σημείο καμπής για την εδραίωση διαρκούς σταθερότητας στην περιοχή».
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρέτζεπ Ταγίπ Ερντογάν, χαιρέτισε τη συμφωνία και τόνισε ότι η χώρα του ελπίζει σε μια «διαρκή ειρήνη», ενώ τη συμφωνία χαιρέτισαν πολλοί ηγέτες της Δύσης, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, της Ισπανίας και ο Γερμανός καγκελάριος, ενώ υπάρχουν πληροφορίες χρυσά ότι ήδη γίνεται και προετοιμασία υποδοχής προσφύγων στο Ισραήλ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή την Κυριακή, όπως προβλέπεται.
Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μπλίνκεν είπε ότι είχε το πρωί συνομιλίες με τον Αμερικανό διαπραγματευτή Μπρετ ΜακΓκέρκ και Καταριανούς αξιωματούχους, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.
«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι σε μια διαδικασία, σε μια διαπραγμάτευση που ήταν τόσο δύσκολη, μπορεί να έχεις εκκρεμότητες. Επιλύουμε αυτήν την εκκρεμότητα, τη στιγμή που μιλάμε», πρόσθεσε.