Ή με τους “εξωγήινους” ή με το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση
Διαβάζεται σε 6'Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πως ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στοίχισε στη ΝΔ. «Ο άνεμος της αλλαγής» προς τα ακροδεξιά που ήρθε από τις ΗΠΑ όμως, δεν πρέπει να οδηγήσουν σε υπαναχώρηση από κεκτημένα δικαιώματα.
- 23 Ιανουαρίου 2025 14:15
Το καλό ή πρόβλημα -εξαρτάται από το σε ποια πλευρά της ιστορίας στέκεται ο καθένας κάθε φορά- με όσα λέγονται και γράφονται δημόσια, είναι ότι αυτά μένουν. Αν, για παράδειγμα, εγώ γράψω κάτι με το ονοματεπώνυμό μου σήμερα για το Χ θέμα, υποστηρίζοντας την α’ πλευρά και σε δύο χρόνια γράψω πάλι κάτι με το ονοματεπώνυμό μου για το ίδιο θέμα, υποστηρίζοντας τη β’ πλευρά και δη ατεκμηρίωτα, χωρίς κάποιο επιχείρημα, απλά με πάει ο άνεμος προς τα κει, θα κριθώ γι’ αυτό. Και καλώς. Το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει σε οποιοδήποτε άνθρωπο έχει δημόσιο βήμα και ακόμα περισσότερο όταν ο άνθρωπος αυτός καθορίζει τις ζωές άλλων ανθρώπων με τις πολιτικές του. Όπως, ας πούμε, ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει φιλελεύθερος ως πολιτικός ενώ συχνά πυκνά φλερτάρει με τον χώρο του Κέντρου. Και τα δύο αυτά σηκώνουν αρκετή συζήτηση, εάν ανατρέξει κανείς σε λεγόμενα και πεπραγμένα του, είτε όσο υπήρξε βουλευτής και υπουργός προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ είτε και ως πρωθυπουργός που είναι ο ίδιος, από το 2019 κι έπειτα. Για την οικονομία της συζήτησης, όμως, ας σταθούμε στο ζήτημα της ταυτότητας φύλου, της αυτοδιάθεσης του ατόμου και των ατομικών ελευθεριών, για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης ανά τα χρόνια αλλάζει απόψεις, τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, που εύλογα προκαλούν την απορία τελικά τι στ’ αλήθεια πιστεύει ο πρωθυπουργός της χώρας. Ας τα δούμε τις απόψεις αυτές με χρονολογική σειρά.
Το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, είπε απευθυνόμενος στον Σταύρο Θεοδωράκη: «Μπήκα στον κόπο να μιλήσω με έναν ειδικό, κάτι που αμφιβάλλω αν έχετε κάνει εσείς ή ο πρωθυπουργός. Μου είπε μια ιστορία ότι πήγε ένα παιδί που του είπε ότι θέλει να αλλάξει φύλο γιατί του το ζήτησε ένας εξωγήινος στον Υμηττό».
Πέντε χρόνια αργότερα, το 2022, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός, η κυβέρνησή του απαγορεύει με νόμο τις «θεραπείες μεταστροφής» των ανήλικων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, δηλαδή τις αντιεπιστημονικές πρακτικές στις οποίες υποβάλλονταν ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά από το οικογενειακό περιβάλλον, προκειμένου να αλλάξουν σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και ταυτότητα φύλου. Τότε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης, είπε και πάλι από το βήμα της Βουλής: «Άκουσα με προσοχή και δεν σας κρύβω, με συγκίνηση, όσα κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των intersex ατόμων στην Επιτροπή της Βουλής. Κι έμαθα πολλά τα οποία δε γνώριζα, για όσα συμβαίνουν στις παρυφές των ελληνικών οικογενειών, χωρίς τις περισσότερες φορές να γίνονται ευρέως γνωστά. Λυπήθηκα, ειλικρινά, για τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε δράματα επειδή μας έλειπε η γνώση και η τόλμη. Και διαπίστωσα πόσο σημαντικές είναι για αυτούς τους συμπολίτες μας οι πρωτοβουλίες που σήμερα αναλαμβάνουμε».
