Η μισή κουταλιά που προστατεύει τον εγκέφαλο, την καρδιά και μειώνει τις ρυτίδες
Διαβάζεται σε 4'Δεδομένα έχετε στο σπίτι σας αυτό που βοηθά τον εγκέφαλο μας να αντέχει στο χρόνο και στις “κακουχίες” και το δέρμα να είναι πιο υγιές.
- 04 Φεβρουαρίου 2025 14:50
Κάτι που εξακολουθεί να παράγει η χώρα μας, μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου μας, να μας κάνει να δείχνουμε νεότεροι, σβήνοντας τα σημάδια του χρόνου από το δέρμα μας και να είμαστε ενυδατωμένοι.
Είναι το ελαιόλαδο.
Σύμφωνα με μελέτη που έκαναν ερευνητές του Brigham and Women’s Hospital και της ιατρικής σχολής του Harvard, η διατροφική πρόσληψη μισής κουταλιάς της σούπας ελαιολάδου σχετίστηκε με 28% χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και ειδικά των θανάτων που σχετίζονται με γνωστικές λειτουργίες.
Στο πλαίσιο της εργασίας, παρατηρήθηκαν 92.383 συμμετέχοντες σε διάστημα 28 ετών. Φάνηκε πως όσοι κατανάλωναν περισσότερο ελαιόλαδο είχαν μειωμένη πιθανότητα να αναπτύξουν νευροεκφυλιστικές καταστάσεις (άνοια).
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά κατανάλωναν συγκεκριμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων τύπων λιπών και ελαίων που χρησιμοποιούσαν για το μαγείρεμα ή πρόσθεταν στα γεύματα, τους τελευταίους 12 μήνες.
Η συνολική πρόσληψη ελαιολάδου προσδιορίστηκε συνοψίζοντας τις απαντήσεις σε τρεις ερωτήσεις: α) το ελαιόλαδο που χρησιμοποιήθηκε για τα ντρέσινγκ σαλάτας, β) το ελαιόλαδο που προστέθηκε σε φαγητό ή ψωμί και γ) το ελαιόλαδο που χρησιμοποιήθηκε για ψήσιμο και τηγάνισμα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το λάδι αυτό συνδέθηκε με την βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου. Μελέτη που είχε δημοσιευθεί τον Οκτώβριο του 2023 είχε διαπιστώσει ότι η κατανάλωση ελαιολάδου θα μπορούσε να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία λόγω της νευροπροστατευτικής του επίδρασης.
Η ποιότητα του ελαιόλαδου κάνει τη διαφορά
Το αντικείμενο της εργασίας ήταν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (Extra virgin olive oil -EVOO), καθώς η ποιότητα επηρεάζει πόσα αντιοξειδωτικά και ευεργετικές ενώσεις περιέχονται στο λάδι.
Το EVOO περιέχει ελευρωπαΐνη-αγλυκόνη, ένωση με αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Προτείνεται πως οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαιολάδου να παίζουν ρόλο στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα σε ελαϊκό οξύ. Αυτά τα λίπη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης (LDL). Παράλληλα διατηρούν ή αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL), που είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς.
Σε ό,τι αφορά τα αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να προστατεύσουν την LDL χοληστερόλη από την οξείδωση, μια διαδικασία που συνδέεται με καρδιακές παθήσεις. Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων που διαχειρίζονται την ενυδάτωση.
ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΥΕΡΓΕΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ
Σε πολλές χώρες του πλανήτη και δη στην Ασία, όπου προσέχουν το δέρμα τους όπως προσέχουν την υγεία τους, αρχίζουν την ημέρα τους με μια κουταλιά εξτρά παρθένο ελαιόλαδο. Το κάνουν καθώς δρα ως φυσικός ενυδατικός παράγοντας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ενυδάτωσης και της ελαστικότητας του δέρματος.
Μπορεί να διεισδύσει βαθιά στο δέρμα, παρέχοντας ενυδάτωση που διαρκεί χωρίς να φράζει τους πόρους. Έχει και αντιβακτηριακές ιδιότητες, αλλά και βιταμίνη Ε, γνωστή για τα οφέλη της για την υγεία του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Προφανώς δεν αντικαθιστά το αντηλιακό. Δεδομένα όμως, βοηθά στην αποκατάσταση και διατήρηση της λειτουργίας του φραγμού του δέρματος, ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της απώλειας υγρασίας.
Το υγιές δέρμα μπορεί να διατηρήσει καλύτερα την υγρασία επειδή έχει ένα άθικτο και λειτουργικό φράγμα.
Όπως διαβάσατε νωρίτερα, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση της βλάβης από ελεύθερες ρίζες που συνδέονται με τη γήρανση. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τις ρυτίδες και να βελτιώσει την υφή του δέρματος.
Είναι απαραίτητο να επισημανθεί πως ενώ είναι δεδομένα τα πολλά οφέλη, το εξτρά παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, για την υγεία της καρδιάς. Oι γενικές οδηγίες των γιατρών αναφέρουν πως από μια έως 4 κουταλιές της σούπας την ημέρα (15 έως 60 γραμμάρια) οφελούν την καρδιά, χωρίς να οδηγεί σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων. Κάθε κουταλιά περιέχει 120 θερμίδες. Εάν λοιπόν, αποφεύγουμε τα κορεσμένα λίπη, οφείλουμε να περιορίσουμε την κατανάλωση στις 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα.
Όσοι έχουν θέματα με την καρδιά τους ή είναι παχύσαρκοι, πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους το πώς θα κινηθούν.