Ο Βασίλης Δημάκης γεννήθηκε το 1978. Η εμπλοκή του με τον νόμο ήρθε σε ηλικία 20 ετών, όταν καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για ένα «έγκλημα τιμής» που διέπραξε για την αδερφή του.
Γνωστός ως «ο ληστής με το καλάσνικοφ», εξέτιε ποινή κάθειρξης 44 ετών για ληστείες, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία. Παρά το βαρύ ποινικό του μητρώο, το 2016, ενώ ήταν κρατούμενος στις φυλακές Γρεβενών, αποφάσισε να ολοκληρώσει τη φοίτησή του στο λύκειο, αποφοιτώντας ως αριστούχος με βαθμό 19,9.
Στη συνέχεια, πέτυχε στις πανελλαδικές εξετάσεις και εισήχθη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ.
Για να διεκδικήσει το δικαίωμά του στην εκπαίδευση, ο Δημάκης προχώρησε σε πολλαπλές απεργίες πείνας και δίψας. Το 2018, ξεκίνησε απεργία πείνας στις 14 Μαρτίου, ζητώντας εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθεί τα μαθήματά του στο πανεπιστήμιο. Στις 6 Απριλίου του ίδιου έτους, κλιμάκωσε την κινητοποίησή του σε λευκή απεργία (αποχή από τροφή και νερό), διαμαρτυρόμενος για την καθυστέρηση στην εξέταση του αιτήματός του.
Το 2020, μετά από μεταγωγή του στις φυλακές Γρεβενών, ο Δημάκης ξεκίνησε νέα απεργία πείνας και δίψας, απαιτώντας την επιστροφή του στον Κορυδαλλό για να συνεχίσει τις σπουδές του. Η μεταγωγή του προκάλεσε αντιδράσεις και εκκλήσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων του.
Το 2022, ο Δημάκης προχώρησε σε τρίτη απεργία πείνας και δίψας, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας που θα του επέτρεπε να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Σε ανάρτησή του, ανέφερε ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσει τα δύο τελευταία μαθήματα που απαιτούνταν για την απόκτηση του πτυχίου του.
Παρά τις προσπάθειές του για μόρφωση και επανένταξη, ο Βασίλης Δημάκης αντιμετώπισε σημαντικά εμπόδια στο σωφρονιστικό σύστημα, με τις απεργίες του να αναδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι φοιτητές στην Ελλάδα.
Τον Μάιο του 2023, ο Βασίλης Δημάκης είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μέσα στις φυλακές με την Ερασμία Μάνου, κόρη της γνωστής τραγουδίστριας Σοφίας Βόσσου. Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη σύναψη του συμφώνου συμβίωσης, προχώρησαν στη λύση του, για αυστηρά προσωπικούς λόγους – όπως είχαν δηλώσει – παίρνοντας συναινετικό διαζύγιο.
ΣΥΡΙΖΑ: Να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου του Βασίλη Δημάκη
Ανακοίνωση για τον αιφνίδιο θάνατο του Βασίλη Δημάκη στις φυλακές Κορυδαλλού εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την Παρασκευή (07/02), χαρακτηρίζοντάς τον “πλήγμα για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας”.
“Ο θάνατος του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη μέσα στις φυλακές, ενός ανθρώπου που απέδειξε με τις προσπάθειες του ότι μπορεί να αριστεύσει και πάλεψε με όπλο το ίδιο του το σώμα για το δικαίωμα του στην εκπαίδευση, συνιστά ένα πλήγμα για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας” αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει πως “τα αίτια του θανάτου του οφείλουν να διερευνηθούν καθώς η μεταχείριση των κρατουμένων συνιστά δείγμα πολιτισμού στις ευνομούμενες πολιτείες”.
Παράλληλα, η Έλενα Ακρίτα, βουλεύτρια Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Δικαιοσύνης αρμόδια για την Ισότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρθηκε στον αγώνα του Βασίλη Δημάκη για το δικαίωμά του στην εκπαίδευση και τον αποχαιρετά λέγοντας: “Η καρδιά μου είναι βαριά. Αντίο φίλε”.
Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή της έγραψε:
“Πέθανε στις φυλακές Κορυδαλλού ο Βασίλης Δημάκης. Για το δικαίωμα του Βασίλη στην εκπαίδευση και την ελεύθερη πρόσβαση του στις πανεπιστημιακές σπουδές, όλοι, ανεξάρτητα από κόμματα σταθήκαμε αλληλέγγυοι στην απεργία πείνας που έκανε για να μπορέσει να πραγματοποιήσει το όνειρο του, κόντρα στην αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης.
Τον Βασίλη βρήκαν χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στο κελί και λίγο μετά στο νοσοκομείο Κορυδαλλού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Δεν είχε προβλήματα υγείας.
Η καρδιά μου είναι βαριά. Αντίο φίλε.”