Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Διαβάζεται σε 4'Ας ανακαλύψουμε μαζί ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου στην καρδιά της πόλης.
- 04 Φεβρουαρίου 2025 06:45
Αρχές Φεβρουαρίου και η Αθήνα συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.
Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.
Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.
”Η Περιπέτεια της Τέχνης – Το Ταξίδι του Κώστα Σπυρόπουλου” – Δωρεάν εκδήλωση
Το Σπίτι της Κύπρου με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 19:00 (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα) παρουσιάζει το βιβλίο “Η Περιπέτεια της Τέχνης” και εγκαινιάζει ταυτόχρονα την εικαστική έκθεση “Το Ταξίδι” του Κώστα Σπυρόπουλου.
Για το βιβλίο, “Η Περιπέτεια της Τέχνης” του Κώστα Σπυρόπουλουθα μιλήσουν, η Πρόεδρος Δ.Σ. και Γ.Δ. του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Ξένια Καλδάρα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, η Επίτιμη Γ.Δ. Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπ. Πολιτισμού, Πολυξένη Αδάμ Βελένη και η Ιστορικός Τέχνης, Αννίτα Πατσουράκη.
Όπως σημειώνει ο Κώστας Σπυρόπουλος: «Το ταξίδι έχει μια μοναδικότητα. Μια μοναδικότητα που δίνει σε κάθε πράγμα γοητεία και φέρνει σε κοινή θέα τα θαύματα που βρίσκονται στις κρύπτες του κόσμου, στις έλικες του εγκεφάλου, στους κόλπους της φύσης, στα μυστικά κελάρια του Θεού.
Στο ταξίδι νιώθουμε ότι υπακούμε στην ακατανίκητη δύναμη που μας κάνει να ξεφεύγουμε από τον εαυτό μας και να μεταμορφωνόμαστε σε κάτι άλλο πλασμένο από έρωτα και όνειρα όπως συμβαίνει όταν δημιουργούμε ένα νέο έργο τέχνης. Γιατί κατά την δημιουργία ο καλλιτέχνης βρίσκεται έξω από τον εαυτό του και μέσα στο έργο και τα οράματά του. Το ταξίδι είναι ένα σύνολο οραμάτων ένα σύνολο ανεξήγητων ακόμη παραστάσεων. Το ταξίδι είναι ότι είναι η δημιουργία για τον καλλιτέχνη.»
Έκθεση Ικεμπάνα – Δωρεάν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Από τις 4 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2025, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση αφιερωμένη στην παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη της Ικεμπάνα. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Ιαπωνίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, και θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Ιδρύματος.
Η Ικεμπάνα είναι μια ιαπωνική τέχνη σύνθεσης λουλουδιών που χρονολογείται από τα τέλη του 15ου αιώνα, μια περίοδο μεγάλης άνθησης του ιαπωνικού πολιτισμού.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν συνθέσεις ανθοδετικής που ακολουθούν τη σχολή Οχάρα, αποτυπώνοντας ενδιαφέροντες συμβολισμούς. Οι συνθέσεις αυτές καλούν τους ανθρώπους να αναπτύξουν σχέσεις φιλίας μέσα από τα λουλούδια. Τα κλαδιά συμβολίζουν το έδαφος, τον ουρανό και τον άνθρωπο, ενώ τα λουλούδια το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Η Σχολή Οχάρα, μία από τις σχολές της τέχνης Ικεμπάνα, τονίζει τη σημασία της παρατήρησης της φύσης. Ο όρος Ικεμπάνα προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις “ikeru”, που σημαίνει “αυτός που ζει” και “hana” που σημαίνει “λουλούδι”.
“Ενοχλήστε με παρακαλώ” στο Πολιτιστικό Κέντρο “ΜΕΛΙΝΑ” του Δήμου Αθηναίων
Ο Σύλλογος Εικαστικών Μεσογαίας συνεχίζει και φέτος την οργάνωση της καθιερωμένης ετήσιας έκθεσης, η οποία μεταφέρεται αυτές τις μέρες και στην Αθήνα, ενεργοποιώντας τη δράση πολλών καλλιτεχνών και συσπειρώνοντας τους εικαστικούς δημιουργούς των Μεσογείων (site: eime.gr ). Η έκθεση με τίτλο “Ενοχλήστε με παρακαλώ” εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο “ΜΕΛΙΝΑ” του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66, Θησείο) την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου (12 – 4 μμ.) και θα διαρκέσει έως τις 10/2.
Στο πλαίσιο της ετήσιας συλλογικής έκθεσης του Συλλόγου, οι καλλιτέχνες ερμηνεύουν με ιδιαίτερα εκφραστικά μέσα την ιδέα: Ενοχλήστε με, παρακαλώ! Μια Πρόσκληση να Αγκαλιάσουμε τη Δυσαρέσκεια και τη Σύνδεση. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το θέμα αυτό δεν είναι παρά μια σκόπιμη πρόσκληση για επικοινωνία, θεωρώντας τη διατάραξη ως απαραίτητο καταλύτη για τη δημιουργία και τη μάθηση. Στην έκθεση θα δούμε πώς 55 καλλιτέχνες του Συλλόγου ανταποκρίνονται στην πρόκληση αυτή με χιούμορ, ευαισθησία και σκεπτικισμό, με έργα βαθιάς αισθαντικότητας και κοινωνικά συνειδητοποιημένα, γειωμένα στην πραγματικότητα της εποχής μας. Τα έργα, εικόνες, κατασκευές, φωτογραφίες, ζωγραφική, γλυπτικά έργα, κεραμικά, textile art ή και κείμενα, αποτελούν το καθένα ξεχωριστά μια προσωπική αφήγηση, αλλά και μια απάντηση στην ανάγκη για πολιτιστική διατήρηση και ουσιαστική ανθρώπινη σύνδεση.