Μια εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, πολλά μπερδέματα
Διαβάζεται σε 4'Αντιπαραθέσεις, «ζητήματα» και ερωτήματα σε όλο το πολιτικό φάσμα δημιουργεί η διαδικασία ανάδειξης νέου προσώπου στο υψηλότερο πολιτειακό αξίωμα.
- 23 Ιανουαρίου 2025 06:13
Είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να επιθυμούσε η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας να ήταν μια πολύ πιο σύντομη -χρονικά- διαδικασία.
Οι συνταγματικές προβλέψεις, όμως, επιτάσσουν απανωτές ψηφοφορίες που θα ξεκινήσουν το ερχόμενο Σάββατο και θα ολοκληρωθούν στις αρχές του Φεβρουαρίου. Δημιουργώντας μπερδέματα στο πολιτικό σκηνικό. Με τα περισσότερα, αλλά όχι όλα, να αφορούν τη Νέα Δημοκρατία.
Η αντιπαράθεση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ
Το κυβερνών κόμμα είναι σαφές ότι δεν έχει πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα μιας στενής κομματικής επιλογής. Ο Κώστας Τασούλας, παρά τη θητεία του ως Πρόεδρος της Βουλής, ήταν μέχρι πρότινος «γαλάζιος βουλευτής». Γεγονός που συνεχίζει να πυροδοτεί την κεντρική αντιπαράθεση της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τον «ενωτικό» χαρακτήρα που πρέπει να έχει ο κορυφαίος πολιτειακός θεσμός.
Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση φρόντισε να εντείνει αυτή την αντιπαράθεση. Παραθέτοντας χθες συγκεκριμένα στοιχεία για επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις που υπογράφθηκαν από τον Κώστα Τασούλα ως Πρόεδρο της Βουλής λίγο πριν εγκαταλείψει το αξίωμα αυτό. Επιρρίπτοντας στον μελλοντικό κάτοικο του Προεδρικού Μεγάρου «παλαιοκομματική νοοτροπία», μια κατηγορία που αυτομάτως «εξοστρακίζεται» και στο Μέγαρο Μαξίμου που ευθύνεται για την επιλογή αυτή. Φρόντισε μάλιστα την ίδια στιγμή να δείξει συναινετικό πνεύμα και να ψηφίσει τον αντικαταστάτη του Νικήτα Κακλαμάνη.
Ο ίδιος ο Κώστας Τασούλας δεν αρνήθηκε τα γεγονότα. Επιβεβαιώνοντας και αναλαμβάνοντας την ευθύνη, όπως είπε, για επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 160.000 ευρώ όπως και δέσμευση πίστωσης 815.685 ευρώ που κατευθύνθηκαν σε αποδέκτες της μέχρι πρότινος εκλογικής τους περιφέρειας. Μεταξύ των οποίων η Μητρόπολη Ιωαννίνων. Αντέτεινε πως από τις κινήσεις αυτές δεν υπήρξε κανένα προσωπικό όφελος, αφού οι εντολές υπογράφθηκαν την ίδια ημέρα που παραιτήθηκε από βουλευτές του νομού.
Το ΠΑΣΟΚ αντιλήφθηκε τα όσα είπε ο Κώστας Τασούλας ως επιβεβαίωση των καταγγελιών του τονίζοντας πως «οι εξηγήσεις του κ. Τασούλα δεν αναιρούν την παλαιο-κομματικη του νοοτροπία, την οποία και ομολόγησε». Σκωπτικά αναρωτήθηκε αν «έτυχε την τελευταία μέρα εκτέλεσης των καθηκόντων του μόνο η Περιφέρεια Ηπείρου να έχει ανοιχτά ζητήματα;».
Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το να συνεχίσει την κριτική του περιλαμβάνοντας σε αυτή και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφού επισήμανε για τον Κώστα Τασούλα ότι «οι πρώτες ενδείξεις δεν δείχνουν ενσυναίσθηση του μελλοντικού του ρόλου» ενώ «η σιωπή του Μεγάρου Μαξίμου προφανώς προκύπτει καθώς εγκρίνει τέτοιες νοοτροπίες».
Στην Αριστερά
Οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται να έχουν ανοίξει συζητήσεις ή ζητήματα και στον χώρο της αριστεράς.
Το πρώτο θέμα που εγέρθηκε ήταν αυτό των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την Νέα Αριστερά και «πυροδοτήθηκε» από την απόφαση της Κ.Ο της τελευταίας να στηρίξει την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε την Λούκα Κατσέλη για το Προεδρικό Μέγαρο. Δεν έλειψαν αυτοί που σχολίασαν την απόφαση της Νέας Αριστεράς (η οποία δεν λήφθηκε αβασάνιστα ως «αυτονόητη») ως βήμα προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τη σχετική συζήτηση πάντως γρήγορα οριοθέτησε η Νέα Αριστερά, με δηλώσεις στελεχών της. Σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του ο βουλευτής του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε πως «για επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κανένας. Δεν υπάρχει άποψη επιστροφής. Και ο κ. Φάμελλος ξέρει πολύ καλά ότι επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται διαδικασία προγραμματικού διαλόγου και κοινής δράσης η οποία μπορεί να έχει ανοιχτό και το ζήτημα ευρύτερων συμμαχιών, συμμαχιών όμως διαφορετικών και διακριτών χώρων».
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «η Νέα Αριστερά θα είναι αυτόνομος πολιτικός παίκτης και παλεύουμε για ευρύτερες συμμαχίες αλλά για να γίνουν αυτές οι ευρύτερες συμμαχίες χρειάζεται προγραμματική πρόταση και σύγκλιση η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτή».
Αυτά ενώ στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει προκύψει ένα ακόμη ζήτημα: Αυτό της διαφωνίας του Παύλου Πολάκη με την υπερψήφιση της πρότασης της ΝΔ για να εκλεγεί ο Νικήτας Κακλαμάνης, Πρόεδρος της Βουλής. Ο βουλευτής Χανίων, σύμφωνα με διαρροές προς τον τύπο, φαίνεται να τήρησε αποστάσεις από την απόφαση αυτή. Αν και δεν θέλησε να δώσει έκταση στην διαφορετική του προσέγγιση.