Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 27/1 – 31/1

Διαβάζεται σε 11'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 27/1 – 31/1

Μια ανασκόπηση από το Vouliwatch όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούσαν ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως είναι η παιδεία, η υγεία και οι υποδομές.

Στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα βρέθηκε το ζήτημα του δυστυχήματος στα Τέμπη, λόγω των νέων στοιχείων που ήρθαν στην επικαιρότητα και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός και εκτός της χώρας. Επίσης, θέματα διαφάνειας και ακρίβειας απασχόλησαν τα ερωτήματα που τέθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε.

Αυτή την εβδομάδα τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που άσκησαν τα κόμματα στο σύνολό τους ήταν 209 με πρώτο να έρχεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 50, ακολουθούμενο από τη Νέα Δημοκρατία με 39, τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 37, το ΚΚΕ με 24 και τους Ανεξάρτητους με 22.

Στη συνέχεια, συναντάμε τη Νέα Αριστερά με 14, την Ελληνική Λύση με 11, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ‘Νίκη’ με 6, την Πλεύση Ελευθερίας με 4 και τέλος τους Σπαρτιάτες με 2 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 111 Ερωτήσεις, 59 Αναφορές, 33 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 4 Α.Κ.Ε. και 2 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 27.01.2025

Πλεύση Ελευθερίας: ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ: Το λαθρεμπόριο καυσίμων και επικίνδυνων υλών στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και η ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

Η βουλεύτρια και Πρόεδρος του κόμματος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με το έγκλημα των Τεμπών και το φορτίο που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Το ζήτημα επανήλθε επιτακτικά στο προσκήνιο λόγω του ηχητικού που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και ακουγόταν μία κοπέλα να φωνάζει «Δεν έχω οξυγόνο», αλλά και του πορίσματος που ανέφερε ότι 30 από τα θύματα δεν πέθαναν από τη σύγκρουση, αλλά κάηκαν κατόπιν αυτής. Τα προαναφερθέντα οδήγησαν σε συγκεντρώσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό με αίτημα την απόδοση της δικαιοσύνης, τον τερματισμό της συγκάλυψης και τη λογοδοσία του κ. Τασούλα για την απόκρυψη πληροφοριών.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο πρωθυπουργός λίγο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, είχε διαβεβαιώσει ότι γνώριζε ακριβώς το φορτίο που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και έκανε λόγο για θεωρίες συνωμοσίας. Καθώς, ερευνάται η απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος, λόγω εκσκαφής και επιχωμάτωσης του τόπου του εγκλήματος χωρίς περισυλλογή κρίσιμων στοιχείων από τις αρμόδιες αρχές και κατόπιν των πρόσφατων παρεμβάσεων στην ιατροδικαστική λειτουργία, με προφανή στόχο τον έλεγχο των ιατροδικαστικών ευρημάτων, ο Πρωθυπουργός ερωτάται, εάν υπάρχει κύκλωμα λαθρεμπορίου στον σιδηρόδρομο και στις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για την εξάλειψή του και τον αριθμό των περιπτώσεων που έχει επιληφθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη για τα θέματα λαθρεμπορίου στον σιδηρόδρομο. Τέλος, ερωτάται για την άρνηση της Κυβέρνησης να χρησιμοποιηθεί η λέξη «Έγκλημα» για τα Τέμπη.

Νέα Αριστερά: Θα επιτρέψει η κυβέρνηση της ΝΔ τις εξορύξεις χρυσού στη Θράκη, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή;

Πέντε από τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν οργανωμένες και μεθοδευμένες προσπάθειες εξόρυξης χρυσού στην περιοχή της Θράκης. Πρόκειται για κάτι που προκαλεί την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και το οποίο επισημαίνεται και σε πρόσφατη ανακοίνωση της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου ενάντια στην εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού, η οποία τονίζει ότι δεν συμβαδίζει η ανάπτυξη με τα χρυσωρυχεία και καλεί τους κατοίκους της Θράκης σε επαγρύπνηση και αγώνες.

Καθώς, η εξόρυξη χρυσού θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και επειδή νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από τη σημερινή Κυβέρνηση δίνουν τη δυνατότητα εξόρυξης, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται εάν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να προχωρήσουν σε αυτές τις εξορύξεις.

Τρίτη 28.01.2025

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Η μικρή συνεισφορά των φορολογικών μέτρων στην προσέλκυση και επιστροφή της γενιάς του Brain Drain

Δώδεκα από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με το brain drain και τα μέτρα που λήφθηκαν για την αναχαίτισή του, τα οποία κρίνονται ανεπαρκή. Ειδικότερα, ο όρος brain drain αναδείχθηκε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των μνημονίων, όταν η ανεργία και η μείωση εισοδημάτων οδήγησαν σε μαζική οικονομική μετανάστευση και πρόκειται για επιζήμιο φαινόμενο, καθώς στερεί από τη χώρα ανθρώπινο κεφάλαιο και μειώνει τις παραγωγικές της δυνατότητες.

Σύμφωνα με στοιχεία, έως το 2016 είχαν μεταναστεύσει 680.000 άτομα, ενώ την περίοδο 2010-2018 ο αριθμός έφτασε τις 796.191, με το 60% να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών. Από το 2019 έως το 2022, ο αριθμός των μεταναστών ανήλθε σε 283.801, με μείωση του ετήσιου ποσοστού μετανάστευσης από 1,71% σε 1,51%, ενώ προ κρίσης (2008-2009) το ποσοστό ήταν 0,68%. Τον Μάρτιο του 2024, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι πάνω από 350.000 Έλληνες του brain drain έχουν επιστρέψει στη χώρα από το 2010-2021. Τα φορολογικά μέτρα που ελήφθησαν από την Κυβέρνηση δεν στάθηκαν ικανά για την επιστροφή των ανθρώπων. Κατόπιν των προαναφερθέντων, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για την εκτίμησή του ως προς τα φορολογικά μέτρα που πάρθηκαν και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την επιστροφή της γενιάς του brain drain.

Νέα Αριστερά: Προκλητικές οι νέες αυξήσεις στα τέλη χρήσης του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για τους καταναλωτές.

Έξι από τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ από την Κυβέρνηση και τις αρνητικές συνέπειες που αυτή έχει στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Ειδικότερα, η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε αυστραλέζικο fund χωρίς εμπειρία στον τομέα του ηλεκτρισμού εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα του επενδυτή, που απολαμβάνει εγγυημένα έσοδα σε μονοπωλιακό περιβάλλον. Το Μεσοσταθμικό Κόστος Κεφαλαίου (WACC) για τον ΔΕΔΔΗΕ ήταν 7,66%, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, αλλά η εταιρεία ζητά περαιτέρω αύξηση στο 8,2% για την περίοδο 2025-2028 και αύξηση των τελών χρήσης δικτύου κατά 23%.

Παράλληλα, επιδιώκει αύξηση του αποδεκτού επιπέδου απωλειών δικτύου, ενώ αποποιείται την ευθύνη για αυτές, παρότι βάσει νομοθεσίας είναι αρμοδιότητά του. Η εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει αυξήσεις που θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος. Τον Ιούλιο του 2023, το Μεσοσταθμικό Κόστος Κεφαλαίου (WACC) του ΔΕΔΔΗΕ αυξήθηκε αναδρομικά από 6,7% σε 7,66%, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές κατά 32 εκατ. ευρώ. Προηγουμένως, τον Μάιο, υπήρξε αύξηση στις χρεώσεις σύνδεσης, φτάνοντας έως και 752,7%, με το ΔΕΔΔΗΕ να επικαλείται ανάγκες κάλυψης δαπανών και επενδύσεων. Με βάση τα ανωτέρω, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, για το πώς σχολιάζει τα επιχειρήματα του Διαχειριστή και ποιο ήταν το όφελος για τους καταναλωτές από τη μηνιαία καταμέτρηση.

Τετάρτη 29.01.2025

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Υποβάθμιση από την ΕΡΤ της μεγαλειώδους διαδήλωσης για τα Τέμπη.

Δεκαοκτώ από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θέτουν ερώτηση προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλο Μαρινάκη, για το ζήτημα της υποβάθμισης της διαδήλωσης για τα Τέμπη από την ΕΡΤ, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν από εκπροσώπους εργαζόμενων στο ΔΣ της ΕΡΤ, στο δελτίο των 12 και ενώ ήταν ήδη σε εξέλιξη η διαδήλωση, η είδηση παρουσιάστηκε στο 37ο λεπτό του δελτίου συνοπτικά και χωρίς πλάνα από το Σύνταγμα. Και στα επόμενα δελτία υπήρξε μια ανάλογη αντιμετώπιση, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν πως η ηγεσία της ΕΡΤ διέθεσε μόλις ένα τηλεοπτικό συνεργείο και έναν ρεπόρτερ. Καθώς, η ΕΡΤ ανήκει στον ελληνικό λαό και θα πρέπει να ακολουθεί πλουραλιστική και ανεξάρτητη ενημέρωση, ερωτάται ο Υφυπουργός εάν το προαναφερθέν είναι σύμφωνο προς τις συνταγματικές και νομοθετικές προβλέψεις για δημοσιογραφική δεοντολογία, αμεροληψία και πολυφωνία και σε περίπτωση που δεν είναι με ποιόν τρόπο θα αποτραπούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.

Ανεξάρτητοι: Διορισμός του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Έξι ανεξάρτητοι βουλευτές καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, αναφορικά με το διορισμό του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, καθώς δεν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία και υπήρξε νομοθετική τροποποίηση με βάση την οποία άλλαξαν οι προϋποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) ιδρύθηκε το 2019 και ο πρώτος διοικητής, Άγγελος Μπίνης, υπηρέτησε έως τον Ιούλιο του 2022, οπότε και παραιτήθηκε με την ΕΑΔ να διοικείται έκτοτε από την αναπληρώτρια διοικήτρια χωρίς να έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για νέο διοικητή. Με βάση τον προγενέστερο νόμο και τα τυπικά προσόντα που προέβλεπε, η νυν αναπληρώτρια διοικήτρια δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, καθώς κατέχει πτυχίο ψυχολογίας.

Ωστόσο, με την τροποποίηση του νόμου αφαιρέθηκαν οι αυστηρές προϋποθέσεις και εν συνεχεία προκηρύχθηκε ανοικτός διαγωνισμός με νέα κριτήρια, γεγονός που φαίνεται να ευνοεί την παραμονή της νυν αναπληρώτριας, λόγω και της πολυετούς θητείας της. Ο Υπουργός ερωτάται το λόγο που δεν προχώρησε το Μάρτιο του 2022 στην προκήρυξη του διαγωνισμού και εάν είναι στις προθέσεις του να αποσύρει την ΥΑ με βάση την οποία εκτίθεται η ΕΑΔ, καθώς έχει στοιχεία φωτογραφικής προκήρυξης.

Πέμπτη 30.01.2025

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Ο ανενεργός Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και η τροποποίηση των Βάσεων Ετοιμότητας/ Επιφυλακής.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ιωάννης Τσίμαρης, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Κικίλια, για τη δημιουργία του «Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης» και εν συνεχεία την μετατροπή του σε «Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών ‘Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος’» (ΕΜΕΔΑ), προσθέτοντας αεροδιακομιδές βαρέως ασθενών και τραυματιών.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι παρά τη δημιουργία έξι βάσεων ετοιμότητας (Ελευσίνα, Καβάλα, Νέα Αγχίαλο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Ανδραβίδα), δύο χρόνια μετά, δεν έχει εκδοθεί ΚΥΑ για την ενεργοποίηση του Μηχανισμού και σε αυτό έρχεται να προστεθεί η αιφνιδιαστική απόφαση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος αλλάζει τις έδρες των βάσεων σε Αγχίαλο, Άκτιο, Ηράκλειο, Ανδραβίδα, Νάξο και Σάμο. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται το λόγο που δεν έχουν εκδοθεί οι αρμόδιες ΚΥΑ, πότε θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και το λόγο που μεταβλήθηκε ο συνολικός σχεδιασμός των έξι (6) βάσεων Ετοιμότητας/Επιφυλακής.

Νέα Αριστερά: Διγλωσσία από μέρους της κυβέρνησης σχετικά με τη συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με την πρέσβειρα της Γαλλίας στις 29.1.2025.

Η βουλεύτρια του κόμματος της Νέας Αριστεράς, Αθανασία Αναγνωστοπούλου, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Δένδια, σχετικά με αναφορές για πιθανή πώληση 300 πυραύλων Meteor από τη Γαλλία στην Τουρκία, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Παρίσι. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με την Πρέσβειρα της Γαλλίας, Λοράνς Αουέρ, και ζήτησε ενημέρωση, εκφράζοντας την αντίθεση της Ελλάδας σε μια τέτοια συμφωνία, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στα social media.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για την πώληση, υποστηρίζοντας ότι ο Υπουργός Άμυνας ίσως ενήργησε προληπτικά. Ωστόσο, στην ανάρτησή του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών. Με βάση τα προαναφερθέντα, ο Υπουργός ερωτάται, το περιεχόμενο της συζήτησης με την Γαλλίδα πρέσβειρα, εάν είχαν ενημερωθεί σχετικά ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών για τη συνάντηση και το λόγο που ο Πρωθυπουργός δήλωσε άγνοια επί του θέματος.

Παρασκευή 31.01.2025

ΚΚΕ: Για τη διασφάλιση της διδασκαλίας όλων των μαθημάτων στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Δήμων Βόλβης και Λαγκαδά στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Δύο από τους βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, για το γεγονός ότι παρά του ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο τετράμηνο των σχολικών μαθημάτων, παραμένουν δεκάδες τα κενά και οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στους Δήμους Βόλμης και Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης.

Τα κενά αυτά αφορούν σε δέκα σχολεία 5 κωμοπόλεων των παραπάνω Δήμων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αφορούν και πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αναφέρει αναβάθμιση της εκπαίδευσης, σε περιφερειακά σχολεία της υπαίθρου της Θεσσαλονίκης, καταπατώνται μορφωτικά δικαιώματα μαθητών. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για τα μέτρα που θα λάβει, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά που αναφέρονται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα