Το παράδοξο της ψηφοφορίας για τον Νικήτα Κακλαμάνη

Διαβάζεται σε 4'
Το παράδοξο της ψηφοφορίας για τον Νικήτα Κακλαμάνη
INTIME

Πώς οι χειρισμοί Μητσοτάκη οδηγούν στο να λάβει ο Πρόεδρος της Βουλής περισσότερες ψήφους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με τη σημερινή διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου της Βουλής, ξεκινά το μπαράζ κοινοβουλευτικών ψηφοφοριών που δρομολόγησε η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον Κώστα Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης που προτάθηκε για αντικαταστάτης του αναμένεται να εκλεγεί σήμερα με ευρεία στήριξη. Εκτιμάται ότι θα στηριχθεί σχεδόν από 250 βουλευτές στην ψηφοφορία που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.

Αυτά ενώ οι οιωνοί δείχνουν πως ο Κώστας Τασούλας θα εκλεγεί τελικά στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα με λίγο περισσότερες ψήφους από αυτούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 156 βουλευτών. Μάλιστα, θα χρειαστεί γι’ αυτό να εξαντληθούν 3 από τις 5 συνολικά ψηφοφορίες που προβλέπει το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, μια και οι πρώτες τρεις απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία 200 ή 180 βουλευτών, ενώ για την τέταρτη αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία.

Η εκλογή του Νικήτα Κακλαμάνη

Το «τοπίο» σχετικά με τη σημερινή ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου προέδρου της Βουλής «καθάρισαν» οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αμφότερες αποφάσισαν να υπερψηφίσουν την πρόταση για την ανάληψη της προεδρίας από τον Νικήτα Κακλαμάνη. Αυτά ενώ και από τους δύο αυτούς χώρους ασκήθηκε κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τους θεσμούς της χώρας το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην εισήγησή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έσπασε μια πολιτική παράδοση 30 ετών και οι χειρισμοί του στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν συνάδουν με το πνεύμα του Συντάγματος που επιτάσσει ευρείες συναινέσεις. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει τη Νέα Δημοκρατία στην καταπάτηση των θεσμικών παραδόσεων. Εισηγούμαι να ψηφίσουμε τον Νικήτα Κακλαμάνη για Πρόεδρο της Βουλής αναδεικνύοντας τη διαφορετική αντιμετώπιση των θεσμών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ».

Αντίστοιχα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται πως το κόμμα «σέβεται τη Δημοκρατία και τους θεσμούς σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που τους καταστρατηγεί και τους εργαλειοποιεί για τα συμφέροντά του. Με τον ίδιο θεσμικό τρόπο θα λειτουργήσουμε και στην εκλογή Προέδρου της Βουλής, υπερψηφίζοντας την πρόταση της πλειοψηφίας». Παράλληλα, όμως, προστίθεται η προειδοποιητικού χαρακτήρα επισήμανση πως «ο νέος πρόεδρος οφείλει να είναι πρόεδρος όλης της Βουλής και όχι μόνο του κυβερνώντος κόμματος».

Έτσι, λοιπόν, ο Νικήτας Κακλαμάνης αναμένεται να υπερψηφιστεί από 57 βουλευτές πλέον της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σε αυτούς προστίθενται οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και των Σπαρτιατών που θεωρείται πως κινούνται προς το «ναι» και η μεγάλη πλειοψηφία των 23 ανεξάρτητων βουλευτών, αφού 17 εξ αυτών (ανάμεσά τους ο Αντώνης Σαμαράς και ο Μάριος Σαλμάς) θα υπερψηφίσουν.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν θα ψηφιστεί από το ΚΚΕ και τη Νέα Αριστερά. Δίχως όμως κανένα από τα δύο αυτά κόμματα να θέτει ζήτημα για το πρόσωπο που επιλέχθηκε. Το Κομμουνιστικό Κόμμα κατά πάγια πρακτική ψηφίζει «παρών» σε τέτοιου είδους διαδικασίες, ενώ η Νέα Αριστερά διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της ότι κατέληξε σε αυτή την απόφαση «λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική πολιτική κατάσταση».

Τον Νικήτα Κακλαμάνη δεν θα υπερψηφίσει η Πλεύση Ελευθερίας, όπως ξεκαθάρισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ αρνητική θα είναι η στάση και του κόμματος «Νίκη».

Να σημειωθεί ότι μετά την ψηφοφορία θα υπάρξει εκδήλωση «παράδοσης – παραλαβής» όπου θα παραστούν ο νέος Πρόεδρος της Βουλής και ο απερχόμενος Κώστας Τασούλας.

Το παράδοξο με Κακλαμάνη – Τασούλα

Όπως προαναφέραμε, με τη σημερινή ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Βουλής και αυτή του επερχόμενου Σαββάτου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και με βάση τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναμένεται να καταγραφεί ένα πολιτικό παράδοξο: Ο 3ος στην τάξη πολιτειακός παράγοντας να εκλεγεί από την Βουλή με αισθητά λιγότερους ψήφους συγκριτικά με τον 1ο. Παρά το γεγονός ότι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει εξίσου, αν όχι περισσότερο, «ενωτικό» χαρακτήρα.

Μια εξέλιξη που το μεγαλύτερο μέρος των κομμάτων της αντιπολίτευσης την «πιστώνει» στους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου. Με αιχμή της κριτικής το ότι επέλεξε την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα. Ενός προσώπου που να μεν θήτευσε στην θέση του Προέδρου της Βουλής, είναι όμως ταυτόχρονα και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Πράγμα που -όπως επισημαίνεται- έρχεται σε αντίθεση με την «άτυπη» τακτική που ακολούθησαν οι περισσότερες κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα