Σοβαρή ανησυχία του Μπάιντεν για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας
Διαβάζεται σε 4'Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της δημοκρατίας στις ΗΠΑ. Τι αποκάλυψε για τη συνομιλία του με τον Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
- 17 Ιανουαρίου 2025 11:51
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε για μια ακόμη φορά «τη σοβαρή ανησυχία του» για την αμερικανική δημοκρατία λόγω της διάβρωσης των θεσμών, οι οποίοι θα βρίσκονται στα χέρια των Ρεπουμπλικανών.
Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ παραχώρησε την τελευταία συνέντευξή του πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC από το Οβάλ Γραφείο, μία ημέρα μετά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στην οποία δήλωσε ότι ανησυχεί πως η χώρα θα πέσει στα χέρια «μιας ολιγαρχίας» και «μιας χούφτας ζάπλουτων ανθρώπων».
Αναφερόταν, χωρίς να τους κατονομάζει, στον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ και στους δισεκατομμυριούχους του τεχνολογικού τομέα Ίλον Μασκ και Μαρκ Ζάκερμπεργκ που έχουν συνταχθεί με τον Ρεπουμπλικάνο.
«Ανησυχώ πραγματικά για το πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία», τόνισε χθες ο Μπάιντεν. Χωρίς να γίνεται σαφής, εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση μεγάλης ισχύος στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων και των συντηρητικών στην εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία.
«Υπάρχει ένα ανεξάρτητο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο όμως πρέπει να λογοδοτεί. Υπάρχει ένα Κογκρέσο το οποίο πρέπει να τηρεί τις θεμελιώδεις αρχές και μια προεδρία που έχει πραγματικά περιορισμένες εξουσίες. Είμαστε επικεφαλής, αλλά δεν μπορούμε να υπαγορεύουμε τα πάντα», εξήγησε ο 82χρονος Δημοκρατικός που έχει περάσει μισό αιώνα στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο.
Την Τετάρτη το βράδυ, στην τελευταία του ομιλία προς το έθνος, ο Μπάιντεν είχε εκτιμήσει ότι «διαμορφώνεται μια ολιγαρχία στην Αμερική», η οποία «απειλεί συγκεκριμένα ολόκληρη τη δημοκρατία μας, τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας».
Στη συνέντευξή του στο MSNBC κατήγγειλε επίσης ότι «πολυεκατομμυριούχοι, οι υπερβολικά ζάπλουτοι, οι άνθρωποι με τις μεγαλύτερες περιουσίες παγκοσμίως αρχίζουν να ελέγχουν όλο το σύστημα, από τα μέσα ενημέρωσης ως την οικονομία».
Μεσανατολικό και Ουκρανία
Ο Μπάιντεν δέχθηκε ερωτήσεις και για τους πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας και την Ουκρανία, που σημάδεψαν την προεδρία του.
Αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε άμεση, προσωπική επαφή με τον Τραμπ πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς την Τετάρτη, ενώ τόνισε ότι «τίποτα δεν θα γινόταν», αν δεν είχε ασκήσει ο ίδιος πιέσεις στις δύο πλευρές.
Ακλόνητος σύμμαχος του «φίλου» του, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπάιντεν αποκάλυψε και τις πρώτες συζητήσεις που είχαν μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023.
«Του είπα ότι θα τους βοηθήσουμε, αλλά διευκρίνισα: ‘Μπίμπι δεν μπορείς να ισοπεδώσεις με τις βόμβες αυτές τις κοινότητες», αναφερόμενος στη Λωρίδα της Γάζας, διηγήθηκε ο Μπάιντεν.
«Και μου απάντησε: ‘Όμως εσείς ισοπεδώσατε με βόμβες το Βερολίνο (το 1945) και (ρίξατε) ατομική βόμβα (στην Ιαπωνία). Σκοτώσατε χιλιάδες ανθρώπους διότι έπρεπε να το κάνετε για να κερδίσετε τον πόλεμο’», συνέχισε ο Μπάιντεν.
Και είχε ένα «νόμιμο επιχείρημα», εκτίμησε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου του είπε: «αυτοί είναι που σκότωσαν τους συμπατριώτες μου».
Ωστόσο ο Μπάιντεν εκτίμησε στη χθεσινή του συνέντευξη ότι ο Νετανιάχου θα πρέπει «να βρει έναν τρόπο να ικανοποιήσει τις νόμιμες ανησυχίες» των Παλαιστίνιων, προκειμένου να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα την επιβίωσή του.
«Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα μπορέσει να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα χωρίς να βρει μια λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα (…) αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε ο Μπάιντεν.
«Το υπενθυμίζω συνεχώς στον φίλο μου, και είναι φίλος μου, αν και δεν συμφωνούμε και πολύ τώρα τελευταία, τον Μπίμπι Νετανιάχου, ότι πρέπει να βρει έναν τρόπο να ικανοποιήσει τις νόμιμες ανησυχίες μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων που λέγονται Παλαιστίνιοι, οι οποίοι δεν έχουν ένα μέρος για να ζήσουν με ανεξάρτητο τρόπο», πρόσθεσε.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επικρίνει στο παρελθόν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ωστόσο η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να στηρίζει το Ισραήλ.
Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει χάσει «670.000» άνδρες, που έχουν «σκοτωθεί ή τραυματιστεί» μετά την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσουν τα πάντα, αλλά σημαίνει ότι δεν θα πετύχουν τη νίκη που πίστευε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν», κατέληξε ο Μπάιντεν.