Γιατί το “σχέδιο” Τραμπ για ιδιοκτησία της Γάζας είναι αδιανόητο
Διαβάζεται σε 12'Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχετικά με την ανάληψη ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από τις ΗΠΑ.
- 05 Φεβρουαρίου 2025 12:02
Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει – όπως αναμενόταν – οι σοκαριστικές εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη μεταπολεμική Γάζα.
Kατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρώτο ηγέτη ξένης χώρας που υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, τόλμησε να υποστηρίξει την πρόθεσή του να αποκτήσουν οι ΗΠΑ «τον έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας «μακροπρόθεσμα», με τον Νετανιάχου να συμπληρώνει πως η πρόταση του Τραμπ θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία.
Προχωρώντας ακόμα παραπέρα την ήδη ακραία δήλωσή του, ο Τραμπ επανέλαβε την ιδέα οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θυλάκου, που έχει υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή από τον πόλεμο, να πάνε να ζήσουν στην Ιορδανία ή στην Αίγυπτο, παρά την απόρριψη της ιδέας από το Αμάν, το Κάιρο και φυσικά τους ίδιους τους Παλαιστίνιους.
«Οι ΗΠΑ θα πάρουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και θα κάνουμε δουλειά μ’ αυτή», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και παρομοίασε για ακόμη μια φορά τον παλαιστινιακό θύλακο με «εργοτάξιο κατεδάφισης».
«Θα πάρουμε την ιδιοκτησία και θα αναλάβουμε την ευθύνη για την εξουδετέρωση όλων των επικίνδυνων βομβών που δεν έχουν εκραγεί και όλων των όπλων», συνέχισε τονίζοντας πως η κυβέρνησή του θα φροντίσει να «ισοπεδωθούν», θα «ξεφορτωθεί» τα κτίρια που «έχουν καταστραφεί» και να «αναπτυχθεί» ο παλαιστινιακός θύλακος.
Η πρότασή του για τη Γάζα ήρθε μετά από δύο εβδομάδες στην εξουσία, κατά τις οποίες ο Τραμπ μίλησε για μια πιθανή ανάληψη ελέγχου της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ, προειδοποίησε για πιθανή κατάληψη της Διώρυγας του Παναμά και διακήρυξε ότι ο Καναδάς θα έπρεπε να γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ. Αρκετοί επικριτές του τον κατηγορούν ότι υιοθετεί μια επεκτατική ρητορική παλαιού τύπου ιμπεριαλισμού, που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία και να δώσει στην Κίνα ένα πρόσχημα για να εισβάλει στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν.
Ωστόσο, το “σχέδιο” του Τραμπ είναι αδιανόητο για πολλούς λόγους:
- Θα ισοδυναμούσε με εθνοκάθαρση. Ένας Αμερικανός πρόεδρος που θα ηγούνταν μιας τέτοιας αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμού θα αντικατόπτριζε τα εγκλήματα τυράννων του παρελθόντος, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα έδινε σε κάθε αυταρχικό ηγέτη τη δικαιολογία να προχωρήσει σε μαζικές εθνοκαθάρσεις κατά ευάλωτων μειονοτήτων, σημειώνει το CNN.
- Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο συναίνεσης από τον παλαιστινιακό λαό. Σε όλες τις πρόσφατες δηλώσεις του, ο Τραμπ αγνόησε παντελώς την άποψη των ίδιων των Παλαιστινίων και δεν έκανε καμία αναφορά στο αν έχουν επιλογή για το μέλλον τους.
- Η πραγματικότητα της Γάζας διαψεύδει τη ρητορική του. Πρόσφατα, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι επέστρεψαν στα χαλάσματα των σπιτιών τους στη Βόρεια Γάζα, χτίζοντας πρόχειρα καταλύματα μέσα στα ερείπια. Παρά τις καταστροφές, επιμένουν να επιστρέψουν στη γη τους.
Όταν ο Τραμπ αναρωτήθηκε φωναχτά στον Λευκό Οίκο: «Γιατί να θέλουν να επιστρέψουν; Είναι κόλαση εκεί», ένας δημοσιογράφος τού απάντησε: «Αλλά είναι το σπίτι τους, κύριε Πρόεδρε. Γιατί να το εγκαταλείψουν;»
Όπως είναι φυσικό, οι δηλώσεις του για τη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων, με πολιτικούς αξιωματούχους άλλων χωρών και ανθρωπιστικές οργανώσεις να καταδικάζουν την ρητορική του Τραμπ και να υποστηρίζουν τη λύση μεταξύ των δύο των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή.
Αμπάς: “Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα του λαού μας”
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απέρριψε “κατηγορηματικά” τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
“Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και η παλαιστινιακή ηγεσία απορρίπτουν κατηγορηματικά τις δηλώσεις για την απόκτηση της Λωρίδας της Γάζας και τον εκτοπισμό των Παλαστινίων από την πατρίδα τους“, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του Παλαιστίνιου προέδρου.
“Η απάντηση στις αμερικανικές δηλώσεις για εκτοπισμό” των Παλαιστινίων από τη Γάζα, σημειώνει ο Αμπάς, είναι ότι “δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα του λαού μας”.
“Οι Παλαιστίνιοι πολίτες πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους”
«Η θέση της βρετανικής κυβέρνησης… είναι ότι οι Παλαιστίνιοι πολίτες πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Στιβ Ριντ, στον Times Radio.
«Για αυτούς τους ανθρώπους, οι τελευταίοι 14 μήνες ήταν ένας ζωντανός εφιάλτης, και είναι σημαντικό να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά από αυτό και να αρχίσουν να ξαναχτίζουν», πρόσθεσε.
«Θα χρειαστούν σημαντική υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα για να το πετύχουν, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να φτάσουμε σε μια μακροπρόθεσμη λύση για όλα αυτά, και σε μια διαρκή ειρήνη, που είναι η λύση των δύο κρατών».
Φιντάν: “Απαράδεκτη η δήλωση Τραμπ”
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτο» το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μετακινήσει τον πληθυσμό της λωρίδας της Γάζας.
«Η δήλωση του Τραμπ για τη Γάζα είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Φιντάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Το να απελαθούν (οι Παλαιστίνιοι) από τη Γάζα είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε εμείς ούτε οι χώρες της περιοχής. Δεν υπάρχει καν περίπτωση να το συζητήσουμε», επέμεινε.
Σύμφωνα με τον Φιντάν, οποιαδήποτε σχέδια να αφεθούν οι Παλαιστίνιοι «έξω από την εξίσωση» θα οδηγήσει σε περισσότερη σύγκρουση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει τα μέτρα που έχει λάβει εναντίον του Ισραήλ -ανάκληση πρεσβευτή, διακοπή των εμπορικών σχέσεων-, αν οι φόνοι Παλαιστινίων σταματήσουν και αλλάξουν οι συνθήκες ζωής τους.
‘Η θέση της Αυστραλίας παραμένει αμετάβλητη”
«Αυτό που θα πω είναι ότι η θέση της Αυστραλίας είναι η ίδια όπως ήταν σήμερα το πρωί, όπως ήταν πέρυσι, όπως ήταν πριν από δέκα χρόνια και όπως ήταν υπό την κυβέρνηση Χάουαρντ. Η αυστραλιανή κυβέρνηση στηρίζει, σε διακομματική βάση, τη λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανίζι στους δημοσιογράφους, αντιδρώντας στις δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Όσον αφορά τη δική μας θέση, δεν έχουμε λάβει καμία, απολύτως καμία, αίτηση σχετικά με την ανοικοδόμηση της Γάζας. Αυτό που έχουμε πει, όμως, ξεκάθαρα είναι ότι στηρίξαμε την κατάπαυση του πυρός, στηρίξαμε την απελευθέρωση των ομήρων και στηρίξαμε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», ανέφερε.
«Υπάρχει ανάγκη να γίνει αυτό, και η Αυστραλία είναι πρόθυμη να βοηθήσει στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για να προσφέρει αυτή την υποστήριξη. Το έχουμε ήδη κάνει, και αυτό είναι σύμφωνο με τη διαχρονική πολιτική των αυστραλιανών κυβερνήσεων, που είναι η παροχή βοήθειας», συμπλήρωσε.
“Η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους”
Το Ριάντ απέκλεισε οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ αν δεν έχει υπάρξει ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με ανακοίνωση Τύπου της διπλωματίας της που δόθηκε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες, λίγο μετά τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει ακούραστα τις προσπάθειές της για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ και δεν θα αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ χωρίς αυτό», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών του σουνιτικού βασιλείου σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε στο X.
Υπογράμμισε ακόμη πως απορρίπτει κάθε προσπάθεια εξαναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων.
ΟΑΠ: Απορρίπτουμε τις δηλώσεις περί εκτοπισμού των Παλαιστινίων
Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) απορρίπτει όλες τις δηλώσεις περί εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού από την πατρίδα του, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της, ο Χουσέιν Σέιχ, μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν σε γειτονικές χώρες.
“Η παλαιστινιακή ηγεσία επαναβεβαιώνει την σθεναρή της θέση ότι η λύση των δύο κρατών, σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο, είναι η εγγύηση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη”, σημείωσε ο αξιωματούχος της ΟΑΠ σε ανάρτησή του στο X. Η ΟΑΠ αναγνωρίζεται διεθνώς ως ο επίσημος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού.
Χαμάς: “Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία ξένη δύναμη να καταλάβει τη γη μας”
Η Χαμάς χαρακτήρισε «εχθρικές» τις δηλώσεις Τραμπ και απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς ανέφερε ότι ο παλαιστινιακός λαός και οι αντιστασιακές του οργανώσεις δεν θα επιτρέψουν σε καμία ξένη δύναμη να καταλάβει τη γη τους ή να επιβάλει τον έλεγχό της πάνω τους. Παράλληλα, κάλεσε τον Αραβικό Σύνδεσμο, τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και τα Ηνωμένα Έθνη να συγκαλέσουν επειγόντως συνεδρίαση για να συζητήσουν τις δηλώσεις και να λάβουν σαφή θέση υπέρ της παλαιστινιακής αυτοδιάθεσης.
Η οργάνωση παρότρυνε την Ουάσινγκτον να ανακαλέσει τις «ανεύθυνες δηλώσεις», που, όπως υποστήριξε, αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και στα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, αξιωματούχος της Χαμάς, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «γελοίο» και «παράλογο» το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ. «Τα σχόλια του Τραμπ για την επιθυμία του να ελέγξει τη Γάζα είναι γελοία και παράλογα και κάθε ιδέα αυτού του είδους είναι ικανή να πυροδοτήσει νέα έκρηξη στην περιοχή», δήλωσε ο Αμπού Ζούχρι, σύμφωνα με το Reuters.
Ρασίντα Τλάιμπ: “Οι Παλαιστίνιοι δεν πάνε πουθενά”
Η Αμερικανίδα βουλευτής Ρασίντα Τλάιμπ καταδίκασε κι εκείνη με τη σειρά της πρόταση Τραμπ δηλώνοντας ξεκάθαρα: «Οι Παλαιστίνιοι δεν πάνε πουθενά».
«Αυτός ο πρόεδρος μπορεί να ξεστομίζει αυτή την φανατική ανοησία μόνο επειδή το Κογκρέσο, και από τα δύο κόμματα, στηρίζει τη χρηματοδότηση της γενοκτονίας και της εθνοκάθαρσης. Ήρθε η ώρα οι συνάδελφοί μου που υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών να πάρουν θέση», έγραψε η Τλάιμπ στην πλατφόρμα X.
Οργισμένες αντιδράσεις από οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR):
«Η Γάζα ανήκει στον παλαιστινιακό λαό, όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η έκκληση του προέδρου Τραμπ για την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη γη τους είναι απολύτως απαράδεκτη».
«Αν ο παλαιστινιακός λαός εκδιωχθεί δια της βίας από τη Γάζα, αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας θα προκαλέσει ευρεία σύγκρουση, θα σημάνει το οριστικό τέλος του διεθνούς δικαίου και θα καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τη διεθνή εικόνα και το κύρος της χώρας μας».
Αραβοαμερικανικό Ινστιτούτο:
«Αν ο πρόεδρος ενδιαφερόταν πραγματικά να φέρει ειρήνη στη Μέση Ανατολή, θα υποστήριζε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού στη γη του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – όχι να μιλά για παράνομη εξαναγκαστική μετακίνηση».
Πολ Ο’Μπράιεν, Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας ΗΠΑ:
«Η απομάκρυνση όλων των Παλαιστινίων από τη Γάζα ισοδυναμεί με την καταστροφή τους ως λαού. Η Γάζα είναι το σπίτι τους. Ο θάνατος και η καταστροφή στη Γάζα είναι αποτέλεσμα των επιθέσεων της κυβέρνησης του Ισραήλ που σκοτώνει χιλιάδες αμάχους, συχνά με αμερικανικές βόμβες».
Σοβαρολογεί ο Τραμπ;
Οι δηλώσεις του Τραμπ θα πυροδοτήσουν έναν ακόμη γύρο εικασιών σχετικά με το αν είναι σοβαρός σχετικά με τις δηλώσεις του ή αν τις χρησιμοποιεί για να αποσπάσει την προσοχή από κάποιο άλλο σχέδιό του, ακόμη πιο σκοτεινό – ίσως τη διευρυνόμενη προσπάθεια του φίλου του, Έλον Μασκ, να καταστρέψει την κυβέρνηση των ΗΠΑ εκ των έσω, σημειώνει σε ανάλυσή του το CNN.
Βέβαια, ακόμα και αν κυριολεκτούσε ως προς την πρόθεση, πρακτικά το όνειρό του δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, συμπληρώνει το CNN.
Το σχέδιο του Τραμπ αντιμετωπίστηκε με τεράστιο σκεπτικισμό από τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Κουνς αντέδρασε βάζοντας το πρόσωπό του στο χέρι του και τρίβοντας τους κροτάφους του. «Είμαι άφωνος. Αυτό είναι παρανοϊκό», δήλωσε ο γερουσιαστής από το Ντέλαγουερ.
Στη συνέντευξη Τύπου, είπε στη δημοσιογράφο του CNN, Κέιτλαν Κόλινς, ότι οι Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να ζήσουν στη Γάζα «για δεκαετίες και δεκαετίες και δεκαετίες. Δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Δεν λειτούργησε. Δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Και πρέπει να μάθουμε από την ιστορία». (Οι περισσότερες από αυτές τις δεκαετίες, ωστόσο, πέρασαν είτε υπό ισραηλινή κατοχή ή αποκλεισμό, ενώ πρόσφατα η Γάζα ελεγχόταν από τη Χαμάς).
Η Μπεθ Σάνερ, πρώην ανώτατη αξιωματούχος πληροφοριών που ενημέρωνε καθημερινά τον Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία, είπε ότι τα σοκαριστικά γεγονότα της Τρίτης είναι υπενθύμιση ότι «ο Τραμπ δεν σκέφτεται όπως ένας παραδοσιακός πολιτικός της εξωτερικής πολιτικής».
Όμως τώρα, ο Τραμπ παίζει με τη φωτιά, σχολιάζει το διεθνές μέσο. Οι δηλώσεις του θα προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις στη Μέση Ανατολή και θα δυσκολέψουν τις αραβικές κυβερνήσεις να συνεργαστούν μαζί του. «Αυτή η πρόταση είναι αντίθετη με τα αισθήματα του μουσουλμανικού κόσμου», δήλωσε η Σάνερ. «Αυτό συχνά διαφέρει από το τι σκέφτονται οι ηγέτες της περιοχής. Αλλά αυτοί φοβούνται τη λαϊκή οργή».
Το ενδεχόμενο να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στη Γάζα έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την πολιτική του ταυτότητα. Ο Τραμπ ανέβηκε πολιτικά ως εκπρόσωπος μιας βάσης που έχει κουραστεί να στέλνει τα παιδιά της στον πόλεμο μετά την εποχή της 11ης Σεπτεμβρίου, τονίζει το CNN.
Όμως, παρόλο που η πρότασή του είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υλοποιηθεί, είναι ένα τυπικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο σκέφτεται και λειτουργεί ο Τραμπ.