Η λεπτομέρεια που κάνει τα μακαρόνια την απάντηση στο “μακαρόνια ή σπαγγέτι;” του Πάνου Ιωαννίδη

Διαβάζεται σε 3'
Η λεπτομέρεια που κάνει τα μακαρόνια την απάντηση στο “μακαρόνια ή σπαγγέτι;” του Πάνου Ιωαννίδη
Τα μακαρόνια είναι για τους Έλληνες ό,τι τα σπαγκέτι για τους Ιταλούς. iStock

Λυτρώνουμε τους διαγωνιζόμενους του Masterchef από το αυστηρό βλέμμα του Πάνου Ιωαννίδη, στο άκουσμα του όρου “μακαρόνια”.

Αρχίζει απόψε το Masterchef του 2025 και πριν πάρουν τη θέση τους οι τρεις σεφ για να ενημερώσουν για τους νέους όρους του «παιχνιδιού», θα τελειώσουμε ένα από τα βασικά τους ‘πειράγματα’ τις 8 προηγούμενες σεζόν.

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να κάνει κάποιος έξαλλο τον Πάνο Ιωαννίδη είναι να πεις μακαρόνια αντί ζυμαρικά ή σπαγγέτι ή ό,τι άλλο. Έχει τοποθετηθεί ουκ ολίγες φορές επί του θέματος, ως ειδικός της ιταλικής κουζίνας.

Με μεγάλη μας λύπη, θα τον ενημερώσουμε πως το ελληνικό ‘μακαρόνι’ (είδος ζυμαρικού που είναι μακρύ, λεπτό και κυλινδρικό και παράγεται από σιμιγδάλι και νερό) είναι το ιταλικό σπαγγέτο. Άρα, οι διαγωνιζόμενοι και οι άλλοι κριτές μπορούν χρησιμοποιούν άφοβα τον όρο. Έτσι κι αλλιώς, εμείς ήμασταν αυτοί που δώσαμε σε όλον τον κόσμο τη βάση για το πλήθος ζυμαρικών που απολαμβάνουν δισεκατομμμύρια άνθρωποι καθημερινά σε όλον τον κόσμο.

Δεν έφερε ο Μάρκο Πόλο τα ζυμαρικά από την Κίνα στην Ευρώπη

To Candomando είναι κανάλι στο YouTube με πάνω από 1.000.000 subscribers και αντικείμενο την ασιατική κουλτούρα σε συνάρτηση με όλον τον κόσμο. Σε ένα βίντεο ασχολήθηκε με τα ζυμαρικά. Για την ακρίβεια, ένας Ιταλός σεφ, ειδικός στην pasta δοκίμασε να φτιάξει χειροποίητα noodles, με την καθοδήγηση Κινέζου εξπέρ.

Στο… εισαγωγικό σημείωμα, ο άνθρωπος που έχει το κανάλι διέλυσε ένα μύθο.

«Πολλοί πιστεύουν πως τα noodles δημιουργήθηκαν στην Κίνα και τα έφερε στην Ευρώπη ο Μάρκο Πόλο. Στα αρχεία του εξερευνητή (The Travels of Marco Polo) δεν υπάρχουν καταχωρημένες περιγραφές φαγητών.

Μελέτη έχει ενημερώσει ότι το πιο παλιό σχετικό ντοκουμέντο είναι το πιάτο που εντοπίστηκε στην περιοχή Qinghai («σαν κάποιος να άφησε λίγα noodles στο πιάτο») και ανήκει στην εποχή της κινεζικής δυναστείας Qing (1644-1911).

Οι Κινέζοι έκαναν πρώτοι τα noodles, ωστόσο κάτι παρεμφερές σερβιρόταν πολύ νωρίτερα στην Ευρώπη. «Η ιταλική pasta προέρχεται από τους Έλληνες και το 1000 προ Χριστού -στη Βαλκανική περίοδο. Η δική τους έκδοση λεγόταν λάγανον. Ήταν μια πλατιά, επίπεδη ζύμη από νερό και αλεύρι που κοβόταν σε λωρίδες.

Η λέξη που χρησιμοποιούσαν για το μείγμα νερού και αλευριού ήταν πάστα». Όρος που έγινε γνωστή τοις πάσι η εξέλιξη της ζύμης από τους Ιταλούς που ομολογουμένως έχουν ‘τερματίσει’ το παιχνίδι των ζυμαρικών».

Προτείνεται ότι τα ζυμαρικά στη μοντέρνα τους μορφή στην Ιταλία, με επιρροές από τεχνικές διαφόρων χωρών, όπως του αραβικού κόσμου -μέσω της αραβικής κατάκτησης της Σικελίας τον 90 αιώνα.

Για να ασχοληθούν όμως, με αυτό που εξέλιξαν σε τέχνη οι γείτονες, έπρεπε να συστηθούν με τη ζύμη.

«Αυτό έγινε περίπου τον 8ο αιώνα πΧ, από τους πρώτους έποικους στην Ιταλία. Μετονόμασαν το προϊόν σε laganum (λαζάνια) και το συνέχισαν από εκεί.

Στα χρόνια που ακολούθησαν κάθε πολιτισμός δημιούργησε κάτι σχετικό».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα