Έρχονται οικονομικά κίνητρα για να μπούμε στα “μπλε” τιμολόγια
Διαβάζεται σε 3'Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρέχει εκπτωτικό κουπόνι (voucher) στους καταναλωτές που θα αποφασίσουν να συνάψουν κάποιο σταθερό συμβόλαιο. Σε σταθερές χρεώσεις οι δικαιούχοι ΚΟΤ.
- 24 Ιανουαρίου 2025 06:10
Παρέμβαση της πολιτείας σχεδιάζει το Υπουργείο Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με σκοπό να ενισχυθεί η στροφή των καταναλωτών στα συμβόλαια σταθερής χρέωσης. Αυτό που διερευνάται είναι να δοθεί κάποιο οικονομικό κίνητρο, με τη μορφή εφάπαξ επιδότησης, που θα κάνει τα «μπλε» τιμολόγια ακόμη πιο ελκυστικά σε πελάτες των προμηθευτών οι οποίοι βρίσκονται σε κάποιο κυμαινόμενο προϊόν.
Το σχέδιο για τα μπλε τιμολόγια ρεύματος
Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη το σχέδιο βρίσκεται υπό εξέταση, χωρίς να έχει «κλειδώσει». Ωστόσο, ένα σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι, προς αυτή την κατεύθυνση, είναι να παρέχεται εκπτωτικό κουπόνι (voucher) στους καταναλωτές που θα αποφασίσουν να συνάψουν κάποιο σταθερό συμβόλαιο.
Το εκπτωτικό κουπόνι θα εξαργυρώνεται από τον πάροχο μέσω μείωσης του λογαριασμού ρεύματος. Πιθανόν, επίσης, το voucher να συνδυάζεται υποχρεωτικά με ισόποση έκπτωση από τους προμηθευτές, δηλαδή όσες εταιρείες αποκτήσουν νέους πελάτες στα «μπλε» συμβόλαιά τους μέσω των εκπτωτικών κουπονιών, να είναι υποχρεωμένες να παρέχουν κι εκείνες ένα επιπλέον ανάλογο discount.
Για να περάσει πάντως το μέτρο σε εφαρμογή, θα πρέπει πρώτα να λυθούν μία σειρά από ζητήματα. Ένα από αυτό είναι το γεγονός ότι η κινητροδότηση δεν θα πρέπει να καλύπτει εξαρχής το σύνολο του καταναλωτικού κοινού, αλλά να δοθεί κατά κύματα, ώστε να αυξηθούν σταδιακά οι πελάτες στα «μπλε» τιμολόγια.
Ένας σημαντικός λόγος έχει να κάνει με το hedging των προμηθευτών, το οποίο είναι απαραίτητο ώστε να προσφέρουν προϊόντα με σταθερές χρεώσεις. Όπως είναι φυσικό, αν αυξάνονταν απότομα οι πελάτες τους στα «μπλε» συμβόλαια, θα έπρεπε να αυξηθούν εξίσου απότομα και οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που αυτοί χετζάρουν – κάτι που είναι αδύνατον.
Από την άλλη πλευρά, τα «μπλε» τιμολόγια κερδίζουν διαρκώς έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, με τους τελευταίους να προεξοφλούν ότι οι αυξομειώσεις των τιμών θα συνεχιστούν και επομένως η μόνη διέξοδος είναι μια σταθερή χρέωση ακόμη κι αν συνεπάγεται ένα υψηλότερο μηνιαίο πάγιο. Σύμφωνα ωστόσο με το ΥΠΕΝ, αν η στροφή αφηνόταν μόνο στην τάση της αγοράς, τότε θα χρειάζονταν μερικά χρόνια ώστε τα μπλε τιμολόγια να αποκτήσουν σημαντική καταναλωτική βάση.
Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΝ δρομολογεί στην περίπτωση των δικαιούχων ΚΟΤ να ακολουθηθεί η λύση του τιμολογίου «ΓΑΙΑ» για τους αγρότες – δηλαδή να υπαχθούν σε ένα σταθερό τιμολόγιο με ελκυστική τιμή, το οποίο πιθανότατα θα δημιουργήσει η ΔΕΗ. Αν και η απόφαση σε αυτή την περίπτωση είναι ειλημμένη, μένει ωστόσο να εξακριβωθεί με ποια ακριβώς «φόρμουλα» θα εφαρμοστεί.
Όσον αφορά πάντως τους δικαιούχους του ΚΟΤ Α, το εν λόγω σταθερό τιμολόγιο θα αποτελέσει «λύση – γέφυρα». Κι αυτό γιατί για τους συγκεκριμένους καταναλωτές, έχει μπει στις ράγες η κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών μέσω του προγράμματος «Απόλλων». H Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα βρίσκεται προ των πυλών, ώστε χάρη στην παραγωγή ΑΠΕ, για τουλάχιστον 20 χρόνια να «κλειδώσουν» στα επίπεδα των 3-3,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα οι χρεώσεις των κοινωνικά ευάλωτων.
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι το μεταβατικό «μπλε» τιμολόγιο για τους ΚΟΤ να είναι έτοιμο με την προκήρυξη του προγράμματος.