Τουρκία για Κρήτη: Δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια παραβίασης των δικαιωμάτων μας
Διαβάζεται σε 2'Πώς σχολιάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας την επιλογή της χώρας να στείλει πολεμικά πλοία βόρεια της Κρήτης για την παρακολούθηση των εργασιών εγκατάστασης υποβρυχίων καλωδίων.
- 06 Φεβρουαρίου 2025 19:46
Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας σχολίασαν την άφιξη τουρκικής κορβέτας στα διεθνή ύδατα βόρεια της Κρήτης, όπου εκτελούνται εργασίες για την εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου, τονίζοντας ότι “οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν θα επιτρέψουν καμία προσπάθεια παραβίασης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους“.
Σημειώνεται ότι μετά την τουρκική κορβέτα παρακολουθεί η φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού “Σπέτσαι”.
“Μέχρι σήμερα οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν θα επιτρέψουν καμία προσπάθεια παραβίασης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας. Στις περιοχές όπου έχουμε δικαιώματα και συμφέροντα, όπως κάναμε στο παρελθόν, έτσι και σήμερα, αλλά και στο μέλλον, θα προβούμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις στις δραστηριότητες που επιχειρεί να διεξάγει η Ελλάδα με τρόπο τετελεσμένο. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ελληνικά σκάφη που διεξάγουν τέτοιου είδους δραστηριότητες προειδοποιούνται μέσω ασυρμάτου. Η υιοθέτηση μιας εποικοδομητικής προσέγγισης με στόχο την ειρηνική επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα είναι προς όφελος όλων”, ανέφεραν συγκεκριμένα.
Σημειώνεται ότι η κίνηση της Άγκυρας να στείλει πολεμικό πλοίο για να παρακολουθεί τις εργασίες που εκτελούν τα ιταλικά πλοία, δείχνει την πρόθεση της Τουρκικής κυβέρνησης να δηλώσει παρούσα σε όλο το μήκος και πλάτος των διεθνών υδάτων του Αιγαίου. Ταυτόχρονα στέλνει ένα προειδοποιητικό μήνυμα για την περίπτωση που, όπως είναι προγραμματισμένο, η ελληνική έρευνα επεκταθεί στα ανατολικά της Κάσου.
Σε περιοχές δηλαδή εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά εντός της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο, σημεία της οποίας επικαλύπτει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, όπου οι έρευνες διεκόπησαν τον περασμένο Ιούλιο μετά από ένα επεισόδιο 40 ωρών και την παρουσία πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων. Τότε, η Τουρκία είχε σπεύσει να εκδώσει δική της Navtex, υποστηρίζοντας ότι η ευθύνη έκδοσης αναγγελιών στη συγκεκριμένη ζώνη ανήκει στον σταθμό της Αττάλειας.