Παράνομες συνταγογραφήσεις: Τα μέλη και ο τρόπος δράσης του κυκλώματος
Διαβάζεται σε 3'Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της έρευνας των Αρχών για το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων. Εμπλέκονται τουλάχιστον έξι φαρμακεία και γιατροί.
- 24 Ιανουαρίου 2025 11:13
Μεγάλες διαστάσεις έχει η υπόθεση του νέου κυκλώματος παράνομων συνταγογραφήσεων που εξαρθρώθηκε από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, καθώς τα μέλη, εκτός από απάτη σε βάρος του Δημοσίου με μία τεράστια οικονομική ζημία που προκαλούσαν σε αυτό, δραστηριοποιούνταν και στο εμπόριο και την διακίνηση ναρκωτικών.
Κεντρικό πρόσωπο του κυκλώματος φέρεται να είναι ένας λογιστής, ο οποίος και συνελήφθη, ενώ εμπλέκονται τουλάχιστον τέσσερις γιατροί, εκ των οποίων ο ένας έχει συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου, τρεις φαρμακοποιοί, που έχουν επίσης συλληφθεί και ένας Αιγύπτιος. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν έξι συλλήψεις.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται συνολικά οκτώ φαρμακεία στην Αθήνα και την Καλλιθέα και τέσσερις παθολόγοι, ενώ οι πρώτες παράνομες συνταγογραφήσεις φαίνεται πως είχαν γίνει το 2021.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Όσον αφορά στον τρόπο δράσης του κυκλώματος, ο λογιστής έστηνε εικονικές εταιρείες, στις οποίες προσλάμβαναν διάφορους αλλοδαπούς, εξασφαλίζοντάς τους ΑΜΚΑ, μέσω των οποίων συνταγογραφούνταν τα φάρμακα.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι περισσότεροι αλλοδαποί δεν γνώριζαν ότι ο ΑΜΚΑ τους χρησιμοποιείτο για αυτόν τον σκοπό, αλλά δέχονταν την πρόσληψη, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξασφάλιζαν διαμονή και ασφάλιση στην Ελλάδα, καθώς και διάφορα επιδόματα.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία αλλοδαπού, ο οποίος εντελώς τυχαία διαπίστωσε ότι στον ΑΜΚΑ του είχαν συνταγογραφηθεί φάρμακα, τη στιγμή που ο ίδιος δεν είχε πάει σε γιατρό και το ανέφερε στην αστυνομία, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η έρευνα, που κατέληξε στην εξάρθρωση του κυκλώματος.
Τα φάρμακα που συνταγογραφούνταν, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν κυρίως ψυχοτρόπα ή άλλης κατηγορίας, που δεν μπορούν να αγοραστούν από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή και στη συνέχεια κατέληγαν στον Αιγύπτιο, ο οποίος με την σειρά του τα μεταπωλούσε σε στέκια τοξικοεξαρτημένων. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2024, το συγκεκριμένο άτομο είχε συλληφθεί για ναρκωτικά, καθώς στην κατοχή του είχαν βρεθεί 10.000 τέτοια χάπια, υπόθεση που τώρα οι Αρχές θεωρούν ότι συσχετίζεται με την δραστηριότητα του συγκεκριμένου κυκλώματος, που βέβαια τότε δεν ήταν γνωστή.
Μέχρι στιγμής, από την έρευνα για το κύκλωμα προκύπτει ότι έχουν γραφτεί πάνω από 1.000 συνταγές, ενώ έχει εντοπιστεί μία εικονική εταιρεία που είχε συσταθεί από τον λογιστή στο όνομα αλλοδαπής.
Η έρευνα της ΔΑΟΕ συνεχίζεται ενώ αναμένονται και επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΛ.ΑΣ.