ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΩΛΗΘΕΙ Η ΓΑΖΑ ΣΤΟΝ ΤΡΑΜΠ;
Μετά τη Γροιλανδία και τη Διώρυγα του Παναμά ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει και τη Λωρίδα της Γάζας. Για να πουληθεί όμως κάτι, πρέπει να ανήκει κάπου.
Την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον «ειδικό απεσταλμένο» του στη Μέση Ανατολή, αυτόν που ανέλαβε να τελειώσει τη δουλειά που γινόταν ένα χρόνο, ώστε να δεχθεί το Ισραήλ την κατάπαυση πυρός στη Γάζα πολλοί ήταν αυτοί που κατάλαβαν το end game πού αποσκοπούσε.
Δεν ήταν η παγκόσμια ειρήνη.
Ο Στιβ Ουίτκοφ δεν έχει την παραμικρή προϋπηρεσία ως πολιτικός ή διπλωμάτης. Διακρίνεται όμως, εδώ και δεκαετίες ως κατασκευαστής και επενδυτής, με πολλές δουλειές στη Μέση Ανατολή.
Όσοι δεν κατάλαβαν αμέσως τις προθέσεις του Τραμπ, απέκτησαν μια παραπάνω πληροφορία στις 27 Ιανουαρίου, όταν ενώ εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι
άρχισαν να επιστρέφουν στα εδάφη τους, τους πρότεινε «για το καλό τους» να πάνε στην Ιορδανία ή την Αίγυπτο, προσωρινά ή μακροπρόθεσμα «έως ότου νοικοκυρευτεί αυτή η περιοχή που είναι σαν εργοτάξιο κατεδάφισης έπειτα από 15 μήνες πολέμου».
Οι λίγοι που συνέχιζαν να μην καταλαβαίνουν, συντονίστηκαν όταν στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως η χώρα του θα πάρει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας «και θα κάνουμε δουλειά με αυτήν. Θα καθαρίσουμε όλο το πράγμα».
Είπε πως θα την κάνει «τη Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», με το πλάνο του να έχει τις ΗΠΑ ως επόπτη της ανοικοδόμησης της περιοχής -που θα γίνει σε συνεργασία με το Ισραήλ. Εάν δε, κρίνει πως υπάρχει λόγος, θα στείλει στρατεύματα.
Προσωπικό όραμα -όχι πολιτική πρόταση
Τουτέστιν, ο Τραμπ δεν έχει στο μυαλό του την Λωρίδα της Γάζας ως 51η πολιτεία των ΗΠΑ -όπως οραματίζεται τον Καναδά, κατά του ιδίου πάντα το ρηθέν. Την έβαλε στη λίστα που είναι η Γροιλανδία και η Διώρυγα του Παναμά, με τις περιοχές που θέλει να ελέγχει και να εκμεταλλεύεται, καθώς «είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ» και άρα ποιος νοιάζεται για οτιδήποτε άλλο;
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είδαν σκοπιμότητα στα λεγόμενα του Τραμπ. Ερμήνευσαν τις ιδέες του ως πρόθεση ανάπτυξης ακινήτων στην περιοχή και όχι πολιτική πρόταση. Ότι στο επίκεντρο είναι προσωπικό ή πολιτικό όφελος και όχι η λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
Για παράδειγμα, ο Μαρκ Ντούμποβιτς, δικηγόρος και CEO του Ιδρύματος Άμυνας για τις Δημοκρατίες έγραψε στο Τwitter-X πως «ξέρετε πόσα εκατομμύρια άνθρωποι κατά τη διάρκεια των αιώνων έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να δώσουν στα παιδιά τους μια καλύτερη, ασφαλέστερη και πιο ασφαλή ζωή; Λες και αυτή είναι μια ριζοσπαστική ιδέα που ακούμε για πρώτη φορά από τον πρόεδρο Τραμπ».
Πρόσθεσε ότι «σκέφτομαι πως ο Τραμπ μπορεί να έθεσε αυτήν την ιδέα για να αυξήσει τα διακυβεύματα, αφού οι αραβικές χώρες απέρριψαν το αίτημά του να δεχτούν Παλαιστίνιους. Κλασικός Τραμπ: πηγαίνει στα άκρα, κάνοντας αυτό που κάποτε φαινόταν εξωφρενικό να μοιάζει ξαφνικά λογική μέση λύση».
ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ Η ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Ως προς το πού ανήκει η Παλαιστίνη, είναι ένα ζήτημα με πλούσια ιστορία και ο λόγος της σύγκρουσης.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, με επικεφαλής τη Φατάχ (πρώην Παλαιστίνιο Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα), αναγνωρίζεται διεθνώς ως η νόμιμη κυβέρνηση στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Όσλο.
Λόγω της πολιτικής διάσπασης, η Π.Α. δεν ασκεί έλεγχο στη Γάζα, με τη Χαμάς να έχει τον de facto έλεγχο από το 2007.
Η οικονομία και η ασφάλεια της Γάζας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το Ισραήλ και σε μικρότερο βαθμό από την Αίγυπτο. Από διεθνή νομική άποψη, το καθεστώς της Γάζας εξακολουθεί να θεωρείται μέρος των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών, με το Ισραήλ να θεωρείται κατοχική δύναμη, λόγω του ελέγχου του σε βασικές πτυχές της ζωής στη Γάζα.
Άρα μπορεί να πάρει αυτό που θέλει ο Τραμπ;
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ
Το ενδιαφέρον του Τραμπ να αποκτήσει τον έλεγχο της Γάζας, να εκτοπίσει τον πληθυσμό και να εποπτεύσει την «ανάπτυξη» προφανώς και εγείρει πολλά νομικά και ηθικά ζητήματα.
Για αρχή, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο που αντιτίθεται στην αναγκαστική μετακίνηση ανθρώπων, την οποία ορισμένοι επικριτές εξισώνουν με την εθνοκάθαρση.
Νομοθέτες δήλωσαν στο NBC News πως το πλάνο του Τραμπ είναι τρελό και προβληματικό, με την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή «να είναι μαγνήτης για προβλήματα». Εκπρόσωπος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο μέρος της Γης που θα καλωσορίσει τα αμερικανικά στρατεύματα λιγότερο». Το μόνο μέλος του Κογκρέσου που έχει ρίζες στην Παλαιστίνη, η Ρασίντα Τλάιμπ χαρακτήρισε την πρόταση ως «φανατική μ…».
Υπήρχαν βέβαια, κι άλλοι που στήριξαν τον πρόεδρο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την εκπρόσωπο της Φλόριντα στο Κογκρέσο, Νάνσι Μέις. Πρότεινε να κάνει ο Τραμπ τη Γάζα Mar-A-Lago.
Πέραν των νομικών και των ηθικών ανησυχιών, υπάρχουν πολιτικές αντιδράσεις, μαζί με αυτές άλλων χωρών της περιοχής.
Αραβικά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και της Ιορδανίας (που ωστόσο, είναι καταχρεωμένες και υπολογίζουν στην οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ για την ‘επιβίωση’ τους), έχουν απορρίψει δημοσίως τις προηγούμενες προτάσεις του Τραμπ για επανεγκατάσταση των κατοίκων της Γάζας στις χώρες τους. Το έκαναν και τώρα.
Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε επίσης, έντονη αντίθεση σε οποιονδήποτε εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη γη τους, τονίζοντας την ανάγκη για ένα παλαιστινιακό κράτος σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαπραγμάτευση.