ΑΑΔΕ: Κατά “ριπάς” πέφτουν οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή

Διαβάζεται σε 4'
ΑΑΔΕ: Κατά “ριπάς” πέφτουν οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή
Eurokinissi

Πάνω από 200 καταγγελίες για διαφθορά, φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο δέχεται η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Σωρηδόν πέφτουν οι καταγγελίες πολιτών για φαινόμενα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου, διαφθοράς δημοσίων υπαλλήλων και “μαύρες” συναλλαγές στα κανάλια επικοινωνίας (ηλεκτρονική πλατφόρμα, τηλεφωνικό κέντρο, εφαρμογή Appodixi κτλ) που έχει ανοίξει η ΑΑΔΕ, με στόχο να ενισχυθεί το έργο των ελεγκτών της, με χρήσιμες σχετικές πληροφορίες.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2024 καταγράφηκαν συνολικά 74.944 αναφορές, με περισσότερες από 200 να υποβάλλονται καθημερινά.

Ειδικότερα, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καταχωρήθηκαν 31.309 καταγγελίες που αφορούν φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, καθώς και περιστατικά διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση. Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής Appodixi, 43.635 πολίτες απέστειλαν στοιχεία για ύποπτες αποδείξεις, ενισχύοντας τον έλεγχο της φορολογικής συμμόρφωσης.

Αναλυτικότερα, το 2024 υποβλήθηκαν:

  • 27.514 καταγγελίες για φορολογικές παραβάσεις,
  • 345 καταγγελίες για τελωνειακές παραβάσεις και λαθρεμπόριο,
  • 3.450 καταγγελίες για διαφθορά δημοσίων υπαλλήλων.

Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα “Καταγγελίες Πολιτών” είναι η ο ειδικός “τόπος” της ΑΑΔΕ για την υποβολή ψηφιακών καταγγελιών/πληροφοριών. Απευθύνεται σε πολίτες οι οποίοι ενεργούν είτε ως ιδιώτες είτε ως νόμιμοι εκπρόσωποι Επιχειρήσεων / Νομικών Οντοτήτων.

Όπως, δε, αναφέρεται, μια καταγγελία μπορεί να αφορά σε Ιδιώτη, Επιχείρηση ή Νομική Οντότητα, Υπάλληλο ή Υπηρεσία της ΑΑΔΕ ή σε μια συγκεκριμένη Περιοχή. Μέσω της πλατφόρμας υπάρχει δυνατότητα υποβολής Ανώνυμων ή Επώνυμων Καταγγελιών με τη σύντομη συμπλήρωση συγκεκριμένων υποχρεωτικών πεδίων προκειμένου η καταγγελία να είναι αξιοποιήσιμη. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα επισύναψης ηλεκτρονικών αρχείων προς απόδειξη των καταγγελθέντων.

Με βάση την ΑΑΔΕ, η πλατφόρμα δημιουργήθηκε για να συνδράμει στην αποκάλυψη φαινομένων φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου ή διαφθοράς καθώς και στην εμπέδωση του Κράτους Δικαίου σε Πολίτες, Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες.

Ανάλογα, δε με το περιεχόμενό τους οι καταγγελίες προωθούνται προς διερεύνηση στις ανάλογες διευθύνσεις της ΑΑΔΕ, για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση και με βάση σχετική αξιολόγηση επιλέγονται οι υποθέσεις που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.

Σημειώνεται, ότι οι καταγγελίες φορολογικού περιεχομένου για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια σε ελεγκτικό επίπεδο εντός έξι ετών από την υποβολή τους, μεταφέρονται σε διακριτό ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο τηρείται για λόγους ιστορικότητας ή για τυχόν αξιοποίησή τους κατόπιν συσχετισμού του περιεχομένου τους με νέες καταγγελίες η πληροφορίες. Εφόσον, εντός δέκα ετών από την υποβολή της καταγγελίας η της πληροφορίας δεν έχει αξιοποιηθεί καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, διαγράφεται οριστικά από το Ο.Π.Σ. Διαχείρισης.

Η εφαρμογή Αppodixi

Την ίδια ώρα μέσω και της εφαρμογής Αppodixi συναντά την αποδοχή των πολιτών, που αρκούντως τη χρησιμοποιούν. Ήδη, την έχουν κατεβάσει στο κινητό τους τηλέφωνο περισσότεροι από 300.000 πολίτες. Επίσης μέσω της εφαρμογής έφτασαν στην ΑΑΔΕ 43.635 αποδείξεις με ενδείξεις για πειραγμένα στοιχεία ή μη διαβίβαση τους στο φορολογικό μηχανισμό.

Να σημειωθεί ότι, με διασταυρώσεις, εν συνεχεία της διαβίβασης αποδείξεων από την εν λόγω εφαρμογή, συχνά η ΑΑΔΕ έχει “ξετρυπώσει λαβράκια”. Χαρακτηριστική, τον περασμένο Ιούλιο, η υπόθεση “Χάρτινος Δράκος”, η αποκάλυψη της οποίας βασίστηκε υποβολή ανωνύμων καταγγελιών, έλεγχο αποδείξεων κτλ. Επρόκειτο για υπόθεση φοροδιαφυγής 287 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων από τον τομέα του λιανεμπορίου με ρούχα, παπούτσια κ.α.

Πάντως, σε περιπτώσεις, παραβατικής συμπεριφοράς με πλαστές αποδείξεις το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία, ενώ για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία το ελάχιστο πρόστιμο ανέρχεται στα 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος.

Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση για την ενεργοποίηση της ρύθμισης που προβλέπει τη χορήγηση χρηματικού μπόνους έως 3.000 ευρώ σε όσους και όσες έχουν συνδράμει, μέσα από τις καταγγελίες τους, στην αποκάλυψη φαινομένων φοροδιαφυγής. Όπως αναφέρεται, νομικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων έχουν δέρει καθυστέρηση.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι χαμηλότερη των 100 ευρώ, αλλά ούτε και υψηλότερη των 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα