Koυτούζης για μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Να λειτουργήσουν με τα αυστηρά κριτήρια των κρατικών
Διαβάζεται σε 2'Ο Πρύτανης του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου άνοιξε τα χαρτιά του για το μέλλον του ΕΑΠ και τοποθετήθηκε για τη λειτουργία μη Κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
- 21 Ιανουαρίου 2025 14:47
Τις επιφυλάξεις του για τον τρόπο με τον οποίο τα μη κρατικά Πανεπιστήμια θα πορευτούν στην Ελλάδα μετά την εφαρμογή του σχετικού νόμου διατύπωσε την Τρίτη ο Εμμανουήλ Κουτούζης.
Ερωτηθείς στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ο Πρύτανης του Ανοιχτού Πανεπιστημίου τόνισε χαρακτηριστικά ότι “θα πρέπει η πολιτεία να διασφαλίσει ότι οι ίδιες αυστηρές προϋποθέσεις που ισχύουν για τα κρατικά Πανεπιστήμια να ισχύσουν και για τα μη κρατικά. Ετσι μόνο θα εξασφαλιστεί ποιότητα και ακαδημαϊκό έργο. Εχω κάποιες σκέψεις επ’ αυτού αλλά θα αρκεστώ σ’ αυτά”.
Στη συνέντευξη ο κ. Κουτούζης, αφού παρέθεσε ένα σύντομο ιστορικό του ΕΑΠ (το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία ουσιαστικά από το 1999) υπογράμμισε το ρόλο που παίζει το εν λόγω Πανεπιστήμιο στην καθιέρωση της εξ αποστάσεως μάθησης και εκπαίδευσης αλλά και στα εργαλεία που δίνονται στους φοιτητές και τους διδάσκοντες για να φέρουν εις πέρας το έργο τους.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της εξωστρέφειας δίνοντας στοιχεία για τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει το ΕΑΠ με ανάλογα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Κίνας το οποίο αριθμεί 5.000.000 φοιτητές.
Γνωστοποίησε τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του Πανεπιστημίου στα διεθνή ranking (μέσα στα πρώτα 10 Ανοιχτά Πανεπιστήμια του κόσμου) αλλά και την πρόθεση για ίδρυση νέων τμημάτων, ιδίως στις προπτυχιακές σπουδές, όπως το τμήμα νοσηλευτικής που ετοιμάζεται.
Ο κ. Κουτουζής σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο να μειωθεί το ύψος των διδάκτρων που πληρώνουν οι φοιτητές ενώ αναγνώρισε ότι πράγματι πολλά από τα συγγράματα που προσφέρει το Πανεπιστήμιο, κυρίως στα προπτυχιακά προγράμματα, χρειάζονται ανανέωση και επικαιροποίηση καθώς έχουν γραφτεί πριν από 25 χρόνια.
Για το θέμα, τέλος, των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των προγραμμάτων του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να δώσει επαγγελματικά δικαιώματα συμπληρώνοντας ότι το σχετικό αίτημα για τα εν λόγω προγράμματα έχει αρνηθεί τρεις φορές το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Θυμίζουμε ότι για το εν λόγω ζήτημα έχει κατατεθεί σειρά αγωγών εναντίον του ΕΑΠ στη δικαιοσύνη οι οποίες και εκκρεμούν.