Θύμα τηλεφωνικής απάτης η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης
Διαβάζεται σε 3'Η Ταϊλανδή πρωθυπουργός, Παετονγκτάρν Σιναουάτρα έπεσε θύμα απάτης όταν διάσημος “αρχηγός κράτους” την… κάλεσε για να της ζητήσει συνεργασία.
- 17 Ιανουαρίου 2025 14:41
Ποιος είπε ότι οι τηλεφωνικές απάτες είναι μόνο για τους απλούς πολίτες; Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Ταϊλανδής πρωθυπουργού, Παετονγκτάρν Σιναουάτρα (Paetongtarn Shinawatra), η οποία αποκάλυψε πως έπεσε θύμα απάτης όταν δέχθηκε κλήση από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μιμούνταν τη φωνή ενός διάσημου αρχηγού κράτους, ο οποίος τής ζητούσε χρήματα.
Η Παετονγκτάρν δεν αποκάλυψε ποιος ήταν ο “ηγέτης” που της τηλεφώνησε, αλλά ανέφερε ότι αναγνώρισε αμέσως τη φωνή του.
“Η φωνή ήταν εξαιρετικά καθαρή, την αναγνώρισα αμέσως. Στην αρχή έστειλαν ένα ηχητικό μήνυμα, λέγοντας κάτι σαν ‘πώς είσαι; Θέλω να συνεργαστούμε’ και τέτοια“, δήλωσε η πρωθυπουργός αρχικά.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι έχασε μια κλήση από τον ίδιο αριθμό, αλλά έλαβε νέο ηχητικό μήνυμα, που αυτή τη φορά είχε ξεκάθαρη απαίτηση. “Έστειλαν ένα δεύτερο μήνυμα ζητώντας μια δωρεά, λέγοντας: ‘είστε η μόνη χώρα στην Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας που δεν έχει κάνει ακόμα δωρεά‘ και το τόνισαν έντονα. Ένιωσα για μια στιγμή αιφνιδιασμένη, αλλά συνειδητοποίησα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά”.
Η ίδια πρόσθεσε ότι το άτομο πίσω από το μήνυμα “πιθανότατα χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να μιμηθεί τη φωνή” του αγνώστου αρχηγού κράτους.
Οι απάτες ή τα κέντρα απάτης δεν είναι ασυνήθιστα στη Νοτιοανατολική Ασία. Τα τελευταία χρόνια, οι διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις φαίνεται να εκμεταλλεύονται τις τεχνολογικές εξελίξεις και τον εμφύλιο πόλεμο στη Μιανμάρ για να δημιουργήσουν μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων που εξαπατά ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Τον Ιανουάριο, ένας Κινέζος ηθοποιός ταξίδεψε στην Μπανγκόκ, πιστεύοντας ότι είχε κλείσει συμμετοχή σε οντισιόν για ταινία. Αντί γι’ αυτό, απήχθη από το αεροδρόμιο και οδηγήθηκε στη Μιαουάντι της Μιανμάρ, ένα διαβόητο κέντρο κυβερνο-απάτης στα σύνορα με την Ταϊλάνδη.
Το πρόβλημα αυτό πλήττει επίσης χιλιάδες απλούς ανθρώπους, οι οποίοι δελεάζονται να ταξιδέψουν στην Ταϊλάνδη με την υπόσχεση ότι θα εργαστούν σε δουλειές γραφείου, αλλά καταλήγουν θύματα trafficking σε εγκληματικά κέντρα της Μιανμάρ. Εκεί, κρατούνται παρά τη θέλησή τους και αναγκάζονται να κλέβουν εκατομμύρια σε κρυπτονομίσματα.
Αν και οι περισσότερες απάτες σήμερα βασίζονται σε τηλεφωνικές κλήσεις και παραδοσιακά μηνύματα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ταχεία πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να εκθέσει εκατομμύρια ανθρώπους σε νέες μορφές απάτης, όπως η χρήση τεχνολογίας για αντιγραφή φωνών.
Πέρυσι, η OpenAI, δημιουργός του generative AI chatbot ChatGPT, παρουσίασε το εργαλείο αναπαραγωγής φωνής, Voice Engine. Ωστόσο, αποφάσισε να μην το διαθέσει στο κοινό εκείνη τη στιγμή, επικαλούμενη τον “κίνδυνο κακόβουλης χρήσης συνθετικής φωνής”.
Η Παετονγκτάρν, που ξεκίνησε την πολιτική της πορεία το 2021 ως επικεφαλής της Επιτροπής Ένταξης και Καινοτομίας του κόμματος Pheu Thai, ανέλαβε πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2024.
Είναι το τρίτο μέλος της πολιτικής δυναστείας της οικογένειάς της που υπηρετεί στη θέση του πρωθυπουργού, μετά τον πατέρα και τη θεία της, οι οποίοι υπηρέτησαν για πέντε και τρία χρόνια αντίστοιχα.