Πέρασαν δύο χρόνια και το 2024 η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη των ψήφων της προοδευτικής αντιπολίτευσης και απώλειες από το δικό της κόμμα, περνά τον νόμο της επέκτασης του πολιτικού γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια. Τότε, ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή τα εξής: «Είμαστε εδώ σήμερα για αντιμετωπίσουμε με ευθύνη μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα, αίροντας με τόλμη μια σοβαρή για τη δημοκρατία μας ανισότητα. Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου. Το νομοσχέδιο κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη, χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών. Είναι κάτι που προβλέπεται στο Σύνταγμα και απαιτείται από το ίδιο το πολίτευμά μας, ώστε να καταστούν ορατοί άνθρωποι έως τώρα αόρατοι και μαζί τους πολλά παιδιά να βρουν τη θέση που τους ταιριάζει, δίπλα σε όλα τα άλλα».
Στο μεταξύ, όμως, είχαν ήδη αρχίσει να αλλάζουν οι συσχετισμοί σε Ευρώπη και ΗΠΑ, το ένα μετά το άλλο τα κράτη της ΕΕ βυθίζονταν σε κρίσεις και έβλεπαν ακροδεξιά κόμματα και πολιτικούς να κερδίζουν όλο και περισσότερο χώρο και να αναδεικνύονται συχνά σε πρώτες δυνάμεις. Αποκορύφωμα η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, που λειτούργησε ως αποχαλίνωση για δεξιούς, υπερδεξιούς, ακροδεξιούς, πολέμιους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ο.κ. στον δυτικό κόσμο. Οτιδήποτε δεν ήταν «κανονικό» να λέγεται και να υποστηρίζεται δημόσια, έπειτα από αγώνες ετών, τώρα επανήλθε στην καθημερινότητά μας πιο προσβλητικό και βρώμικο από ποτέ. Είναι αυτό το χρονικό σημείο που τα όποια προσχήματα έπεσαν -στην ιδιωτική και δημόσια ζωή.
Έτσι, μέσα σε λίγους μήνες από το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τον Νοέμβριο του 2024, σε συζήτηση που είχε με τον Γάλλο φιλόσοφο και συγγραφέα Πασκάλ Μπρυκνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Έχουμε την τυραννία των μειοψηφιών, οι οποίες δεν επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την άποψή τους. Εάν τολμήσεις να εκφράσεις αμφιβολίες για τη γνώμη τους, σε βαφτίζουν “φασίστα”, υποστηρικτή της πατριαρχίας ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Αυτή η woke κουλτούρα δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα».
Ενώ, την Τετάρτη 22.01, σε συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Jacques Delors και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Ναι, τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, και αυτό υπαγορεύει η βιολογία. Φυσικά, κάθε χώρα έχει τη δική της κουλτούρα και ιδιαιτερότητες, αλλά είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι».
Πράγματι, είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι. Ειλικρινά, όμως, δε βλέπω πόσο ξεκάθαρο είναι ένας πρωθυπουργός που πιστώθηκε την κατάργηση των βασανιστηρίων σε ΛΟΑΤΚΙ+ ανήλικα άτομα και την επέκταση του πολιτικού γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια, μέσα σε χρόνο ρεκόρ να κάνει στροφή 180 μοιρών και να πιστεύει πως υπάρχουν δύο φύλα, καθώς «αυτό υπαγορεύει η βιολογία» και πως έχουμε «τυραννία των μειοψηφιών», θέτοντας τον εαυτό του απέναντι σε αυτές τις μειοψηφίες οι οποίες τον χειροκρότησαν προ ολίγων μηνών για το κυβερνητικό του έργο.
Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πως ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στοίχισε στη ΝΔ, φάνηκε και στις ευρωεκλογές εξάλλου. Το αντιλαμβάνονται φυσικά και οι βουλευτές του, πολλοί εκ των οποίων πιέζουν έκτοτε για μια «στροφή στις ρίζες». «Ο άνεμος της αλλαγής» προς τα ακροδεξιά που ήρθε από τις ΗΠΑ και οι διαρροές προς την ίδια κατεύθυνση από τη βάση της ΝΔ σε κόμματα τύπου «Φωνή Λογικής», δεν πρέπει να οδηγήσουν σε υπαναχώρηση από κεκτημένα δικαιώματα. Ή με τους «εξωγήινους» και την «τυραννία της μειοψηφίας» ή με τις ατομικές ελευθερίες και την αυτοδιάθεση. Και τα δύο μαζί δε γίνεται. Είναι σαφές ποιο είναι το φιλελεύθερο, έτσι;