Εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς: Πότε αρχίζει η απελευθέρωση ομήρων – Ατελείωτη η ανθρωπιστική κρίση

Διαβάζεται σε 6'
Διαδηλώσεις στο Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων
Διαδηλώσεις στο Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων AP PHOTO

Η απελευθέρωση των πρώτων ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή στο πλαίσιο της εκεχειρίας, σύμφωνα με το γραφείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ όπου ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου παρουσιάζει το σχέδιο εκεχειρίας για τη Γάζα και απελευθέρωσης των ομήρων, εν μέσω απειλών από τους ακροδεξιούς εταίρους του για αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Η απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα, που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου 2023 μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, μπορεί να ξεκινήσει την Κυριακή (19/01), όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Υπό την προϋπόθεση της έγκρισης (της συμφωνίας) από το συμβούλιο ασφαλείας και την κυβέρνηση και την εφαρμογή της συμφωνίας, η απελευθέρωση των ομήρων θα πραγματοποιηθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει σχεδιαστεί, βάσει του οποίου οι πρώτοι όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι την Κυριακή», ανέφερε η ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η Χαμάς δήλωσε την Παρασκευή ότι τα εμπόδια που προέκυψαν σχετικά με τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα έχουν επιλυθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση.

Τρεις γυναίκες στην πρώτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν

Σύμφωνα με δύο πηγές που πρόσκεινται στη Χαμάς, στην πρώτη ομάδα ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι περιλαμβάνονται τρεις γυναίκες μέλη του ισραηλινού στρατού.

«Τρεις γυναίκες του ισραηλινού στρατού ολοκληρώνουν την πρώτη ομάδα που θα αφεθεί ελεύθερη στην πρώτη φάση της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων», επεσήμανε στο AFP από τις πηγές, ενώ διευκρίνισε ότι η συμφωνία για αυτό επετεύχθη «τις τελευταίες στιγμές (των συνομιλιών)».

Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ δέχθηκε «να απελευθερώσει έναν σημαντικό αριθμό κρατουμένων», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Οι λεπτομέρειες αυτές μένει να επιβεβαιωθούν από ισραηλινή πηγή.

Πάνω από 100 νεκροί στη Γάζα μετά τη συμφωνία για εκεχειρία

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ συνεδριάζει σήμερα για να εγκρίνει τη συμφωνία που συνήφθη με τη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή.

Στη συνέχεια αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί και από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο πρόκειται να συσκεφθεί αργότερα σήμερα ή αύριο Σάββατο. Ο Νετανιάχου φαίνεται ότι θα πετύχει την έγκριση της συμφωνίας, παρά τις αντιθέσεις που έχουν εκφράσει ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησής του.

Παρά την ανακοίνωση της συμφωνίας, η οποία θα βάλει τέλος σε περισσότερους από 15 μήνες πολέμου, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τα αεροπορικά του πλήγματα εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 100 άνθρωποι να έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη, σύμφωνα με την υπηρεσία διάσωσης του θύλακα.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι έπληξε περίπου «50 στόχους» σε διάστημα 24 ωρών.

Η συμφωνία, που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του Κατάρ και των ΗΠΑ, προβλέπει μια πρώτη φάση διάρκειας έξι εβδομάδων στη διάρκεια των οποίων θα αφεθούν ελεύθεροι 33 όμηροι που κρατούνται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023 με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ.

Στη διάρκεια αυτής της φάσης θα διεξαχθούν και οι διαπραγματεύσεις για το οριστικό τέλος του πολέμου.

Αίτημα για τηλεφωνική ψηφοφορία στο υπουργικό συμβούλιο

Νωρίτερα, οι Times of Israel μετέδωσαν πως ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών, Μοσέ Άρμπελ, υπέβαλε αίτημα προς τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Γιοσί Φουκς, για διεξαγωγή τηλεφωνικής ψηφοφορίας ώστε να εγκριθεί η συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς, η οποία υπεγράφη χθες το βράδυ στη Ντόχα.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, ο Άρμπελ έγραψε:

«Σε αυτά τα ζητήματα, κάθε ώρα και κάθε λεπτό είναι σημαντικά – τόσο για τους ομήρους όσο και για τις οικογένειές τους, που λαχταρούν βεβαιότητα μετά από περισσότερο από έναν χρόνο αιχμαλωσίας.

Ως εκ τούτου… ζητώ από την κυβέρνηση να διεξαγάγει τηλεφωνική ψηφοφορία για αυτό το ζήτημα, ώστε οι οικογένειες των ομήρων να γνωρίζουν στην αρχή του Σαββάτου ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει εγκρίνει τη συμφωνία και ότι θα τεθεί σε εφαρμογή στην αρχή της εβδομάδας.»

Η ισρταηλινή εφημερίδα σημειώνει ότι νωρίτερα σήμερα το πρωί, εκπρόσωπος του Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η πλήρης συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μέχρι το αυριανό βράδυ, ώστε να δοθεί χρόνος στους θρησκευόμενους να υποβάλουν αιτήματα πριν την έναρξη του Σαββάτου.

Τεράστια η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα

Η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έχει δημιουργήσει ελπίδες για την παροχή σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για τα εμπόδια που προκαλούν οι κατεστραμμένες υποδομές, η τεράστιες ανάγκες του πληθυσμού και η κατάρρευση της όποιας μορφής τάξης.

Ανακοινώνοντας την εκεχειρία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτή θα προσφέρει «πολύ απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους πολίτες».

Ο Υφυπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ και Συντονιστής Επείγουσας Βοήθειας, Τομ Φλέτσερ, χαρακτήρισε τη συμφωνία «μια στιγμή ελπίδας και ευκαιρίας», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις για το πόσο δύσκολο θα είναι να παρέχουμε υποστήριξη στους επιζώντες».

Στο πεδίο, όπου σχεδόν 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον μία φορά, οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν ότι τίποτα δεν θα είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες.

«Όλα έχουν καταστραφεί. Παιδιά βρίσκονται στους δρόμους. Δεν μπορείς να ορίσεις μόνο μία προτεραιότητα», δήλωσε η συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), Αμάντε Μπαζερόλ, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) από τη Γάζα.

Μιλώντας από την πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, ο Μοχάμεντ αλ-Κατίμπ, από την Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν σταματήσει για 15 μήνες, παρότι και οι ίδιοι είναι εκτοπισμένοι. «Όλοι είναι εξαντλημένοι», ανέφερε.

Στα καταφύγια που έχουν στηθεί σε πρώην σχολεία, βομβαρδισμένα σπίτια και νεκροταφεία, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν ούτε πλαστικά καλύμματα για να προστατευτούν από τις χειμερινές βροχές και τους παγωμένους ανέμους, δήλωσε ο Γκάβιν Κέλεχερ από το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) στο AFP.

Ακόμη και αν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, οργανώσεις όπως η δική του πρέπει να επικεντρωθούν στις βασικές ανάγκες επείγουσας αντίδρασης, όπως η παροχή «μουσαμάδων, σχοινιών και εξαρτημάτων για το κλείσιμο των ανοιγμάτων» στα κτίρια.

«Τουλάχιστον μέχρι να σταματήσουμε να βλέπουμε παιδιά να πεθαίνουν από υποθερμία», πρόσθεσε μέσω μηνύματος από τη Γάζα.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι – τέσσερα νεογέννητα, τρία βρέφη και ένας ενήλικας – είχαν πεθάνει από υποθερμία, σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Υγείας που χρησιμοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα