ΑΑΔΕ: Στο “μικροσκόπιο” οι “έχοντες” και επιχειρήσεις με μεγάλο τζίρο

Διαβάζεται σε 4'
ΑΑΔΕ: Στο “μικροσκόπιο” οι “έχοντες” και επιχειρήσεις με μεγάλο τζίρο
Φωτογραφία αρχείου iStock

Aπό τη νέα υπηρεσία θα γίνονται έλεγχοι επί υποθέσεων που αφορούν σε αντιμετώπιση και διαχείριση υποθέσεων υψηλού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά οι οποίες άπτονται ειδικών φορολογικών θεμάτων και προϋποθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και ελεγκτικές δεξιότητες καθώς απαιτούν την εφαρμογή σύνθετων ελεγκτικών μεθόδων.

Στο “μάτι” του νέου ελεγκτικού βραχίονα” της ΑΑΔΕ, του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων, μπαίνουν οι “έχοντες” και οι μεγάλες επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν φαινόμενα φοροδιαφυγής, αλλά και να εντοπιστούν πιθανές εστίες παραβατικότητας, μια και κεντρικός στόχος του νέου επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου της φορολογικής διοίκησης είναι η περαιτέρω απομείωση του όλου φαινομένου και η αύξηση των εσόδων.

Έτσι, από τις 17 Φεβρουαρίου ενεργοποιείται η νέα ελεγκτική υπηρεσία, που έχει προκύπτει από την ενοποίηση του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου τα οποία καταργούνται.

Το Κέντρο αναμένεται να αξιοποιήσει νέες “έξυπνες” πρακτικές, δηλαδή θα διενεργεί συνδυαστικούς ελέγχους, θα αξιοποιεί, με διασταυρώσεις, δεδομένα, ενώ με χρήση τεχνολογικών μέσων θα προχωρά σε αναλύσεις εσόδων – δαπανών για οντότητες – εταιρικά σχήματα και μετόχους – εταίρους – διαχειριστές.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου θα βάλει στο “μικροσκόπιο” φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ που διαθέτουν και μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως και ανώνυμες εισηγμένες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ όπως και οι επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα οι έλεγχοι αναμένεται να επεκταθούν σε κατοίκους με έδρα το εξωτερικό, που έχουν ανάλογο “προφίλ”, για να διαπιστωθεί ο βαθμός συμμόρφωσής τους και ο εντοπισμός πιθανών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί, όπως υποχρεούνται σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Οι νέοι “ράμπο”

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη της νέας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ θα περάσουν από “κόσκινο”. Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι, οι οποίοι αναμένεται να στελεχώνουν το Κ.Ε.ΜΕ.Φ., θα περάσουν από μια “ελεγκτική αξονική τομογραφία”, η οποία περιλαμβάνει ελέγχους ποινικού μητρώου, πειθαρχικών παραπτωμάτων, οικονομικών στοιχείων, ώστε να αποτραπεί πιθανή “ηθική” αστοχία.

Τι θα ελέγχει το ΚΕΜΕΦ;

Σημειώνεται ότι στις βασικές αρμοδιότητες του κέντρου της ΑΑΔΕ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εξής:

  • Οι έλεγχοι για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των Δηλούντων Ελληνικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων με τους κανόνες δέουσας επιμέλειας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών
  • Οι φορολογικοί έλεγχοι για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων και για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.
  • Οι έλεγχοι δέουσας επιμέλειας για την τήρηση του συνόλου των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διατάξεις του νόμου 4557/2018, για την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από τα υπόχρεα πρόσωπα.
  • Η λήψη διασφαλιστικών μέτρων για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής (δεσμεύσεις καταθέσεων, ακινήτων, περιεχομένων θυρίδων κ.λπ.)
  • Η διενέργεια φορολογικού ελέγχου επί υποθέσεων που αφορούν, τόσο σε κατοχή ακίνητης περιουσίας, όσο και σε μεταβίβαση κινητής και ακίνητης περιουσίας (κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων).
  • Η διενέργεια φορολογικού ελέγχου επί υποθέσεων που αφορούν σε αντιμετώπιση και διαχείριση υποθέσεων υψηλού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά οι οποίες άπτονται ειδικών φορολογικών θεμάτων και προϋποθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και ελεγκτικές δεξιότητες καθώς απαιτούν την εφαρμογή σύνθετων ελεγκτικών μεθόδων.
  • Η επιδίωξη της πλήρους επίτευξης της είσπραξης των οφειλών, σύμφωνα με τους δείκτες μέτρησης που έχουν τεθεί από την αρμόδια διεύθυνση της ΑΑΔΕ
  • Η διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου με την τήρηση όλων των διαδικασιών και με τη λήψη όλων των μέτρων, που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ή σε άλλες ειδικές διατάξεις, για την είσπραξη των φόρων και την διακοπή της παραγραφής.
  • Η υποβολή αίτησης άσκησης ποινικής δίωξης καθώς και η σύνταξη και η υποβολή αναφορών στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, για το έγκλημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.
  • Η λήψη όλων των μέτρων για τη διασφάλιση των οφειλών προς το Δημόσιο μετά την απόκτηση εκτελεστού τίτλου και για την αναγκαστική εκτέλεση αυτών.
  • Η αποτελεσματική υλοποίηση των ειδικών προγραμμάτων είσπραξης των δημοσίων εσόδων, όπως καθορίζονται από τη Δ.Ι.Ε.Σ.Ε.Ε..
  • Η παρακολούθηση της είσπραξης των οφειλών, του υπολοίπου και της ροής των ληξιπρόθεσμων και η ανάληψη δράσεων για την πλήρη επίτευξη των στόχων, σύμφωνα με τα επιχειρησιακά προγράμματα.
  • Η επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών διενεργείται, κατά προτεραιότητα, στις επιλεγμένες υποθέσεις που έχουν προτεραιοποιηθεί,
  • Η νομική υποστήριξη του Κ.Ε.ΜΕ.Φ., για αντικρούσεις προσφυγών και ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή ειδικών εισφορών, καθώς και οι αντικρούσεις επί ανακοπών ή λοιπών ενδίκων βοηθημάτων, καθώς και επί ενδίκων μέσων, που ασκούνται από φορολογουμένους ή οφειλέτες του Δημοσίου, με ταυτόχρονη ενημέρωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα