Σεισμοί στη Σαντορίνη: Ολοκληρώθηκε η διυπουργική – Ποια μέτρα είναι σε ισχύ

Διαβάζεται σε 9'
Σαντορίνη
Σαντορίνη EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε η διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τους σεισμούς.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Τρίτης (04/02) η διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.

Στη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας συμετείχαν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η σύσκεψη αφορούσε τον καλύτερο δυνατό συντονισμό μεταξύ των οργανισμών και των δυνάμεων που συμμετέχουν στο επιχειρησιακό σχέδιο για τη Σαντορίνη και την Αμοργό.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ανέφερε πως το καλό σενάριο και αυτό που εύχονται όλοι να γίνει είναι να γίνει ένας κύριος σεισμός 5,2-5,3 Ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις. «Με έναν σεισμό της τάξης των 5,5 ρίχτερ εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο νησί», είπε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να εξεταστούν τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία για το φαινόμενο.

Ποια σχολεία είναι κλειστά – Τα μέτρα που ισχύουν

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό έως και την Παρασκευή 07/02/2025.

Με ανακοίνωσή του, ο δήμος Θήρας γνωστοποίησε την Τρίτη (04/02) πως επικαιροποιούνται τα έκτακτα προληπτικά μέτρα στο νησί λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.

Εκτός από την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο έως και την Παρασκευή, ο δήμος λαμβάνει τα εξής μέτρα:

  • Την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
  • Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών
  • Την άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες)
  • Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων
  • Την απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 9.2.2025

Παράλληλα, συνίσταται στους πολίτες:

  • να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
  • να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
  • να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
  • να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ).

Στη συνέχεια, δήμοι 9 νησιών των Κυκλάδων αποφάσισαν να προχωρήσουν προληπτικά στο κλείσιμο των σχολείων για τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, ο δήμος Σύρου ανακοίνωσε πως τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά αύριο Τρίτη (4/2), λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου αλλά και εξαιτίας των προβλέψεων για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σε παρόμοια ανακοίνωση προχώρησε και ο Δήμος Νάξου γνωστοποιώντας ότι αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης των πέντε νησιών (Νάξος, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Δονούσα) του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έως την Τετάρτη (5/2).

Επίσης, έως την Τετάρτη (5/2) θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του σε Πάρο και Αντίπαρο, με απόφαση του Δήμου.

«Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, με απόφαση του Δημάρχου Πάρου κ. Κωνσταντίνου Μπιζά, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολείων, καθώς και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Πάρου, για  την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου του 2025, για προληπτικούς λόγους», αναφέρει ο Δήμος Πάρου σε ανακοίνωσή του.

Ούτε στην Τήνο θα λειτουργήσουν τα σχολεία αύριο Τρίτη (4/2), επίσης για προληπτικούς λόγους.

Η ανακοίνωση του δήμου Τήνου αναφέρει: «Με απόφαση του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις Νότιες Κυκλάδες και συγκεκριμένα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του νησιού, του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων ανοικτού και κλειστού τύπου, για την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025, για προληπτικούς λόγους και δεδομένου ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ατόμων».

Μαζικές αποχωρήσεις από τη Σαντορίνη

Από την Κυριακή (02/02) κάτοικοι της Σαντορίνης και εργαζόμενοι, εγκαταλείπουν το νησί.

Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 9 χιλιάδες άτομα έχουν φύγει  από το νησί από την Κυριακή. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις από και προς Σαντορίνη, έχουν προστεθέι στα προγραμματισμένα έκτκακτα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Η ανησυχία χτυπάει κόκκινο, όχι μόνο με τον φόβο ενός μεγάλου σεισμού, αλλά και για το φαινόμενο του τσουνάμι, για το οποίο έχουν μιλήσει επιστήμονες.

Μαζική αναχώρηση απο τη Σαντορίνη λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας EUROKINISSI

 

Μαζική αναχώρηση απο τη Σαντορίνη λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας EUROKINISSI

Διεθνής ερευνητική ομάδα εγκαθιστά υποθαλάσσιους σεισμογράφους στη Σαντορίνη για το ηφαίστειο

Τέσσερις νέας τεχνολογίας φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους που θα μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη εγκαθιστά σήμερα μέσα στην καλδέρα του Κολούμπου και δίπλα στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου, διεθνής ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, καθώς και η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα βρίσκεται στη Σαντορίνη συμμετέχοντας στην ωκεανογραφική αποστολή MSM132, που έχει ως στόχο να εξερευνήσει τα υποθαλάσσια ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης και να κατανοήσει τις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν σε αυτά.

Οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι που θα εγκατασταθούν είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για να μετράνε τη μικροσεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους, αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση τον περασμένο Δεκέμβριο ακόμα τριών υποθαλάσσιων σεισμογράφων μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου και πέντε στη θαλάσσια περιοχή Κολούμπου και ρήγματος Ανύδρου.

Η επιλογή της περιοχής για τη διεξαγωγή της αποστολής είχε γίνει ήδη στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με ιστορικό πολυάριθμων ηφαιστειακών εκρήξεων και σεισμικών γεγονότων στο παρελθόν. Ωστόσο, η παρούσα συγκυρία θα βοηθήσει τους επιστήμονες να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα επιστημονικά δεδομένα.

«Η ερευνητική αποστολή ήταν προγραμματισμένη να γίνει, ωστόσο οι επιστήμονες που δουλεύουμε στην περιοχή είμαστε παρόντες και αναλύουμε συνεχώς τα δεδομένα που προκύπτουν από τη σεισμική δραστηριότητα για να ενημερώνουμε τις Αρχές και τους κατοίκους», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εύη Νομικού.

Οι σεισμογράφοι αυτοί θα παραμείνουν στον υποθαλάσσιο χώρο για τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια θα ανασυρθούν για να αναλυθούν τα δεδομένα. Η έρευνα θα επαναληφθεί για όσο συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα.

«Ο στόχος μας με αυτές τις μετρήσεις είναι να συλλέξουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα δεδομένα για τη μικροσεισμικότητα της περιοχής, τα οποία θα συνδυαστούν με τους χερσαίους σεισμογράφους, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην ανάλυση των σεισμών», τονίζει η κυρία Νομικού.

Από τις 27 Ιανουαρίου και μετά οι σεισμοί που σημειώνονται εντοπίζονται στον θαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Σαντορίνης, σε μια περιοχή η οποία γειτνιάζει με το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου. Όπως υπογραμμίζει η κ. Νομικού, «κατά την κρίση του 2011-2012, η σεισμική δραστηριότητα που είχαμε μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης για 14 μήνες, δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή έκρηξη. Η έντονη σεισμική δραστηριότητα δίπλα σε ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο μπορεί να εξασθενήσει χωρίς να οδηγηθεί σε μία υποθαλάσσια έκρηξη. Ωστόσο, είναι επιτακτική η ανάγκη παρακολούθησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου με την τοποθέτηση ειδικών οργάνων που να μετρούν τις αλλαγές της χημικής σύστασης των αερίων και υγρών που εκλύονται από τις υδροθερμικές καμινάδες στα 500 μέτρα βάθος».

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις του υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου SANTORY, το οποίο έχει συλλέξει δεδομένα από τον Δεκέμβριο του 2022, και θα αναλυθούν για να βρεθούν διαφορές στη συμπεριφορά του ηφαιστείου. Η ψηφιακή πλατφόρμα του SANTORY παρέχει στην επιστημονική κοινότητα και το κοινό πολύτιμες πληροφορίες για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου. Η κυρία Νομικού υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη σημασία της συνέχισης παρακολούθησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου από το SANTORY. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα, στο οποίο ηγείται το ΕΚΠΑ, ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2024 και, όπως διευκρινίζει η κυρία Νομικού, είχε ζητηθεί η χρηματοδότησή του από τον δήμο Θήρας, αίτημα που παρέμενε σε εκκρεμότητα. Η κυρία Νομικού έχει ζητήσει εκ νέου από την Πολιτεία τη συνέχιση της χρηματοδότησης του SANTORY.

Μαρία Κουζινοπούλου

Σ.Σ. Επισυνάπτεται φωτογραφία από την προηγούμενη εγκατάσταση υποθαλάσσιων σεισμογράφων, την οποία παραχώρησε η κ. Νομικού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για χρήση

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα