Μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες – Νέος ισχυρός στα 4,9 Ρίχτερ

Διαβάζεται σε 4'
Σαντορίνη
Σαντορίνη iStock

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων. Πληθώρα σεισμών με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 4,9 Ρίχτερ

Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων με τις δονήσεις το πρωί της Δευτέρας να φτάνουν τα 4,9 Ρίχτερ. Ο πιο πρόσφατος μάλιστα, είναι και ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα, με το μεγαλύτερο μέγεθος μέχρι πρότινος να είναι το 4,7.

Ενδεικτικό της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας είναι το γεγονός ότι μέσα σε δύο 24ωρα στην περιοχή σημειώθηκαν περισσότεροι από 200 σεισμούς.

Μέσα στη νύχτα, μάλιστα, οι σεισμικές δονήσεις ξεπέρασαν τις 60. Οι σεισμολόγοι, ωστόσο, παραμένουν συγκρατημένοι, όσο παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Έχουμε αβεβαιότητες και δυσκολίες, οι οποίες είναι συνυφασμένες με τη φύση των φαινόμενων αυτών, τα οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκα και τα αποτελέσματα τα οποία βγάζουμε πρέπει να είναι ο οδηγός για τα επιχειρησιακά μέτρα που θα λαμβάνονται. Κατά συνέπεια, ουδείς δεν μπορεί να πει περισσότερα”, ανέφερε το πρωί της Δευτέρας στο Μέγκα o ολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. 

Συνολικά οι σεισμοί στην περιοχή την τελευταία εβδομάδα υπολογίζονται σε περισσότερους από 500, με τους ισχυρότερους από αυτούς να υπολογίζονται στα 4,7 Ρίχτερ.

Τα καλά νέα της ημέρας, όπως τα έδωσε ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας στο ΑΠΕ είναι πως «απομακρύνεται βορειοανατολικά από την Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας κι αυτό είναι θετικό για το νησί και τις επιπτώσεις στα κτήρια του», πριν προσθέσει ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε και τη νύχτα, με μεγαλύτερο μέγεθος τα 4 Ρίχτερ.

Και ο κύριος Παπαδόπουλος, από την πλευρά του ανέφερε πως «οι σεισμοί έχουν απομακρυνθεί κατά κύριο λόγο από τη Σαντορίνη και έχουν πλησιάσει κάπως την Αμοργό, ωστόσο οι αποστάσεις των επίκεντρων των περισσότερων σεισμών που δεν ήταν μεγάλοι, είναι από 10, 20 έως 40 χιλιόμετρα μακριά από αυτά τα δυο νησιά. Άρα δεν υπάρχει μεγάλη καταπόνηση των κατασκευών, σε κανένα από τα νησιά».

Κλειστά σήμερα τα σχολεία στις Κυκλάδες

Εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο, Ανάφη, Νάξο και τις λοιπές μικρές Κυκλάδες παρέμειναν κλειστά, μετά την πρόταση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην Σαντορίνη βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, που διαμένει σε σκηνές στο νησί, μία κίνηση την οποία ο δήμαρχος του νησιού χαρακτήρισε “περιττή”. Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου να ενημερωθεί ο ίδιος για την κατάσταση στην περιοχή, ενώ σε δηλώσεις του με την λήξη της, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι προληπτικά και πως ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση.

Το δεύτερο καλό της ημέρας είναι πως η συγκεκριμένη σεισμική ακολουθία, έχει χαρακτηριστικά τεκτονικών σεισμών. Όχι ηφαιστειακών.

«Έχουν σχέση με τα ενεργά ρήγματα της περιοχής. Για να το πω πιο απλά, θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας όπου δεν υπάρχει ηφαίστειο. Δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά ηφαιστειακών σεισμών -είναι άλλα».

Το άσχημο νέο είναι ότι «η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ξεκάθαρα από χθες έχει αποκτήσει χαρακτήρα προσεισμών. Αυτό το βλέπουμε με την σταδιακή αύξηση των μεγεθών από το μεσημέρι του Σαββάτου».

Αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός;

«Όλα τα ενδεχόμενα -και προς τα πάνω και προς τα κάτω- είναι πλέον ανοιχτά, καθώς η σεισμική ακολουθία έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προσεισμών.

Υπάρχει αύξηση του πλήθους των σεισμών, του μεγέθους τους και σταδιακή μετατόπιση των επικέντρων, που σημαίνει ότι διευρύνεται το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί. Για αυτό λαμβάνονται και τα μέτρα.

Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα την αύξηση του μεγέθους, καθώς υπάρχει η δυσκολία ότι η σεισμική ακολουθεί είναι σε εξέλιξη. Δεν είναι το ίδιο με αυτό που βλέπαμε έως την Κυριακή το απόγευμα. Είναι πολλοί οι σεισμοί, διαφορετικά τα μεγέθη, υπάρχει επέκταση των επικέντρων και θα πρέπει συνεχώς να επικαιροποιούμε την αξιολόγηση που κάνουμε», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα