Γκανάς για σεισμούς στις Κυκλάδες: “Ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς”

Διαβάζεται σε 3'
Σαντορίνη
Σαντορίνη SOOC

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, δήλωσε πως ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς, εξηγώντας γιατί αυτό είναι καλό νέο.

Για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, η οποία εξακολουθεί να είναι έντονη, μίλησε στο Ertnews ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς.

«Έχουμε σήμερα τα στοιχεία που δείχνουν ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει εντοπιστεί κοντά στη νήσο Άνυδρο. Όχι στην Αμοργό, η λέξη Αμοργός είναι ανακριβής. Στην Άνυδρο», δήλωσε αρχικά ο κ. Γκανάς, επιβεβαιώνοτας ότι τοποθετήθηκε ένας ακόμη σεισμογράφος, με τους ειδικούς να παρακολουθούν τα δεδομένα του.

Μιλώντας στην εκπομπή “Νewsroom”, ο κ. Γκανάς δήλωσε: «Έχουμε μια πολύ ενεργή σειρά από σεισμούς, μια ακολουθία η οποία έχει εντοπιστεί εκεί και συνεχίζει να δίνει σεισμούς μεταξύ 4 και 4,9 ο ισχυρότερος. Σήμερα το πρωί έγινε σεισμός 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και ένας 4,9 Ρίχτερ στις 04:45 τα ξημερώματα».

«Επιμένει εκεί», πρόσθεσε, εξηγώντας πως αυτό είναι καλό νέο «γιατί ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς, δηλαδή δεν θα έχουμε σεισμό μεγαλύτερο. Το δυσμενές σενάριο περνάει δεύτερο, από πλευράς πιθανοτήτων».

«Είναι ένα καλό σενάριο, γιατί αποφεύγουμε κινδύνους κατολισθήσεων και τσουνάμι» πρόσθεσε ο Αθανάσιος Γκανάς, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να περιμένουμε, αφού στο χρονικό σημείο αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις για το πόσο θα κρατήσει.

Σύμφωνα με τον κ. Γκανά είναι άγνωστο πόσο καιρό θα διαρκέσει η σεισμική ακολουθία καθώς «αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάτι για πρώτη φορά στην Ελλάδα». Για να δείξει το μέγεθος του γεωλογικού φαινομένου επισήμανε ότι σε διάστημα 72 ωρών έχουμε πάνω από 41 σεισμούς πάνω από 4,5 Ρίχτερ.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους, οι επιστήμονες απεύχονται την εμφάνιση ενός μεγαλύτερου σεισμού. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ο σεισμός σε ποιο ρήγμα θα γίνει. Υπάρχει και ένα υποψήφιο ρήγμα αυτή τη στιγμή που είναι κοντά στην Άνυδρο και έχει μήκος 15 χλμ. και το οποίο αν σπάσει αυτό μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ».

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν το θέλουμε το σενάριο αυτό, διότι αν γίνει σεισμός μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι και κατολισθήσεις στην καλντέρα της Σαντορίνης και επίσης να έχουμε ενεργοποίηση του ηφαιστείου του Κολoύμπο».

Δείτε τις δηλώσεις του Αθανάσιου Γκανά

Ως “Σμηνοσειρά (Swarm earthquakes)” ορίζεται: Η ακολουθία σεισμών μικρού κατά κανόνα μεγέθους που διαρκεί για σημαντικό χρονικό διάστημα. Κανένας σεισμός της σμηνοσειράς δεν ξεχωρίζει για το σημαντικά μεγαλύτερο μέγεθός του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα