Μητσοτάκης: Η εκλογή Τραμπ είναι κλήση αφύπνισης για την Ευρώπη
Διαβάζεται σε 6'Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της άμυνας της, τόνισε ο πρωθυπουργός. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει εμπορικός πόλεμος ΕΕ- ΗΠΑ. Συμφώνησε δε με Τραμπ, λέγοντας: “Και εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα”.
- 21 Ιανουαρίου 2025 21:00
Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ είναι μία “κλήση αφύπνισης” για την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτίμησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με αφορμή την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ χθες, ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για την επόμενη ημέρα στις ευρωαμερικανικές και ελληνοαμερικανικές σχέσεις, στο πλαίσιο συζήτησης με τον Ενρίκο Λέτα σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “δυνατή και στιβαρή” τη σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ. “Δεν αναμένω αλλαγές στο πως βλέπουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα στις διμερείς σχέσεις”, δήλωσε.
Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος όσον αφορά στην απειλή της επιβολής δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ και στις εισαγωγές από την Ευρώπη.
“Είναι σημαντικό να αφήσουμε τη σκόνη να κατακάτσει. Να διακρίνουμε ανάμεσα στις επαναλήψεις των δηλώσεων μίας προεκλογικής καμπάνιας και στο τι θα είναι τελικά η πολιτική των ΗΠΑ”, υποστήριξε.
Σχολίασε μάλιστα ότι: “Και το 2016 παρόμοιες δηλώσεις έκανε ο Τραμπ. Αλλά τα χειρότερα, δηλαδή ένας εμπορικός πόλεμος ΕΕ- ΗΠΑ, αποφεύχθηκαν. Ελπίζω ότι αυτό θα γίνει και τώρα”.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε όμως ότι όσον αφορά στην άμυνα η ΕΕ θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να κάνει περισσότερα. Και έδειξε να προσδοκά σε εξελίξεις κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 2 Φεβρουαρίου, η οποία θα έχει ως αντικείμενο την άμυνα της ΕΕ.
“Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η εκλογή Τραμπ είναι το πάτημα της σκανδάλης που χρειαζόμαστε για να πάμε από τα λόγια στις πράξεις. Και με πράξεις δεν εννοώ αντιπαραθέσεις. Ευρώπη και ΗΠΑ είμαστε σύμμαχοι. Αυτή η συμμαχία δε θα χαλάσει. Αλλά εάν η τέχνη της διαπραγμάτευσης είναι να οδηγεί σε win win λύσεις, αυτές πρέπει να βρούμε”, σημείωσε.
“Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό τσουκάλι που να χρηματοδοτεί την άμυνα”
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι ο Τραμπ είχε δίκιο όταν διαμαρτυρόταν σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ γιατί δεν ξόδευαν το 2% του προυπολογισμού για την άμυνα. “Σίγουρα η ευρωπαϊκή ήπειρος και ορισμένες μεγάλες χώρες είχαν βολευτεί να αναθέτουν την ασφάλεια της ΕΕ στις ΗΠΑ, χωρίς να πληρώνουν το δικό τους μερίδιο του λογαριασμό. Αυτό τελείωσε. Δεν θα είναι αποδεκτό πλέον”, επισήμανε.
Εξέφρασε άλλωστε τη βεβαιότητα ότι το 2% για το ΝΑΤΟ τελείωσε. “Δεν ξέρω εάν θα είναι πλέον 5%, αλλά σίγουρα θα είναι πάνω από 2%”, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε όμως ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στις αμυντικές δαπάνες, επισημαίνοντας πως ούτως ή άλλως η Κομισιόν εκ των υστέρων εγκρίνει τους αμυντικούς προϋπολογισμούς.
“Η πρόταση μου είναι απλή: Ο,τι συμβαίνει ex post (εκ των υστέρων) να συμβαίνει ex ante (εκ των προτέρων). Δηλαδή να έχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο για αμυντικές δαπάνες ώστε να ενθαρρύνουμε τις χώρες να επενδύσουν στην άμυνα, χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία”, πρότεινε ο κ.Μητσοτάκης.
“Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό τσουκάλι που να χρηματοδοτεί την άμυνα”, τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι αυτό έγινε και με το Ταμείο Ανάκαμψης μετά τον covid.
“Πιστεύω και εγώ ότι υπάρχουν μόνο δυο φύλα”
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τραμπ πως υπάρχουν μόνο δύο φύλα και ερωτηθείς κατά πόσον η λεγόμενη “woke ατζέντα” έπαιξε ρόλο στην αλλαγή πολιτικού σκηνικού στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
“Πιστεύω και εγώ ότι υπάρχουν μόνο δυο φύλα. Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη. Αυτό μας υποδεικνύει η βιολογία”, είπε ο πρωθυπουργός.
Εκτίμησε πάντως ότι “αυτές οι ακρότητες” της αμερικανικής “woke ατζέντας” δεν έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη ώστε να δικαιολογείται μία αντίδραση. Υποστήριξε επομένως ότι πρόκειται για αμερικανικό φαινόμενο.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την άποψη ότι: “Στην Ελλάδα έχουμε δείξει ότι μπορεί να έχεις μία ισχυρή κεντροδεξιά συμμαχία που σπρώχνει τα ακραία κόμματα στο φυσικό τους χώρο”, δηλαδή στο περιθώριο. Υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μας και έστειλε μήνυμα υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.
“Υπάρχει μία τάση σε Ευρώπη και ΗΠΑ προς την Ακροδεξιά. Στην Ελλάδα νομίζω ότι το έχουμε περιορίσει. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει ποσοστό ψηφοφόρων σε κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά αυτά είναι περιθωριακά κόμματα και δεν θα είναι μέρος οποιασδήποτε μελλοντικής πιθανής κυβερνητικής άσκησης”, είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Αυτό που συνέβη στην Αυστρία με την Ακροδεξιά να συμμετέχει στην κυβέρνηση δε θα συμβεί στην Ελλάδα”.
Πράσινη μετάβαση ναι, αλλά…
Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον κ. Λέττα ότι η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει τους κανόνες ανταγωνισμού της που είχαν σχεδιαστεί με γνώμονα τον εσωτερικό ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών μελών. Ώστε να δημιουργηθούν διασυνοριακοί παίκτες εντός ΕΕ, που θα μπορούν πχ να κάνουν παραγωγές κλίμακας στην άμυνα. Αλλά και να μπορούν οι εταιρίες να λειτουργούν και στις 27 χώρες μέλη και να έχουν πραγματικά πρόσβαση σε μία ενιαία αγορά.
Σημείωσε, επίσης, ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το αμερικανικό χρηματιστήριο, γιατί η ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά είναι κατακερματισμένη, εξ ου και κεφάλαια φεύγουν προς ΗΠΑ.
“Φοράμε το εθνικό μας καπέλο, αλλά πρέπει να φοράμε και το ευρωπαϊκό μας καπέλο και να κάνουμε ορισμένους συμβιβασμούς. Αυτό αφορά κυρίως τις μεγάλες χώρες”, διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.
“Πράσινη μετάβαση ναι, αλλά με ένα ρυθμό και τρόπο που να μην καταστρέψει τη βιομηχανία μας και να μην βλάψει τους λιγότερο προνομιούχους”, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι ο καταναλωτής πρέπει να βλέπει ότι έχει κέρδος από την καθαρή ενέργεια. Αλλά επισήμανε ότι αυτό δε συμβαίνει επειδή η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ είναι κατακερματισμένη, ενώ υπάρχει και πρόβλημα με το ηλεκτρικό δίκτυο, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει σχεδιασμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η συζήτηση του Κ. Μητσοτάκη με τον E. Letta