Παγκόσμιοι ηγέτες καλωσόρισαν τον Τραμπ. Όχι όμως όλοι για συγχαρητήρια
Διαβάζεται σε 8'Παγκόσμια αναταραχή έχει φέρει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου προέδρου των ΗΠΑ. Ελπίδες για συμμαχίες, έντονες αντιδράσεις και η ατζέντα «Πρώτα η Αμερική»
- 21 Ιανουαρίου 2025 23:07
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, με τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου να περιλαμβάνουν την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παράλληλα, οι παγκόσμιοι ηγέτες αναμένουν νέους δασμούς αλλά και τις υπόλοιπες επιπτώσεις της ατζέντας «Πρώτα η Αμερική».
Κάποιοι ηγέτες, εθνικιστικών αντιλήψεων, έσπευσαν να χαιρετήσουν την επιστροφή του Τραμπ. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι τον αποκάλεσε «αγαπητό φίλο», ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε: «Τώρα είναι η σειρά μας να λάμψουμε.»
Ωστόσο, δεν ήταν όλα τα μηνύματα συγχαρητήρια.
Υπήρξαν και ηγέτες που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για δηλώσεις του Τραμπ κατά την ομιλία της ορκωμοσίας του, όπως σημειώνει το CNN, όπως και για τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο πρόεδρος του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, απέρριψε την υπόσχεση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα «πάρουν πίσω» τη Διώρυγα του Παναμά, ένα ζωτικής σημασίας πέρασμα που ανήκει στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.
«Η Διώρυγα είναι και θα παραμείνει του Παναμά», δήλωσε κατηγορηματικά ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο σε ανακοίνωσή του. «Δεν υπάρχει παρουσία καμίας χώρας στον κόσμο που να παρεμβαίνει στη διαχείρισή μας,» πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι η Κίνα «διαχειρίζεται» τη Διώρυγα.
Και άλλοι περιφερειακοί γείτονες των ΗΠΑ άσκησαν κριτική στον Τραμπ.
Η Κούβα καταδίκασε την απόφαση του Τραμπ να επαναφέρει το νησί στη λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία των ΗΠΑ, επειδή διοικείται από κομμουνιστικό καθεστώς. Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, χαρακτήρισε την κίνηση «πράξη αλαζονείας και περιφρόνησης της αλήθειας.»
«Δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει. Στόχος του είναι να ενισχύσει τον σκληρό οικονομικό πόλεμο κατά της Κούβας για λόγους κυριαρχίας,» έγραψε ο Ντίας-Κανέλ στην πλατφόρμα Χ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, εξέδωσε επίσης αυστηρή ανακοίνωση, λέγοντας ότι ο Τραμπ είναι «μεθυσμένος από αλαζονεία.»
Από την άλλη, ο απερχόμενος Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, υιοθέτησε πιο συμβιβαστική στάση, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ για το ενδεχόμενο να γίνει ο Καναδάς η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, καθώς και την ένδειξη ότι θα επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό την 1η Φεβρουαρίου.
Ο Τριντό συνεχάρη τον Τραμπ και δήλωσε ότι ο Καναδάς προσβλέπει σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση, «προστατεύοντας και υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των Καναδών.»
Πώς αντέδρασαν οι ηγεσίες των χωρών σε πόλεμο
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ επανειλημμένα εξέφρασε την επιθυμία του να τερματίσει τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Μετά τη νίκη του στις εκλογές του Νοεμβρίου, σημαντικά πρόσωπα που εμπλέκονται στα δύο αυτά μέτωπα έχουν προσαρμόσει τις θέσεις τους ανάλογα.
Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε σε βίντεο ότι «οι καλύτερες ημέρες της συμμαχίας μας είναι μπροστά μας». Ευχαρίστησε επίσης τον Τραμπ για τη βοήθειά του στη μεσολάβηση για την εκεχειρία και την ανταλλαγή ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
«Η πρώτη σας θητεία ως πρόεδρος ήταν γεμάτη πρωτοποριακές στιγμές» ανέφερε ο Νετανιάχου. «Είμαι βέβαιος ότι θα ολοκληρώσουμε την ήττα του άξονα τρομοκρατίας του Ιράν και θα εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή ειρήνης και ευημερίας για την περιοχή μας.»
Ισραηλινός αξιωματούχος αποκάλυψε στο CNN ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον και να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ «τις επόμενες εβδομάδες».
Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την πρόθεσή του να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη νέα αμερικανική διοίκηση, καλωσορίζοντας δηλώσεις του Τραμπ και της ομάδας του που δείχνουν «διάθεση για αποκατάσταση της άμεσης επαφής με τη Ρωσία». Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Πούτιν μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για τη συνάντηση, υπογραμμίζοντας πως η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη του Τραμπ και να διασφαλίσει τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ καθώς το Κίεβο αντιστέκεται στην εισβολή της Μόσχας, χαρακτήρισε την ορκωμοσία του Τραμπ ως ημέρα «αλλαγής» και «ελπίδας». Παράλληλα, εξήρε την πολιτική του Τραμπ για «ειρήνη μέσω ισχύος», λέγοντας ότι προσφέρει την ευκαιρία για μια «μακροπρόθεσμη και δίκαιη ειρήνη».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, σχολίασε: «Με τον πρόεδρο Τραμπ πίσω στην εξουσία, θα ενισχύσουμε τις αμυντικές δαπάνες και την παραγωγή μας». Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έχει δηλώσει πως θα ενθαρρύνει τη Ρωσία να «κάνει ό,τι θέλει» σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που δεν πληροί τις οικονομικές του υποχρεώασεις, τονίζοντας πως δεν θα προσφέρει την προστασία των ΗΠΑ σε τέτοιες χώρες.
Ελπίδες για ενίσχυση συμμαχιών υπό την ηγεσία Τραμπ
Αρκετοί ηγέτες της Ασίας εξέφρασαν μέσω κοινωνικών δικτύων τα συγχαρητήριά τους στον Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας την επιθυμία τους για ενίσχυση των συμμαχιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αμερικανική στρατιωτική και στρατηγική βοήθεια σε χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού υπήρξε θεμέλιο της εξωτερικής πολιτικής προηγούμενων διοικήσεων, που στόχευε στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σιγκερού Ισίμπα, δήλωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ: «Ανυπομονώ να συνεργαστούμε για την ενίσχυση της διαχρονικής συνεργασίας Ιαπωνίας-ΗΠΑ και την από κοινού επιδίωξη του κοινού μας στόχου για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό.»
Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, προσέφερε τα «ειλικρινή συγχαρητήριά της» στον Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, υπογραμμίζοντας: «Η Ταϊβάν προσβλέπει στη συνεργασία με τη διοίκησή σας για την προώθηση της διαρκούς ελευθερίας, ειρήνης και ευημερίας σε όλο τον κόσμο.»
Στην Ευρώπη, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ μέσω της πλατφόρμας Χ, αναφέροντας: «Εδώ και χρόνια, Γερμανία και ΗΠΑ συνεργάζονται επιτυχώς, προωθώντας την ευημερία και την ελευθερία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε προς όφελος των πολιτών μας».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι «η ειδική σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ θα συνεχίσει να ανθεί για πολλά χρόνια».
Πρόσφατα, ο Στάρμερ επέκρινε όσους «διαδίδουν ψέματα και παραπληροφόρηση» για κυκλώματα παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαντώντας στον Έλον Μασκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου και σύμβουλο του Τραμπ, που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «συνενοχή στον βιασμό της Βρετανίας» σε σχέση με παλαιότερες υποθέσεις κακοποίησης σε περιοχές της Αγγλίας.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν επίσης την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τη διατλαντική συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Η ΕΕ ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά μαζί σας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων» ενώ η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, τόνισε σε ομιλία της ότι το μέλλον «δεν θα είναι χωρίς προκλήσεις.»
Πώς υποδέχτηκε τον Τραμπ η Μέση Ανατολή
Ηγέτες και διπλωμάτες στη Μέση Ανατολή εξέφρασαν ελπίδες για στενότερες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας, πρώην επικεφαλής των ανταρτών, Άχμεντ αλ-Σαράα, δήλωσε: «Είμαστε βέβαιοι ότι (ο Τραμπ) είναι ο ηγέτης που θα φέρει ειρήνη στη Μέση Ανατολή και θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην περιοχή.»
Ο Άχμεντ αλ-Σαράα, γνωστός περισσότερο με το ψευδώνυμο του, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, έγινε ντε φάκτο ηγέτης της προσωρινής κυβέρνησης της Συρίας μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου δικτάτορα Μπασάρ αλ-Άσαντ από την ισλαμιστική ομάδα του, Hayat Tahrir Al-Sham (HTS), τον Δεκέμβριο.
Σε δήλωσή του «εκ μέρους της Νέας Διοίκησης της Συρίας» ο αλ-Σαράα ανέφερε: «Προσβλέπουμε στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, βασιζόμενοι στον διάλογο και την κατανόηση.»
Η πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, Ρίμα Μπαντάρ αλ-Σαούντ, ανάρτησε φωτογραφίες από την ορκωμοσία στην Ουάσινγκτον στον λογαριασμό της στην πλατφόρμα Χ, περιλαμβάνοντας τη συνάντησή της με τον Τραμπ.
«Καθώς τα δύο έθνη μας γιορτάζουν 80 χρόνια φιλίας, ήταν τιμή μου να μεταφέρω τα θερμά συγχαρητήρια της ηγεσίας μας εκ μέρους του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας,» έγραψε.
«Η σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι ιστορική και προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας προς όφελος των λαών μας, της περιοχής μας και του κόσμου.»