Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 7'
Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
"Μάρκος Βαμβακάρης: Ενθυμήματα"

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στην καρδιά της πόλης.

Πρώτες μέρες Φεβρουαρίου, η μέρα μεγαλώνει, και οι ευκαιρίες να απολαύσουμε την Αθήνα παραμένουν πολλές και ενδιαφέρουσες με διάφορες δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Εκατό χρόνια αρχιτεκτονική στην Ελλάδα σε εκατό κτίρια (1924-2024) – Δωρεάν στο ΚΠΙΣΝ

Η έκθεση με θέμα “Εκατό χρόνια αρχιτεκτονική στην Ελλάδα σε εκατό κτίρια (1924-2024)” πραγματοποιείται στον Πύργο Βιβλίων, στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από την Τετάρτη 5 έως την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025, κατά τις ώρες 10 π.μ. έως 10 μ.μ.

Η έκθεση, επιμελημένη από τον καθηγητή Παναγιώτη Πάγκαλο, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο – λεύκωμα “Εκατό χρόνια αρχιτεκτονική στην Ελλάδα σε εκατό κτίρια (1924-2024)”, το οποίο εκδόθηκε από το grad review σε επιμέλεια Μανώλη Αναστασάκη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα 100 επιλεγμένα κτίρια του βιβλίου, οργανωμένα σε τέσσερις ενότητες, με βάση την ανάλογη χρονολόγηση της έκδοσης. Επιπλέον, κάθε περίοδος επισκοπείται λεπτομερέστερα με την παρουσίαση της αρχιτεκτονικής παραγωγής στην Ελλάδα μέσα στο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο. Το ηχητικό φόντο στον χώρο της έκθεσης έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Χύτας. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις και εργαστήρια για παιδιά από έμπειρους εμψυχωτές.

Το βιβλίο – λεύκωμα αποτελεί και τον κατάλογο της έκθεσης, ο οποίος περιλαμβάνει την παρουσίαση των επιλεγμένων κτιρίων, πλαισιωμένη από επτά κείμενα διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών: της Δήμητρας Κανελλοπούλου, του Βασίλη Κολώνα, της Αμαλίας Κωτσάκη, του Παναγιώτη Πάγκαλου, του Νίκου Πατσαβού, του Παναγιώτη Τσακόπουλου και του Δημήτρη Φιλιππίδη. Ο κύριος όγκος της φωτογράφησης των κτιρίων πραγματοποιήθηκε από επαγγελματίες φωτογράφους στην κάθε γεωγραφική περιοχή, ενώ η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την αποκλειστική χορηγία του Ομίλου AVAX.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 6 μ.μ., με την παρουσία του επιμελητή του βιβλίου Μανώλη Αναστασάκη και προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών. Την έκθεση θα χαιρετίσουν διάφορες προσωπικότητες, ενώ οι ομιλίες και παρουσιάσεις θα βιντεοσκοπηθούν και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμες μέσω της ιστοσελίδας του Citylab.

Η είσοδος στα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με προσωπικές προσκλήσεις, λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων θέσεων, ενώ η είσοδος στην έκθεση όλο το υπόλοιπο διάστημα θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Παρουσίαση βιβλίου “Μάρκος ο Συριανός” – Δωρεάν εκδήλωση

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μουσική παρακαταθήκη του Μάρκου Βαμβακάρη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 19:00 στην Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής. Η εκδήλωση περιλαμβάνει την παρουσίαση του βιβλίου “Ο Μάρκος ο Συριανός”, με τη συμμετοχή ειδικών ομιλητών και ζωντανή μουσική από μια 9μελή ρεμπέτικη ορχήστρα.

Το βιβλίο “Μάρκος ο Συριανός” των Γιώργου Θανόπουλου και Διονύση Μανιάτη, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Music Corner και αποτελεί μια εγκυκλοπαίδεια για τη ζωή και τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη. Περιλαμβάνει επίσης τραγούδια που τραγουδήθηκαν από τον Βαμβακάρη κατά την περίοδο της κατοχής, αλλά δεν κυκλοφόρησαν σε δίσκο.

Είναι γνωστό ότι ο Μάρκος Βαμβακάρης επέλεξε να κυκλοφορήσει αρκετά από τα τραγούδια του σε ονόματα τρίτων, για λόγους που αναλύονται διεξοδικά στο βιβλίο. Γνωστά τραγούδια του, όπως τα “Ρίξε τσιγγάνα τα χαρτιά”, “Ο κουμπάρος ο ψαράς”, “Μπουζούκι μου διπλόχορδο”, “Είσαι αφράτη σαν φρατζόλα”, “Το πορτοφόλι” και το αυτοβιογραφικό “Ο Μάρκος ο πολυτεχνίτης”, αναγράφουν στην ετικέτα άλλο όνομα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την τεκμηρίωση της πατρότητάς τους.

Στην προσπάθεια δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης δισκογραφίας του Μάρκου Βαμβακάρη, η συμβολή του γιου του, Στέλιου Βαμβακάρη, ήταν σημαντική. Συνέβαλε με πρωτότυπο υλικό από το αρχείο της οικογένειας και πληροφορίες που του είχε μεταφέρει ο ίδιος ο πατέρας του.

Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης μια καινοτομία: με τη χρήση της τεχνολογίας QR Code, γίνεται διαδραστικό και επιτρέπει την παρακολούθηση σχετικών βίντεο του Μάρκου Βαμβακάρη.

Ομιλίες:

  • Λίνα Νικολακοπούλου, ποιήτρια και στιχουργός
  • Γιώργος Κοκκώνης, μουσικολόγος, αν. καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
  • Γιώργος Θανόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου “Μάρκος ο Συριανός”

Κώστας Σπυρόπουλος “Το Ταξίδι”

Το Σπίτι της Κύπρου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζει το βιβλίο “Η Περιπέτεια της Τέχνης” και εγκαινιάζει την εικαστική έκθεση “Το Ταξίδι” του Κώστα Σπυρόπουλου, την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 19:00.

Για το βιβλίο “Η Περιπέτεια της Τέχνης” του Κώστα Σπυρόπουλου θα μιλήσουν η Πρόεδρος Δ.Σ. και Γ.Δ. του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Ξένια Καλδάρα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, η Επίτιμη Γ.Δ. Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπ. Πολιτισμού, Πολυξένη Αδάμ Βελένη, και η Ιστορικός Τέχνης, Αννίτα Πατσουράκη.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΕΡΓΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 100 Χ 100 CM ΑΚΡΥΛΙΚΑ ΣΕ ΚΑΜΒΑ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΝΕΟΝ 2024

Το ταξίδι έχει μια μοναδικότητα. Μια μοναδικότητα που δίνει σε κάθε πράγμα γοητεία και φέρνει σε κοινή θέα τα θαύματα που βρίσκονται στις κρύπτες του κόσμου, στις έλικες του εγκεφάλου, στους κόλπους της φύσης, στα μυστικά κελάρια του Θεού. Στο ταξίδι νιώθουμε ότι υπακούμε στην ακατανίκητη δύναμη που μας κάνει να ξεφεύγουμε από τον εαυτό μας και να μεταμορφωνόμαστε σε κάτι άλλο πλασμένο από έρωτα και όνειρα όπως συμβαίνει όταν δημιουργούμε ένα νέο έργο τέχνης. Γιατί κατά την δημιουργία ο καλλιτέχνης βρίσκεται έξω από τον εαυτό του και μέσα στο έργο και τα οράματά του. Το ταξίδι είναι ένα σύνολο οραμάτων ένα σύνολο ανεξήγητων ακόμη παραστάσεων. Το ταξίδι είναι ότι είναι η δημιουργία για τον καλλιτέχνη.

Θεοφάνης Γουλής -“Tech flesh”

Η γκαλερί Contemporary Athens παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θεοφάνη Γουλή με τίτλο “Tech flesh”. Η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κριτικού γράφει σχετικά: “Στη συναρπαστική νέα ενότητα έργων του με τον ιδιοφυή τίτλο “Tech Flesh”, ο Θεοφάνης Γουλής ζωγραφίζει συναντήσεις και ιστορίες με πάθος και ιστορική αναφορική σήμανση, εξερευνώντας με τη σειρά του τη σάρκα ως πολύπλοκο και πολυσχιδές σύμβολο παρουσίας, ως μια μικρή σωστική σχεδία επιπλέουσα σε ωκεανούς γεγονότων, ως ένα εύθραυστο, τολμηρό, στιλπνό και αενάως μεταλλασσόμενο ίχνος της ανθρωπότητας. Και μαζί, θίγει με τρόπο οξυδερκή και εύγλωττο την εισροή της τεχνολογίας στην ανθρώπινη διαδρομή. Τη δική της εμφανή και αφανή παρεμβολή στο υλικό, το πνευματικό και το συναισθηματικό προσωπικό αποτύπωμα του σκεπτόμενου ατόμου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα