Νέος γύρος Navtex στις έρευνες για το καλώδιο Κρήτη – Κύπρος
Διαβάζεται σε 3'![Νέος γύρος Navtex στις έρευνες για το καλώδιο Κρήτη – Κύπρος](https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2025/02/kalodio-640x426.jpg)
Παράλληλα γίνονται συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών ενέργειας για να διευθετηθούν ρυθμιστικά και ιδιοκτησιακά θέματα.
- 06 Φεβρουαρίου 2025 09:13
Τον επόμενο γύρο ενός νέου κύκλου Navtex για έρευνες βυθού πάντα στα διεθνή ύδατα και προς τα ανατολικά, προετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση χθες της τελευταίας φάσης, που παρά το περιστατικό με το τουρκικό πολεμικό κρίνεται ως πετυχημένη.
Με το που θα βελτιωθεί ο καιρός, οι ελληνικές αρχές θα προχωρήσουν σε έκδοση νέων Navtex προς τα ανατολικά για τις εργασίες πόντισης του καλωδίου από τα δύο πλοία «Ievoli Relume» και «NG Worker».
Παράλληλα διεξάγεται σήμερα η συνάντηση Σκυλακάκη – Παπαναστασίου, με τη κυπριακή πλευρά να έχει θέσει μια σειρά από προαπαιτούμενα για τη μετοχική της συμμετοχή στο έργο.
Στο περιθώριο του χθεσινού «14ου Athens Energy Summit», όπου οι δύο υπουργοί συμμετείχαν σε πάνελ με αντικείμενο τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ενέργεια, ο κ. Παπαναστασίου μίλησε χθες στους δημοσιογράφους και εμφανίστηκε αισιόδοξος ενόψει της σημερινής συνάντησης ότι τα εμπόδια ξεπερνιούνται.
«Έχουν ωριμάσει τα πράγματα και κατά την συνάντηση πιστεύω ότι θα δούμε πρόοδο», ανέφερε ο κύπριος υπουργός αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία της μετοχικής συμμετοχής διεθνούς εμβέλειας funds σε έργα, όπως ο GSI, με γεωπολιτικό ρίσκο.
«Όταν θέλεις να το διαχειριστείς μαζεύεις σημαντικούς επενδυτές με βαρύτητα, οι οποίοι είναι σε θέση να δημιουργήσουν συμμαχίες για να αντιμετωπιστεί το γεωπολιτικό. Είναι διαφορετική η βαρύτητα μέσα στο έργο ενός πχ αμερικάνικου επενδυτικού ταμείου, έναντι ενός κυπριακού», είπε ο κ. Παπαναστασίου, δίχως ωστόσο να αναφερθεί στις πολλές ακόμη ρυθμιστικές εκκρεμότητες από κυπριακής πλευράς, όπως η απουσία έγκρισης από τη ΡΑΕΚ των λειτουργικών δαπανών, χωρίς την οποία το έργο συνεχίζει να μην έσοδο. Στοιχείο που κάθε σημαντικός επενδυτής λαμβάνει υπόψιν προκειμένου να μπει σε ένα project, πόσο μάλλον στο συγκεκριμένο υψηλής δυσκολίας εγχείρημα, προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ.
Τέσσερις μήνες μετά τη διακρατική συμφωνία του Σεπτέμβρη, το μεγαλύτερο της μέρος παραμένει ακόμη ανενεργό.
Και μπορεί οι πάντες να αντιλαμβάνονται ποιο είναι το νούμερο ένα πρόβλημα, ωστόσο ζητήματα, όπως το έσοδο και άλλες εκκρεμότητες, στο βαθμό που τους αναλογεί, έχουν τη σημασία τους, καθώς η διευθέτησή τους θα καταστήσει πιο στέρεο και βιώσιμο το όλο εγχείρημα. Ειδικά σε μια φάση σαν αυτή, που η Άγκυρα το χρησιμοποιεί για να δοκιμάσει στο πεδίο τις αντοχές της Αθήνας.