Πόσο ασφαλές είναι το παιδί μου με το κινητό;

Διαβάζεται σε 5'
Πόσο ασφαλές είναι το παιδί μου με το κινητό;
iStock

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Κάππα γράφει στο NEWS 24/7 για το δίλλημα των γονέων σχετικά με την αγορά κινητού τηλεφώνου στα παιδιά.

Μαντεύω το δίλημμά σας:Εάν δεν πάρω στο παιδί μου κινητό τηλέφωνο, πρώτα απ’ όλα δεν θα έχω τρόπο να το βρίσκω και θα ανησυχώ (και μεταξύ μας να ελέγχω τις κινήσεις του). Και αυτό όμως χωρίς κινητό εάν βρεθεί σε δυσκολία, σε ερημιά, σε ανάγκη, χωρίς χρήματα, σε κίνδυνο δεν θα μπορεί να ειδοποιήσει. Άσε που εάν του αρνηθώ, θα χαλάσει τον κόσμο, καθώς δεν θα μπορεί να επικοινωνεί με τους φίλους του και θα νιώθει μειονεκτικά”.

Από την άλλη, εάν του πάρω κινητό, φοβάμαι μην κολλήσει με αυτό, παρατήσει το διάβασμα, χάνει τις ώρες του με ανούσιες αναρτήσεις, μπει σε ύποπτες ιστοσελίδες ή ακόμα και εκβιαστεί όπως μαθαίνω με αυτά τα video με προσωπικές στιγμές. Για να είμαι ειλικρινής, πάνω απ’ όλα φοβάμαι για την υγεία του με τόσα που ακούω για καρκίνους από την έκθεση στην ακτινοβολία του κινητού. Θα το έχει κολλημένο στο αυτί του πολλές ώρες την ημέρα!”. Ας τα βάλουμε στην σειρά ένα – ένα με ψυχραιμία και ακόμη περισσότερο από την πλευρά της κοινωνικής και της ιατρικής επιστήμης.

Είτε θέλετε είτε δεν θέλετε, δεν θα μπορέσετε να αποφύγετε το παιδί σας να εφοδιαστεί με κινητό, με τα καλά του και τα κακά του. Θα το παρασύρει το κοινωνικό ποτάμι που λέει ότι η πλειοψηφία πλέον των αναγκών μας περνά από τον υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο.

Αυτό το οποίο μεταμορφώνει το κινητό από άρρωστο φετίχ, σε παράθυρο στον κόσμο και στην κοινωνία είναι οι δυνατότητες πρόσβασης που έχει. Το κινητό πλέον είναι ένας mini φορητός υπολογιστής. Είναι ηλεκτρονική εφημερίδα, βιβλίο και ταξιδιωτικός οδηγός.

Το παιδί το μπολιάζουμε στο σπίτι με αγάπη για το διάβασμα, με ενσυναίσθηση για τον Άλλο, με Παιδεία γενικότερα. Το παιδί ανοίγοντας το κινητό, θα εξερευνήσει τον κόσμο που του περιγράψαμε στο σπίτι, θα κατευθυνθεί ενστικτωδώς στην αναζήτηση ποιοτικών επιλογών σε ιστοσελίδες, παιχνίδια και άλλες δυνατότητες. Ένα παιδί με αποκρυσταλλωμένα κριτήρια μπαίνοντας σε ακατάλληλους ή και επικίνδυνους ιστότοπους το πιθανότερο είναι να νιώσει αυθόρμητα είτε αποστροφή είτε ότι σπαταλά τον χρόνο του.

Μένει μόνο ένα ερώτημα να απαντηθεί: υπάρχει κίνδυνος από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου; Η απάντηση από όλους, χωρίς εξαίρεση, τους ειδικούς επιστήμονες (Ακτινοφυσικούς – Εμπειρογνώμονες Ακτινοπροστασίας) και από όλες τις Διεθνείς Επιστημονικές Ενώσεις Ακτινοπροστασίας είναι κατηγορηματική: Όχι! Έξι απλά επιχειρήματα (από τα δεκάδες που υπάρχουν) θα σας πείσουν:

  • Η φυσική ακτινοβολία περιβάλλοντος είναι τρισεκατομμύρια φορές πιο ισχυρή από την ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου. Όση απορροφά ο οργανισμός μας κάθε 2 ημέρες είναι ίδια (σε αντιστοιχία κινδύνου) με αυτήν την οποία απορροφά ο θώρακάς μας σε μία ακτινογραφία… Άρα, κάνουμε περίπου 180 “ακτινογραφίες θώρακος” ετησίως, μόνο και μόνο επειδή υπάρχουμε χωρίς να προκαλείται καμμία βιολογική βλάβη.
  • Κινητά τηλέφωνα, κεραίες, ραδιόφωνα και TV, εκπέμπουν σε ενέργειες 0,1 με 14 μeV (μeV = μονάδα μέτρησης της ακτινοβολίας), ενώ το ορατό φως του ήλιου και της ηλεκτρικής λάμπας σε 3.000.000 μeV (μέση τιμή). Είναι φανερό (κυριολεκτικά από τους νόμους της Φύσης και την Φυσική Επιστήμη) ότι οι συχνότητες των κινητών τηλεφώνων είναι εκατομμύρια φορές πιο αβλαβείς από το φως της ηλεκτρικής λάμπας (το οποίο σημειωτέον δεν μπορεί να θραύσει το DNA μας).
  • Καμία “μελέτη”, ποτέ και πουθενά στον κόσμο, από αυτές οι οποίες ισχυρίζονται ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων είναι βλαπτική, δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλους ερευνητές, ανεξάρτητους των πρώτων και επαναλαμβάνοντας το ίδιο πείραμα με τις ίδιες παραμέτρους. Αρχή της έρευνας, είναι η Αρχή της Επαναληπτικότητος, το ‘θέσφατο’ της ορθής επιστήμης.
  • Η 5G τεχνολογία είναι ακόμη πιο ασφαλής καθώς με την αύξηση της συχνότητος ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ η διείσδυση της ακτινοβολίας στους ιστούς και ταυτόχρονα, πολύ μεγάλο ποσοστό αυτής ανακλάται στην επιφάνεια του σώματος.
  • Ο υπογράφων και οι συνεργάτες του επέλεξαν 1000 σχολεία σε όλη την χώρα (1086 για την ακρίβεια, μελέτη της Ιατρικής Σχολής Λάρισας), εκείνα τα οποία ήταν πλησιέστερα σε Σταθμούς Κεραιών. Οι μετρήσεις (με εξαιρετικά ακριβή όργανα) έδειξαν ότι σε όλα (χωρίς καμμία εξαίρεση) η έκθεση των παιδιών ήταν από 700 έως και 5000 φορές ΚΑΤΩ από τα επιτρεπτά όρια!
  • Ποια είναι αυτά τα “επιτρεπτά όρια”; Οι πολίτες νομίζουν ότι “η υπέρβαση των ορίων σημαίνει αυτόματα: καρκίνος”. Όχι, αν και δεν παρατηρήθηκε ποτέ υπέρβαση των ορίων ασφαλείας, υπέρβαση σημαίνει …να αυξηθεί απλά η θερμοκρασία των ιστών οι οποίοι ευρίσκονται εκτεθειμένοι στην ακτινοβολία κατά 1 (ένα) βαθμό Κελσίου!

Συμπερασματικά: Επιλέξτε εάν θα αγοράσετε κινητό για το παιδί σας με κοινωνικά κριτήρια και όχι με κριτήρια βιολογικής ασφάλειας. Η τελευταία είναι έτσι και αλλιώς πλήρως διασφαλισμένη…

*Ο Κωνσταντίνος Κάππα είναι Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα