Σαντορίνη: Υποστελεχωμένο αλλά σε ετοιμότητα το νοσοκομείο
Διαβάζεται σε 3'![Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης](https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2024/04/nosokomeio-santorinis-640x426.jpg)
Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση σε περίπτωση κάποιου μεγάλου σεισμού, σύμφωνα με τους αρμόδιους.
- 05 Φεβρουαρίου 2025 15:07
Χιλιάδες κάτοικοι, εργαζόμενοι και επισκέπτες έχουν εγκαταλείψει τη Σαντορίνη υπό το φόβο ενός δυνατού σεισμού, αλλά γιατροί και νοσηλευτές παραμένουν σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν όσους έχουν μείνει στο νησί.
Παράλληλα, μονάδες του ΕΚΑΒ έχουν μεταβεί να ενισχύσουν, ενώ αναμένεται να φτάσει βοήθεια και από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, σε περίπτωση που χρειαστεί εκτάκτως προσωπικό, το πρώτο που θα γίνει είναι να μεταβούν γιατροί και νοσηλευτές από άλλα νησιά, ενώ σε περίπτωση αυξημένης ανάγκης στη Σαντορίνη θα σπεύσουν και γιατροί από την Αθήνα.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, επισκέφθηκε χθες, Τρίτη, τη Σαντορίνη και το νοσοκομείο.
«Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να έχουν στο νοσοκομείο τα παιδιά τους, καθώς τα σχολεία στη Σαντορίνη έχουν κλείσει προσωρινά», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.
Φυσικά, έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες και τα ρεπό και όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ετοιμότητα στο νοσοκομείο, όπως δήλωσε ο διευθυντής του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου της Σαντορίνης, Ανδρέας Σταύρου.
Ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Σαντορίνης
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει σοβαρότατες διαχρονικές ελλείψεις διαχρονικά προσωπικού στο νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ της Σαντορίνης.
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένας παθολόγος, κανένας παιδίατρος, κανένας καρδιολόγος, κανένας μικροβιολόγος, ενώ έχει μόνο 20 νοσηλευτές και μόνο τρεις τραυματιοφορείς.
Παρά τις προκηρύξεις για την πρόσληψη ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι με υψηλότατες αμοιβές δεν δείχνει κανείς ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, οι τρεις αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου λαμβάνουν 10.000 ευρώ τον μήνα ο καθένας για να είναι έντεκα 24ωρα το μήνα στο νοσοκομείο και δεκαεννέα 24ωρα εκτός νοσοκομείου. «Παρά τα τόσα χρήματα, δεν βρίσκονται ενδιαφερόμενοι».
«Στο Σταθμό του ΕΚΑΒ υπάρχουν 4 διασώστες και με συνεχείς μετακινήσεις διασωστών καταφέρνουν να βγάζουν ένα ασθενοφόρο τη βάρδια», προσθέτει.
Επισημαίνει επίσης την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Αμοργού, όπου έχουν έναν αγροτικό γιατρό, έναν Γενικό γιατρό από μετακίνηση και πέντε νοσηλευτές, εκ των οποίων οι δύο λείπουν με μακροχρόνιες άδειες μητρότητας.
Επιπλέον, στην Ίο έχουν γιατρούς, αλλά δεν έχουν όμως νοσηλευτές και διασώστες, υποστηρίζει. «Αντιλαμβάνεται κανείς ότι υγειονομικά είμαστε ανοχύρωτοι σε νορμάλ καταστάσεις, πόσο μάλλον σε έκτακτες καταστάσεις».