Πρώτη “μονομαχία” Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη για το 2025 – LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Διαβάζεται σε 4'
Νίκος Ανδρουλάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης
Νίκος Ανδρουλάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Ο πρωθυπουργός απαντά σήμερα σε ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες, με φόντο την πολιτική κόντρα για τις συνεργασίες και τον Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Σε εφ’ όλης της ύλης πολιτική “μονομαχία” του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή “ώρα του πρωθυπουργού” στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον πρωτογενή τομέα, την ώρα που τα τρακτέρ βγαίνουν ξανά στους δρόμους. Και ενώ η κυβέρνηση δηλώνει δια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, ότι έχει διάθεση να ακούσει τους αγρότες, η Αστυνομία χθες τους “υποδέχθηκε” με χημικά στον Ε65. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επικαλεστεί ότι η κυβέρνηση ικανοποίησε πέρυσι δύο βασικά αιτήματα των αγροτών, για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο ασυνήθιστα ζεστός χειμώνας όμως έχει δημιουργήσει προβλήματα στην αγροτική παραγωγή. Ενώ ειδικά στη Θεσσαλία οι αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις για τον Daniel, αλλά και για καθυστερήσεις στην αποζημιώσεις και “ύποπτες” επιδοτήσεις. Στο στόχαστρο βρίσκονται το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αλλά και ο ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο κ. Ανδρουλάκης στην ερώτηση του αναφέρεται μεταξύ άλλων στον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Επισημαίνει ειδικότερα ότι η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες, αναβάλλεται εδώ και έξι χρόνια. Αλλά και ότι το ίδιο διάστημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αλλάξει πέντε διοικήσεις και τελεί υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η ορθότητα της καταβολής ενισχύσεων στους αγρότες. 

Η συζήτηση στη Βουλή όμως μετά βεβαιότητας δεν θα περιοριστεί στα αναμφίβολα σημαντικά θέματα του πρωτογενούς τομέα, αλλά ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους και σε πολιτικό επίπεδο. Αύριο άλλωστε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας, η οποία αντί για συναίνεση έχει οδηγήσει σε κόντρα Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας δεν ενώνει

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα κομματική και έχει κατηγορήσει τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής για επιχορηγήσεις σε φορείς της Ηπείρου την τελευταία ημέρα άσκησης των καθηκόντων του στο Κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, επικαλείται ότι η σχετική απόφαση ελήφθη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής καθώς και ότι ο κ.Τασουλας ούτως ή άλλως δεν θα πολιτευτεί ξανά.

Ο κ.Μαρινάκης αντεπιτέθηκε δε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας: “Παλαιοκομματική λογική είναι να επιτίθεσαι σε υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας που έχεις ψηφίσει τρεις φορές για Πρόεδρο Βουλής επειδή δεν ανήκει στον κόμμα σου.” Ενώ σχολίασε σαρκαστικά: “Υπάρχουν και άξια στελέχη με ενωτικά χαρακτηριστικά που δεν είναι ΠΑΣΟΚ.” 

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse πάντως δεν φαίνεται να προβληματίζει το Μαξίμου. Διότι ναι μεν το 49% του συνόλου των πολιτών βλέπει αρνητικά την υποψηφιότητα Τασουλα, αλλά μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ οι θετικές και μάλλον θετικές γνώμες φτάνουν αθροιστικά το 88%. Επομένως ο στόχος της ικανοποίησης του δεξιού ακροατηρίου φαίνεται πως ήδη επετεύχθη.

Ο καυγάς για τις συνεργασίες

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει τις επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ περί πρόθεσης συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνον. Και ο κ. Μητσοτάκης φυσικά αναμένεται να αδράξει την ευκαιρία σήμερα να επιτεθεί προσωπικά στον κ.Ανδρουλάκη.

Στόχος της στρατηγικής αυτής είναι να “τρομάξουν” οι αντιΣΥΡΙΖΑ κεντρώοι ψηφοφόροι και να κατευθυνθούν στη ΝΔ και όχι στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά και να συσπειρωθούν οι αντιΣΥΡΙΖΑ δεξιοί ψηφοφόροι.

Άλλωστε το 2023 η συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών είχε αποδειχθεί καταστροφική για το ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως στη ΝΔ προσδοκούν ότι αντίστοιχα θα κάνει ζημιά και στο ΠΑΣΟΚ.

Αλλά στην πραγματικότητα και η ίδια η ΝΔ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το ίδιο ερώτημα. Διότι, με βάση τις δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η αυτοδυναμία μοιάζει “άπιαστο όνειρο”.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου την Τρίτη διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας με κόμματα της άκρας δεξιάς. Ενώ ο κ. Μαρινάκης χθες στο briefing υπερθεμάτισε και τόνισε ότι “έχουμε μπροστά μας δύο χρόνια κατά τα οποία θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας”. 

Απέρριψε επίσης τα περί δεξιάς στροφής λόγω Τραμπ, αλλά ταυτόχρονα δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υιοθέτησε και δεν υιοθετεί “ακρότητες της woke ατζέντας”, κλείνοντας πάλι το μάτι στην εγχώρια τραμπική δεξιά,

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα