Νέος νόμος φέρνει 18 Κέντρα Τραύματος για την αντιμετώπιση τροχαίων
Διαβάζεται σε 5'Τη μείωση της νοσηρότητας, της αναπηρίας, των θανάτων, αλλά και των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων των τραυματιών κυρίως από τροχαία, προβλέπει νέος νόμος.
- 24 Ιανουαρίου 2025 06:15
Τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν στην υγεία των πολιτών τα τροχαία ατυχήματα, αλλά και άλλου τύπου σοβαρά τραύματα, θα κληθούν να περιορίσουν τα 18 Κέντρα Τραύματος για ενήλικες και παιδιά, που αναμένεται να αναπτυχθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα, μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας για την «Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος» από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο νέος νόμος του κράτους έχει ισχύ από χθες και προβλέπει την ανάπτυξη ενιαίου δικτύου υγειονομικών σχηματισμών για την αντιμετώπιση του τραύματος (Κέντρα και τους Σταθμούς Τραύματος) κατανεμημένα σε ολόκληρη τη χώρα.
Τα εν λόγω κέντρα θα έχουν την ευθύνη της μείωσης της νοσηρότητας, της αναπηρίας, των θανάτων, αλλά και των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων των τραυματιών.
Πρόκειται για εξειδικευμένες δομές μέσα σε νοσοκομεία, οι οποίες θα υποδέχονται, θα διαχειρίζονται και θα παρέχουν πρώτες βοήθειες σε τραυματίες.
Στη χώρα υπάρχουν ετησίως πολλοί βαρύτατα τραυματίες που προέρχονται κυρίως από τροχαία ατυχήματα και οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι νέοι άνθρωποι που διάγουν την πιο παραγωγική περίοδο της ζωής τους. Δηλαδή έχουν ηλικία μικρότερη των 45 ετών.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στατιστικά δεδομένα του 2021, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε νεκρούς στους δρόμους από τροχαία δυστυχήματα. Συγκεκριμένα, καταγράφονται 57 νεκροί ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, κάτι που σημαίνει 600 νεκροί στην άσφαλτο κάθε χρόνο.
Τι προβλέπει το Εθνικό Σύστημα Τραύματος
Εξειδικευμένες μονάδες για την αντιμετώπιση του τραύματος δημιουργούνται πλέον σε νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας.
Επίσης, δημιουργούνται και σε παιδιατρικά νοσοκομεία, με στόχο την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών.
Οι δομές τραύματος θα κατατάσσονται σε τέσσερα επίπεδα ικανότητας, ανάλογα με την εξειδίκευση, την υποδομή τους και το επίπεδο βαρύτητας του τραυματία:
- Κέντρα Τραύματος σε δύο επίπεδα (επίπεδο Ι και ΙΙ) και
- Σταθμοί Τραύματος σε δύο επίπεδα (επίπεδο ΙΙΙ και ΙV),
Τα Κέντρα Τραύματος κατατάσσονται σε δύο επίπεδα ικανότητας απόκρισης στη διαχείριση βαρύτητας του τραύματος ως εξής:
- Στα Κέντρα Τραύματος Επιπέδου Ι, αντιμετωπίζονται τα πολύ βαριά περιστατικά τραυματιών της γεωγραφικής περιοχής ευθύνης της υγειονομικής δομής στην οποία λειτουργούν. Πρόκειται για τραύματα με πολύ υψηλή πιθανότητα απειλής για τη ζωή, ή κρίσιμης αναπηρίας.
- Στα Κέντρα Τραύματος Επιπέδου ΙΙ, αντιμετωπίζονται τα μέτριας βαρύτητας τραύματα. Σε περίπτωση προσέλευσης στο Κέντρο Τραύματος Επιπέδου ΙΙ που εφημερεύει, τραυματία με πολύ υψηλή πιθανότητα απειλής για τη ζωή του, αντιμετωπίζεται αρχικά στο Επίπεδο ΙΙ και ακολούθως μεταφέρεται σε Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι που εφημερεύει, όταν η κλινική κατάστασή του το επιτρέπει.
- Παιδιατρικό Κέντρο Τραύματος (ΠΚΤ) θα είναι το κέντρο τραύματος Επιπέδου Ι που θα περιθάλπει αποκλειστικά τραυματισμένα παιδιά. Θα λειτουργεί υποχρεωτικά σε Παιδιατρικά Νοσοκομεία και Παιδιατρικές Κλινικές που διαθέτουν αντίστοιχες υποδομές και εξοπλισμό με τα Κέντρα Τραύματος για την αντιμετώπιση τραυμάτων για παιδιά έως την ηλικία των 16 ετών.
Σε ποια νοσοκομεία θα λειτουργούν Κέντρα Τραύματος
Το επίπεδο τραύματος Ι είναι και το πιο συχνό, για το λόγο αυτό προβλέπεται η λειτουργία δομών τραύματος αυτού του επιπέδου σε 18 νοσηλευτικά ιδρύματα.
Ειδικότερα:
Περιφέρεια Αττικής
- Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός – Πολυκλινική»,
- Νοσοκομείο ΚΑΤ,
- Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων»,
- Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας και
- Νοσοκομείο «Αττικόν».
Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
- Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο»,
- Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και
- Νοσοκομείο «Παπανικολάου».
Υπόλοιπη επικράτεια
- Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης,
- Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ),
- Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων,
- Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και
- Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια».
Τα Κέντρα Παιδιατρικού Τραύματος Επιπέδου I θα λειτουργούν στα ακόλουθα νοσοκομεία:
- Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» και
- Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»
Το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» , το Νοσοκομείο«Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.» (Ερυθρός Σταυρός), και το Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», κατατάσσονται στα Κέντρα Τραύματος Επιπέδου Ι με δυνατότητα αντιμετώπισης έως μέτριας βαρύτητας τραύματος Επιπέδου ΙΙ.
«Σταθμοί Τραύματος» σe Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία
Ως «Σταθμοί Τραύματος» ορίζονται, σύμφωνα με τον νέο νόμο, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία τα οποία δεν διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές, τον κατάλληλο εξοπλισμό και την ικανότητα απόκρισης στην αντιμετώπιση των ασθενών Προτεραιότητας 1 και Προτεραιότητας 2.
Θα λειτουργούν ως υποδοχείς όλων των τραυματιών, θα παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε αυτούς και θα συνιστούν τους ενδιάμεσους φορείς διασύνδεσης με τα Κέντρα Τραύματος για τη διακομιδή και αντιμετώπιση των τραυματιών.
Οι Σταθμοί Τραύματος θα κατατάσσονται σε δύο επίπεδα ικανότητας απόκρισης στη διαχείριση της βαρύτητας του τραύματος ως εξής:
- Σταθμός Τραύματος Επιπέδου ΙΙΙ: Κέντρο Υγείας, το οποίο θα λειτουργεί ως υποδοχέας των τραυματιών με δυνατότητα αντιμετώπισης μικρής βαρύτητας τραύματος (Προτεραιότητας 3)
- Σταθμός Τραύματος Επιπέδου ΙV: Περιφερειακό Ιατρείο, το οποίο θα λειτουργεί ως υποδοχέας των τραυματιών με δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση τραύματος στη γεωγραφική περιοχή ευθύνης του.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, έκανε λόγο για «σημαντική μεταρρύθμιση». Υπογράμμισε τις δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συναινετικά.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΚΑΒ και της προνοσοκομειακής φροντίδας, σημειώνοντας ότι «τα 18 Κέντρα Τραύματος θα επαρκούν ή όχι, θα φανεί στην πορεία».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΕΠΦΥ), Λεωνίδας Βιτωράτος, επεσήμανε την ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης του προσωπικού, ενώ ο Απόστολος Καμπαρούδης, πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος, τόνισε πως αν δεν ενισχυθούν οι υπάρχουσες υποδομές, το νομοσχέδιο θα παραμείνει «όνειρο θερινής νυκτός».
Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος, ζήτησε συμμετοχή στην Εθνική Επιτροπή Επείγουσας Αντιμετώπισης Τραύματος, υπογραμμίζοντας την εμπειρία και την εκπαίδευση των διασωστών.