Η διαδικασία παραλαβής ακριβών φαρμάκων που δεν ξέρουμε

Διαβάζεται σε 5'
Η διαδικασία παραλαβής ακριβών φαρμάκων που δεν ξέρουμε
Οι ασθενείς που χρειάζονται φάρμακα υψηλού κόστους μπορούν να απευθύνονται στα φαρμακεία των νοσοκομείων. iStock

Η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ, Δέσποινα Μακριδάκη μίλησε για τον τρόπο παραλαβής ακριβών φαρμάκων που υπάρχει από το ’90 και δεν επικοινωνούνταν.

Mετά την «κακοστημένη παράσταση» στο φαρμακείο του ΕΟΠΠΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με τους φαρμακοβιομήχανους, τους φαρμακοποιούς και τον ΕΟΠΠΥ για να συζητήσουν τρόπους που θα επιτρέψουν σε όσους έχουν ανάγκη φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) να ζήσουν.

Δηλαδή, να έχουν άμεση και έγκαιρη πρόσβαση σε αυτά και όχι αναμονές ατελείωτων ωρών και γενικότερες δυσλειτουργίες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την επιβίωση τους.

Μεταξύ όσων προέκυψαν μετά την συνάντηση, ήταν πως εξετάζεται η διαδικασία της διανομής αυτών των φαρμάκων υψηλού κόστους, πέρα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), Δέσποινα Μακριδάκη εξήγησε πως αυτό είναι κάτι που γίνεται από το ‘90.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης είχε ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς -φαρμακοποιούς, φαρμακοβιομηχανία και ΕΟΠΥΥ- στο υπουργείο Υγείας, με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών που απευθύνονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Eurokinissi ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ

Σε δηλώσεις της στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η κυρία Μακριδάκη θύμισε πως ήδη μπορούν να ‘κλειστούν’ ραντεβού με τα φαρμακεία των νοσοκομείων «αλλά δεν το έχει ακούσει κανείς».

«Η διαδικασία αυτή υπάρχει από τα μέσα του 1990, όταν ακόμα δεν υπήρχε ο ΕΟΠΠΥ και υπήρχε το ΙΚΑ. Και τότε υπήρχαν συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων -γύρω στις 15- που αποκλειστικά χορηγούντο, λόγω της ιδιαιτερότητας και της ειδικής διαχείρισης που έπρεπε να έχουν, αποκλειστικά από τα νοσοκομειακά φαρμακεία. Διαδικασία που δεν σταμάτησε ποτέ να γίνεται. Την έχετε ακούσει όμως;».

Παρουσιαστής και ρεπόρτερ ομολόγησαν πως δεν έχουν ξανακούσει για αυτήν την υπηρεσία, ενώ είναι γνώστες των τηλεφωνικών αιτημάτων για αποστολή. Τι πρέπει λοιπόν, να κάνει κάποιος για να κλείσει ραντεβού με φαρμακείο νοσοκομείου;

«Στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου και του φαρμακείου του που φυσικά έχει και άλλες αρμοδιότητες, πέρα από την εξυπηρέτηση των εξωτερικών ασθενών, δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή να κλείσει ραντεβού κάποιες φορές πρωί, τις περισσότερες από το μεσημέρι μέχρι κάποια απογευματινή ώρα.

Το ραντεβού είναι πολύ συγκεκριμένο (πχ 5.10 το απόγευμα της Παρασκευής), όπως τον βολεύει, ανάλογα με τις δυνατότητες. Έρχεται στο φαρμακείο του νοσοκομείου και παραλαμβάνει τα φάρμακα του, εφόσον βέβαια πρώτα έχει δώσει τον αριθμό συνταγής (ή την άυλη), για να μπορέσουμε να δούμε τι φάρμακα λαμβάνει και να τα έχουμε έτοιμα».

Ενημερώνουμε τηλεφωνικά για τα φάρμακα μας

Η κυρία Μακριδάκη διευκρίνισε ότι κατ’ αρχάς ο ασθενής παίρνει τηλέφωνο στο φαρμακείο του νοσοκομείου για να ενημερώσει ποια φάρμακα παίρνει.

«Το τηλέφωνο του φαρμακείου του κάθε νοσοκομείου υπάρχει στο site των νοσοκομείων. Έτσι, οι άνθρωποι που είτε είναι ασθενείς κάποιων συγκεκριμένων νοσοκομείων, είτε είναι στην ευρύτερη περιοχή κάποιου νοσοκομείου μπορούν να επικοινωνήσουν με το πιο κοντινό νοσοκομειακό φαρμακείο και να ζητήσουν αυτήν τη διαδικασία.

Οφείλω να τονίσω πως δεν είναι όλα τα φάρμακα ετοιμοπαράδοτα την πρώτη φορά. Μπορεί να χρειαστούν 1-2 ημέρες για να παραγγελθεί και να έλθει το φάρμακο. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια χρονικότητα πολύ συγκεκριμένη, εφόσον γνωρίζουμε τις δίμηνες, τρίμηνες κλπ συνταγές των ασθενών. Κανονίζει έτσι το φαρμακείο και κάνει την αντίστοιχη παραγγελία, ώστε να είναι έτοιμα για την επόμενη φορά».

Η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ ζήτησε να μην ξεχνάμε πως μεγάλος όγκος των αντιικών φαρμάκων διανέμεται καθημερινά -και τα σαββατοκύριακα και τις αργίες- από τα νοσοκομειακά φαρμακεία. «Και αυτό δυστυχώς, ουδέποτε έχει επικοινωνηθεί».

Οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι καρκινοπαθείς που προσπαθούν να πάρουν φάρμακα μπορούν επίσης να αποταθούν στα φαρμακεία των νοσοκομείων;

«Ναι, σε συγκεκριμένο ωράριο και ανεξάρτητα από το είδος του φαρμάκου. Αρκεί να είναι στη λίστα με τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, χαρακτηρισμό με τον οποίον διαφωνώ». 

«Όλα αυτά τα φάρμακα, της συγκεκριμένης νομοθετικής διάταξης ξεκίνησαν να διανέμονται πρώτα από τα φαρμακεία. Η 1Α κατηγορία είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης. Η 1Β είναι νοσοκομεία και ΕΟΠΠΥ και το 1Γ, απ’ αρχής του νόμου, ήταν νοσοκομεία, ΕΟΠΠΥ και φαρμακεία.

«Σε αυτήν την κατηγορία ήταν κυρίως τα σκευάσματα για χορήγηση δια στόματος».

ΤΑ ΚΟΥΡΙΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ ΜΕΛΗΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Σε ό,τι αφορά τα περί αποστολής των ακριβών φαρμάκων με κούριερ στο σπίτι -μετά την κατάθεση σχετικού αιτήματος και εφόσον το σκεύασμα δεν είναι πολύ ευαίσθητο, ώστε να αλλοιωθεί στη μεταφορά- που ειπώθηκαν μετά τη συνάντηση του Γεωργιάδη με τους καθ’ ύλην αρμοδίους την Τετάρτη, κατ’ αρχάς υπάρχουν καταγγελίες για πληρωμή μεταφορικών που δεν ισχύουν σε όλες τις περιπτώσεις.

Η κυρία Μακριδάκη εξήγησε ότι «τα φάρμακα που αγοράζουν τα νοσοκομεία και ο ΕΟΠΠΥ έχουν πάρα πολύ σημαντικές εκπτώσεις. Αυτές δεν θα πρέπει να μετακυλίονται σε δαπάνες που θα αφορούν κούριερ ή ό,τι άλλο».

Σε ό,τι αφορά άλλες καταγγελίες για μη αποστολή φαρμάκων με κούριερ, όπως βιολογικών ενέσεων, με τη δικαιολογία πως θέλουν ψυγείο, η πρόεδρος είπε πως θα απαντήσει ως φαρμακοποιός. «Το φάρμακο είναι φάρμακο και οφείλουμε να τηρούμε όλες τις συνθήκες διαχείρισης, διανομής, μεταφοράς και φύλαξης, οι οποίες θα είναι ασφαλείς για την τελική χρήση από τον ασθενή. Δεν μπορεί να μετακινείται σαν ένα προϊόν από σούπερ μάρκετ.

Όλοι μας -δυνητικά όλοι θα ασθενήσουμε ή θα γίνουμε φροντιστές ασθενών- θα πρέπει να ζητάμε κατ’ αρχάς την ποιότητα και την ασφάλεια των κοστοβόρων φαρμάκων που είναι ακριβά, γιατί χρειάστηκε μια συγκεκριμένη και δαπανηρή διαδικασία για να βρεθούν, να παραχθούν και να διακινηθούν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα