Η Αρχαία Ελλάδα του Σωτήρη Τσαφούλια – Τα 5 ατού της έκθεσης στο Γουδί

Διαβάζεται σε 5'
Η Αρχαία Ελλάδα του Σωτήρη Τσαφούλια – Τα 5 ατού της έκθεσης στο Γουδί

Στο θεματικό πάρκο για την Αρχαία Ελλάδα στο Γουδί – σε σκηνοθετική επιμέλεια του Σωτήρη Τσαφούλια – είδαμε Ολύμπιους θεούς, εφευρέσεις της αρχαιότητας και έναν ζωντανό Ήφαιστο.

Μια Χρονοπύλη βρίσκεται στο Γουδί. Άπαξ και την περάσεις ο κόσμος της Αρχαίας Ελλάδας ανοίγει αυτόματα μπροστά σου. Μυθολογία, πολιτισμός, πόλεις-κράτη, τέχνες, επιστήμες, πόλεμοι και η μοναδική ιστορία των Αρχαίων Ελλήνων και των Θεών του Ολύμπου βρίσκονται εδώ και ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σου. 

Ο λόγος για την έκθεση/εμπειρία αφιερωμένη στην Αρχαία Ελλάδα, που ξεδιπλώνεται σε μια έκταση 1.500 τ.μ. στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδί και ήδη σπάει ρεκόρ προσέλευσης. Αυτός ο κόσμος των Αρχαίων, φέρει την σκηνοθετική επιμέλεια του Σωτήρη Τσαφούλια και είναι η μεγαλύτερη παραγωγή θεματικού πάρκου που έγινε ποτέ για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό.

Αρχικά διαβάζοντας την είδηση πιστέψαμε ότι πρόκειται για μια απλή έκθεση, καθώς όμως ξεναγηθήκαμε στις επιμέρους θεματικές καταλάβαμε ότι πρόκειται για ένα ολάκερο διαδραστικό, θεματικό πάρκο, που αν μη τι άλλο προσφέρει εμπειρίες που θα μείνουν στο μυαλό των πιο νεαρών σε ηλικία επισκεπτών του. 

Στις ψηλοτάβανες αίθουσες του πάρκου χαράχθηκε μια διαδρομή στο παρελθόν, υπό την ιστορική επιμέλεια του καταξιωμένου ιστορικού και ακαδημαϊκού Θάνου Βερέμη. Την επεξεργασία των κειμένων έκανε η επιστημονική ομάδα των εκδόσεων Κάκτος, που εκδίδουν την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.

Η παραγωγή άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στη Βουδαπέστη, όπου έκανε πρεμιέρα, και επέστρεψε στη γενέτειρά της, την Αθήνα, στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδί (πίσω από το Badminton).

Πώς γεννήθηκε η Δημοκρατία; Πόσα χρόνια χρειάστηκαν για χτιστεί ο Παρθενώνας; Γιατί οι Δελφοί θεωρούνταν το κέντρο του αρχαίου κόσμου; Πώς ξεκίνησε ο Τρωικός πόλεμος και πως έμοιαζε ο Δούρειος Ίππος; Γιατί οι Σπαρτιάτες ήταν τόσο ανίκητοι πολεμιστές; Πώς διοικούσε ο παντοδύναμος Δίας θεούς κ ανθρώπους; Πώς έμοιαζε αλήθεια ο Μινώταυρος; Μπορείς να αντικρίσεις την Μέδουσα κατάματα; Αυτές είναι λίγες μόνο από τις ερωτήσεις που ορίζουν τις θεματικές.

Μετά από την επίσκεψή μας, μαζί με μια ομάδα ενθουσιασμένους μαθητές δημοτικού, αναφέρουμε 5 πράγματα που την κάνουν ενδιαφέρουσα. 

Αρχαία Ελλάδα – Όσα ξεχωρίσαμε στο θεαματικό πάρκο

  • Ηθοποιοί έχουν πάρει τον ρόλο των ξεναγών και η εμπειρία είναι διαδραστική και ευχάριστη κυρίως για τα μικρά παιδιά, που απαντούν σε ερωτήσεις και μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι και την ανάλαφρη προσέγγιση. Μεγαλύτερη στάση στο λημέρι του Ήφαιστου, που ο ίδιος μας εξηγεί την ιστορία του.
  • Υποβλητική ατμόσφαιρα -εκτός από τον φωτισμό- δημιουργούν τα μεγάλων διαστάσεων αγάλματα: του Άτλαντα, του Ηρακλή, της Αμαζόνας, του Αχιλλέα, του Λεωνίδα, του Μινώταυρου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Δία, της θεάς Αθηνάς, αλλά και πελώριες κατασκευές όπως ο Δούρειος Ίππος και η Τριήρης, το πολεμικό πλοίο, με το οποίο η Αθήνα κυρίευσε σε όλη τη Μεσόγειο.
  • Η ενότητα για τις Εφευρέσεις και την ιστορία των ελληνικών Μαθηματικών και της Φυσικής, έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Μέσα από πειράματα – μεταξύ άλλων – βλέπουμε την Κούπα του Πυθαγόρα, τον Νόμο της άνωσης / «Εύρηκα – Εύρηκα!» του Αρχιμήδη, αλλά και τον Γερανό της Ακρόπολης.
  • Σε μια από τις αίθουσες αρχαίοι φιλόσοφοι και επιστήμονες «ζωντανεύουν» μέσα από μια εφαρμογή ΑΙ και μας μιλούν για τη ζωή και τα επιτεύγματά τους. Βλέπουμε πώς θα ήταν το πρόσωπο και ίσως οι εκφράσεις τους. [Μια ευγενική παραχώρηση του μεταπτυχιακού εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Columbia.] 
  • Στην ενότητα για το αρχαίο ελληνικό θέατρο στη σύγχρονη εκδοχή του βλέπουμε πλήρες το σκηνικό της παράστασης “Όρνιθες” που παρουσιάστηκε και έσπασε κάθε ρεκόρ προσέλευσης φέτος στην Επίδαυρο, συμπεριλαμβανομένων κουστουμιών, μασκών κλπ. Τα κοστούμια του Πάρι Μέξη από την παράσταση σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, από τόσο κοντά, είναι έργα τέχνης, έτοιμα για διεθνή πασαρέλα μόδας.

*Μέχρι 28/2 – Εισιτήρια more.com.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα