Σαντορίνη: Ελάχιστες προς το παρόν οι επιπτώσεις για την τουριστική σεζόν του 2025

Διαβάζεται σε 6'
Σαντορίνη
Σαντορίνη Istock

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη προκαλεί πρόσκαιρη ανησυχία για την τουριστική σεζόν του 2025.

«Το ελληνικό νησί του Instagram χτυπήθηκε από 200 σεισμούς», είναι ο τίτλος κύριου άρθρου του αμερικανικού CNN, που βρέθηκε στην πρώτη σελίδα της διαδικτυακής έκδοσης του, χτες Κυριακή. Ακολούθησαν πολλά άρθρα σε διεθνή μεγάλα μέσα, κυρίως της Μεγάλης Βρετανίας, σχετικά με την έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.

Η «Ferrari» του ελληνικού τουρισμού, η Σαντορίνη, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, έχει βρεθεί στο επίκεντρο των διεθνών ειδήσεων τις τελευταίες ημέρες. Οι σεισμοί, αν και μικρής και μεσαίας έντασης, είναι εκατοντάδες και έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους και τους επισκέπτες, ενώ τα νέα για τους σεισμούς έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και τις συνέπειες για την τουριστική σεζόν του 2025.

Η εξάρτηση της οικονομίας της Σαντορίνης από τον τουρισμό είναι απόλυτη. Οι απευθείας αεροπορικές αφίξεις πέρυσι ξεπέρασαν τις 750.000. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά λίγο πριν αλλά κυρίως μετά την πανδημία, το νησί δοκιμάστηκε τα καλοκαίρια, κυρίως λόγω των χιλιάδων τουριστών που καταφτάνουν καθημερινά με κρουαζιέρες και ημερόπλοια. Οι δημόσιες υποδομές του δεν μπορούν να αντέξουν αυτό τον τεράστιο όγκο επισκεπτών, η δόμηση δεν έχει έλεγχο, τα ξενοδοχεία και άλλου είδους τουριστικές επιχειρήσεις ξεφυτρώνουν παντού. Η μικρή μείωση στις αεροπορικές αφίξεις τις δύο πρόσφατες σεζόν, έφερε γκρίνια και πολλοί υποστηρίζουν, ότι η Σαντορίνη χάνει την ελκυστικότητα της, τουλάχιστον από την άποψη των τουριστών υψηλών εισοδημάτων.

ISTOCK

Αύξηση σεισμικών δονήσεων και προληπτικά μέτρα

Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, προκάλεσε έντονες ανησυχίες, όμως οι επιστήμονες και οι γεωλόγοι που παρακολουθούν την περιοχή, συστήνουν ψυχραιμία και επαγρύπνηση. Οι συστάσεις των επιστημόνων, έφεραν άμεσα αποφάσεις από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όπου σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, έχουν λάβει  προληπτικά μέτρα για να διασφαλισθεί η ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.

Καταγράφηκαν πάνω από 200 σεισμικές δονήσεις στο νησί μέσα σε 48 ώρες, χωρίς αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς. Ως προληπτικά μέτρα, όχι μόνο στη Σαντορίνη αλλά και στην Αμοργό, την Ανάφη και την Ίο, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολείων σήμερα (3 Φεβρουαρίου), η ακύρωση εκδηλώσεων, η αποφυγή πρόσβασης σε λιμάνια με κίνδυνο κατολισθήσεων και η εκκένωση υδάτων από πισίνες. Επίσης, συστήνεται στους πολίτες να αποφεύγουν παλιά κτίρια, επικίνδυνες διαδρομές και τις ακτές σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Οι ειδικοί παρακολουθούν την κατάσταση, χωρίς ενδείξεις σύνδεσης με το ηφαίστειο.

Αυτά ακριβώς τα προληπτικά μέτρα έφεραν την αρνητική δημοσιότητα από το εξωτερικό. Ήταν αναμενόμενο, όμως αναγκαίο.

Διεθνής αντίκτυπος και ταξιδιωτικές οδηγίες

Η σεισμική δραστηριότητα της Σαντορίνης έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, με διεθνή μέσα ενημέρωσης να καλύπτουν τις εξελίξεις. Η Βρετανία, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, έχει εκδώσει από την 1η Φεβρουαρίου (έχει ανανεωθεί δύο φορές) ταξιδιωτική σύσταση – οδηγία για τους πολίτες της, καλώντας τους να παραμείνουν προσεκτικοί και να ενημερώνονται για την κατάσταση στα νησιά της Σαντορίνης, της Αμοργού, της Ίου και της Ανάφης. Η οδηγία ουσιαστικά αναφέρει αναλυτικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις ελληνικές αρχές και παραπέμπει τους Βρετανούς να προσέχουν, ότι θα πρόσεχαν σε περίπτωση σεισμού όπου και αν βρίσκονταν. Βέβαια θα πρέπει να τονισθεί ότι οι βρετανοί είναι η κύρια αγορά τουρισμού για τη Σαντορίνη, με πάνω από 250.000 απευθείας αφίξεις στο νησί κάθε χρόνο. Ακολουθούν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι.

Επιπτώσεις στον τουρισμό και προοπτικές για το 2025

Σαντορίνη. Εικόνα αρχείου Istock

Το νησί της Σαντορίνης είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο για την απαράμιλλη φυσική του ομορφιά, τη μοναδική αρχιτεκτονική και το ηφαίστειό του, το οποίο είναι ένα από τα πιο δραστήρια στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτά τα χαρακτηριστικά του νησιού συνεχίζουν να προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, καθιστώντας το βασικό πυλώνα του ελληνικού τουρισμού.

Αυτή την ώρα δεν υπάρχουν σημάδια ανησυχίας σχετικά με τις κρατήσεις από τουρίστες, ενώ λίγες είναι οι ακυρώσεις να καταγράφονται από διεθνείς ταξιδιώτες και μάλλον δεν σχετίζονται με τους σεισμούς. Είμαστε σε μια περίοδο τους έτους που αρκετοί έχουν κάνει από νωρίς κρατήσεις με ευέλικτους όρους ακυρώσεων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι επιπτώσεις στον τουρισμό από σεισμικές δραστηριότητες είναι συνήθως βραχυπρόθεσμες. Ιστορικά, οι περιοχές που πλήττονται από σεισμούς συχνά παρατηρούν ταχεία ανάκαμψη στην τουριστική ζήτηση, καθώς οι τουρίστες επανέρχονται όταν οι συνθήκες επιστρέφουν στην κανονικότητα.

Η εμπιστοσύνη στις υποδομές, οι οποίες παραμένουν σε άριστη κατάσταση και η καθημερινότητα του νησιού παραμένει ομαλή, βοηθούν στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος. Παράλληλα, η συνεχής ενημέρωση και η διαβεβαίωση από τους τοπικούς φορείς ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους επισκέπτες, αναμένεται να συνδράμει στην αποκατάσταση του ενδιαφέροντος.

Ξένα Μέσα Ενημέρωσης: Οι τίτλοι τρομάζουν τους τουρίστες

Η είδηση των σεισμικών δονήσεων στη Σαντορίνη έχει καλυφθεί εκτενώς από ξένα μέσα ενημέρωσης, με τίτλους που αντικατοπτρίζουν την ανησυχία αλλά και την προσεκτική παρακολούθηση της κατάστασης.

«Η Ελλάδα εκδίδει προειδοποίηση για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη» (Reuters)

«Προειδοποίηση για σεισμό στη Σαντορίνη: Κλείνουν τα σχολεία καθώς το νησί των διακοπών ταρακουνιέται από σειρά μικρών σεισμών» (The Sun)

«Προειδοποίηση καθώς το κορυφαίο τουριστικό νησί της Ελλάδας, η Σαντορίνη, εκδίδει προειδοποίηση για σεισμική δραστηριότητα» (The Independent)

«Η Σαντορίνη της Ελλάδας λαμβάνει προφυλάξεις εν μέσω αυξανόμενης σεισμικής δραστηριότητας» (Türkiye Today)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα