Ενισχύεται το ελληνικό πρόγραμμα υδρογονανθράκων με την έλευση της Chevron

Διαβάζεται σε 4'
Πετρέλαιο
Αγωγοί πετρελαίου (φωτο αρχείου) iStock

Η παρουσία των αμερικανικών εταιρειών αναγνωρίζεται ως ένα είδος «εγγύησης» για την διεθνή απήχηση του νέου διαγωνισμού, αλλά επιπλέον φέρνει την Ελλάδα στις «κεραίες» της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Η παρουσία της Chevron στο ελληνικό πρόγραμμα έρευνας υδρογονανθράκων, σε συνέχεια μάλιστα της παρουσίας του έτερου αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil, δίνει νέα ώθηση στην υπόθεση αυτή, τη στιγμή μάλιστα που καταγράφεται μια διεθνής στροφή στους υδρογονάνθρακες με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που «σάλπισε» εκ νέου χθες «drill baby drill».

Η παρουσία των αμερικανικών εταιρειών αναγνωρίζεται ως ένα είδος «εγγύησης» για την διεθνή απήχηση του νέου διαγωνισμού, αλλά επιπλέον φέρνει την Ελλάδα στις «κεραίες» της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Η Chevron, η οποία εκδήλωσε χθες ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή έκτασης 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων νότια – νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, φέρεται να έχει αγοράσει το σύνολο των δεδομένων που έχουν προκύψει από τις σεισμικές και άλλες έρευνες, οι οποίες έγιναν τα τελευταία χρόνια στη νότια και δυτική Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα δεδομένα από την ευρείας έκτασης σεισμική έρευνα που διεξήγαγε το 2012 η PGS στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για λογαριασμό του υπουργείου Ενέργειας. Το ενδιαφέρον της Chevron εκδηλώθηκε προφανώς μετά την αξιολόγηση των δεδομένων αυτών και των πιθανοτήτων να υπάρχουν στην περιοχή εκμεταλλεύσιμα αποθέματα φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή της Chevron να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης δεν είναι τυχαία, καθώς το εν λόγω «οικόπεδο» συνορεύει με τα θαλάσσια οικόπεδα «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης» που έχουν παραχωρηθεί και βρίσκονται υπό εξερεύνηση από την Exxon Mobil (operator και μερίδιο 75%) και την Helleniq Energy (25%).

Οι εν λόγω παραχωρήσεις πραγματοποιήθηκαν το 2019 με τις εργασίες στην μεν περίπτωση του μπλοκ «Δυτικά Κρήτης» να βρίσκονται ακόμη στη πρώτη φάση έως τις 9 Απριλίου 2025 και στη δε περίπτωση του μπλοκ «Νοτιοδυτικά Κρήτης» να επίκειται εντός του πρώτου εξαμήνου η απόφαση για τη διενέργεια ή όχι ερευνητικής γεώτρησης.

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι στο σενάριο που «μπει τρυπάνι» και επιβεβαιωθούν απολήψιμα αποθέματα φυσικού αερίου ή αλλιώς, με βάση την ορολογία της βιομηχανίας πετρελαίου «πετρελαϊκό σύστημα» τότε, όπως επισημαίνουν πηγές του κλάδου, αυτομάτως αποκτά νέα αξία το σύνολο της περιοχής εντός και πέριξ των εν λόγω θαλάσσιων περιοχών και επομένως και οι βόρειες περιοχές που αιτήθηκε προς εξερεύνηση η Chevron.

Άλλωστε, η παράπλευρη οριοθέτηση οικοπέδων συνιστά διεθνή πρακτική καθώς τα κοιτάσματα εδράζονται σε μια ευρύτερη γεωλογική λεκάνη που ξεπερνά τα όρια μιας παραχώρησης, όπως συμβαίνει ήδη σε μια σειρά περιπτώσεις ανά τον κόσμο.

Πάντως, μετά τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού για έρευνες στη «Νότια Πελοπόννησο», απτά αποτελέσματα αναμένονται στα τέλη της άνοιξης, έχοντας προηγηθεί η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού στα πρότυπα του «open door» από την ΕΔΕΥΕΠ τον Φεβρουάριο με διάρκεια τους 3 μήνες. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε συνεννόηση με την ανάδοχο εταιρεία Energean, η παραχώρηση «Κατάκολο» που αφορά σε μικρό κοίτασμα πετρελαίου κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου πρόκειται να απελευθερωθεί, δηλαδή να απενταχθεί από το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων και να συμπεριληφθεί στο νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.

Τα επόμενα βήματα, που αναμένεται να υλοποιηθούν με ταχείς ρυθμούς, περιλαμβάνουν:

  • την υποβολή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ερευνών από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού και
  • την έκδοση απόφασης από το ΥΠΕΝ με την οποία θα γίνει αποδεκτή η εκδήλωση ενδιαφέροντος και θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, με προκήρυξη που θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πιθανή εκδήλωση ενδιαφέροντος από άλλες πετρελαϊκές εταιρείες για την ίδια περιοχή. Οι προσφορές πρέπει να υποβληθούν εντός ενενήντα ημερών από την δημοσίευση.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για τη λήψη επενδυτικής απόφασης ως προς τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης που παραχωρήθηκαν το 2019 για έρευνα στην Κοινοπραξία ExxonMobil και Helleniq.

Πέραν αυτών άλλες τέσσερις περιοχές βρίσκονται σε φάση έρευνας: μία στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και τρεις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα